17 Temmuz 2023, Pazartesi - 14:42

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İLEF, Türkiye-Rusya Gazeteciler Buluşması’na ev sahipliği yaptı

Tarih: 17 Ekim 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 144

“Türkiye-Rusya Gazeteciler Buluşması” programı Türkiye bölümünün son etkinliği, “Uluslararası Medya Ortamında Gazetecilikte Yeni Eğilimler” başlığıyla bugün saat 13.30’da ATK Sanatevi’nde yapıldı.

İki ülke medyası arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla Rossotrudniçestvo Federal Ajansı ve Rusya Halkların Dostluğu Üniversitesi (RUDN) işbirliğiyle düzenlenen ve geçtiğimiz gün başlayan program, İLEF’te düzenlenen konferansla devam etti. Konferans, sunuculuğunu İletişim Birimi Sorumlu Öğretim Görevlisi Hatice Kurt’un üstlendiği açılış konuşmalarıyla başladı.

İlk konuşmayı, İLEF Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun yaptı. Altun, iki ülke arasındaki bu tür faaliyetlerin ufuk açıcı olduğunu, benzer işbirliklerinin devam etmesi gerektiğini vurguladı. Programın Rusya ayağına bir İLEF öğrencisinin de katıldığını hatırlatarak söz konusu etkinliklerin hem medya profesyonelleri hem de iletişim öğrencileri için önemine değindi.Bir diğer açılış konuşmacısı ise Rusya Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı ve Ankara Rusya Bilim ve Kültür Merkezi  Müdürü Prof. Dr. Enver Sheykhov idi. İki ülke arasında her anlamda işbirliğinin sürdüğünü söyleyen Sheykhov, yine de iki ülke vatandaşlarının bu ülkelerde yaşanan gelişmeleri farklı ülke medyalarından aldığına dikkat çekerek bu konuda belirli eksikliklerin olduğunu vurguladı.

Bu programla birlikte Türkiye’den gelen 30 iletişimcinin Rus kültürü ve medyası hakkında bilgi sahibi olduğunu belirten Sheykhov, konuşmasında Türkiye-Rusya Gazeteciler Buluşması sayesinde Rus kültürüne ilgi duyacak öğrencileri yüksek lisans ve doktora için Rusya’ya beklediklerini belirtti.

Doç. Dr. Vodopetov: “Günümüz iletişimi ile 10 yıl önceki iletişim arasında fark var”

Etkinlikte, açılış konuşmalarının ardından panel sunumlarına geçildi. İlk sunumu Rusya Halkların Dostluğu Üniversitesi Kitle İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sergey Vodopetov yaptı. Vodopetov, Rusya Halkların Dostluğu Üniversitesi’nde 150 farklı ülkeden öğrencinin okuduğunu ve günümüzde Rusçanın ikinci bir dil olarak değil, her anlamda kullanılan bir dil olarak görülmesi gerektiğini belirterek bu buluşmanın da öğrencilerde ilgi uyandırmasını arzu ettiklerini söyledi. Türkiye’nin jeopolitik anlamda önemli bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Vodopetov, Avrupa ile Asya arasında gördüğü köprü vazifesinin kültürü de etkilediğini ifade ederek iletişimin günlük hayatta kapladığı temeli ise “Günümüz iletişimi ile 10 yıl önceki iletişim arasında fark var. Nerede başlayıp nerede bittiğinin dahi farkında değiliz” sözleriyle açıkladı. Medyanın büyük bir mekanizma olarak insan hayatını yönettiğini dile getiren Vodopetov, sosyal iletişim ağlarıyla insanların birebir iletişim kurabildiğini, dünyanın değiştiğini ve iletişimin büyük kitlelere değil de küçük gruplar halinde aynı dili konuşan insanların oluşturduğu topluluklara döndüğünü belirtti. Vodopetov konuşmasını “Hem klasik, hem de yeni iletişim olanaklarını kullanarak yeni bir gazetecilik oluşturmayı amaçlıyoruz” diyerek bitirdi.

Dr. Gasanov: “Rus halkının %70’i Türkiye’ye olumlu bakıyor”

Doç. Dr. Vodopetov’un ardından Rusya Federasyonu Leader TV ve Radio Azerbajian muhabiri Dr. Anar Gasanov da bir sunum yaptı. Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yıllardır dostluk çerçevesi içerisinde sürdüğünü belirten Gasanov, mevcut ilişkilerin her geçen gün daha olumlu bir noktaya evrildiğini söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihsel seyrini hatırlatarak 2008 yılına kadar çeşitli işbirliği başlıklarının arandığını, 2008-2015 arasında ise birçok başlıkta çeşitli işbirliklerinin gerçekleştiğini dile getiren Gasanov, Kırım olaylarından önce Rus basınında Türkiye ile ilgili kısıtlı başlıklarda haberlerin yer aldığını ve bu süreçle Batı medyası ile Türk basınında çıkan haberlerdeki farklılıkları gördüklerini söyledi. Birçok konuda iki ülkenin stratejik ortak olduğunu kaydeden Gasanov, Rusya’da yapılan bir araştırmadan da söz etti. Araştırmada, Rus halkının yüzde 70’inin Türkiye’ye olumlu baktığı sonucunun çıktığını söyleyen Gasanov, iki ülke arasındaki faaliyetlerin ekonomi, turizm ve spor dışındaki başlıklara da yayılması gerektiğini söyledi.

Sunumların ardından soru-cevap kısmına geçildi. Rusça Konuşan Gençler Derneği’nden Anastasiia Krainiwchenko’nun ilerleyen yıllarda nasıl bir gazeteciliğin değerli olacağına ilişkin sorusunu, Doç. Dr. Vodopetov, haberlerin okuyucuya hitap ettiği kadar bakış açısını da yansıtması gerektiğini şeklinde yanıtladı. “Günümüzde iletişim 360 derece” diyen Vodopetov, her an her şeye hazır olunması gerektiğine dikkat çekti. Etkinlik katılımcılara sertifikalarının verilmesiyle son buldu.

İlk ayağı geçtiğimiz hafta Moskova’da tamamlanan programın Türkiye bölümü, Pazartesi günü RUDN Üniversitesi Filoloji Fakültesi Kitle İletişimi Bölümü’nden Doç. Dr. Sergey Vodopetov tarafından verilen yeni medya ve gazetecilik konulu sunumla başlamıştı.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/19769
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İLEF, Türkiye-Rusya Gazeteciler Buluşması’na ev sahipliği yaptı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat