4 Mayıs 2024, Cumartesi - 07:35

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İLEF’liler Erasmus+ süreçlerini anlattı

Tarih: 14 Haziran 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 241

AB tarafından yürütülmekte olan Erasmus+ programına katılan öğrencilerle programı ve deneyimlerini, Erasmus+ Koordinatörü Arş. Gör. Dr. Zafer Kıyan ile programı konuştuk.

Avrupa Birliği (AB) tarafından yürütülmekte olan Erasmus+ programına katılan öğrenciler başvuru süreçlerini, tercihlerini ve deneyimlerini GÖRÜNÜM’e anlattı. İLEF Erasmus+ Koordinatörü Arş. Gör. Dr. Zafer Kıyan’la da Erasmus+ antlaşmalarını ve programdaki değişiklileri konuştuk. Son dönemlerde artan döviz kuru ve yaşanan uluslararası krizler birçok yurttaşı etkiledi. Bu krizler, Türkiye’deki üniversitelerin uyguladığı Erasmus+ programının geleceğini tartışılır hale getirdi. Yine de binlerce öğrenci her yıl Erasmus+ ile çeşitli ülkelerde dönemlik öğrenim görmeye devam ediyor. GÖRÜNÜM olarak Erasmus+ programına katılan öğrencilerle konuştuk.

Erasmus+ nedir?

“Erasmus” adıyla da bilinen “Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programları”, Avrupa Birliği (AB) tarafından 2004-2013 yılları arasında uygulanmıştı. Program, 2014-2020 yılları arasında uygulanacak şekliyle “Erasmus+ Programı” adını aldı. Programın eski halinden farkı ise mevcut AB eğitim, öğrenim, gençlik ve spor programlarını birleştirmiş olması. Ankara Üniversitesi tarafından da yürütülmekte olan program kapsamında öğrenciler ve akademik personeller, farklı ülkelerdeki çeşitli yükseköğretim kurumlarında dönemlik olarak öğrenim görüyor.

Öğrenciler anlatıyor

Konuştuğumuz dört İLEF öğrencisi de farklı dönemlerde Erasmus+ programında bulunmuş ya da şuan Erasmus+ yapıyor. 2016’da Almanya Bamberg’e giden Esra Güleç, 2017’de Polonya’da Adam Mickiewicz Üniversitesi’ne giden Zeynep Şanlısavaş ve 2018’de Belçika’da Gent Üniversitesi’ne giden Hakan Soner Şener’le Erasmus+ deneyimleri üzerine konuştuk.

“Görmeyen biri olarak tek başıma orada bir yıl boyunca kaldım ve bu benim için devrim gibiydi”

GÖRÜNÜM: Başvuru süreci nasıl işledi? Belgeleri toplarken herhangi bir sıkıntı yaşadın mı?

EG: En büyük kâbusumuz belgeleri toplamaktı. Vize için çok fazla belge isteniyor, Almanya’nın benim gittiğim yılda 659 Euro asgari bütçeye sahip olma koşulu vardı. Bunun 400 Euro’su hibe olarak zaten okul tarafından veriliyor. 259 Euro’yu karşılayabileceğine dair bir garanti vermen gerekiyor. Ayrıca hangi ülkeye gidiyorsan o ülkenin dilinde belgelerin tercümesini istiyorlar, bu çok masraflı. Bunun dışında seyahat-sağlık sigortası yaptırman gerekiyor. Onun da masrafı 200 TL civarı oluyor. Ailesi Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı olan öğrenciler için bir avantaj var; AT 11 Belgesi. Bu belge sayesinde gittiğin ülkeden sigorta denkliği sağlayabiliyorsun.

GÖRÜNÜM: Bu deneyim sana ne kattı? Gittiğine pişman mısın?

EG: Kesinlikle pişman değilim. Benim en büyük hayalimdi ve hayatımda hiçbir şekilde ulaşamayacağım bir imkâna sahiptim. “Yine olsa yine yaparım” derler ya, öyle. Görmeyen biri olarak tek başıma orada bir yıl boyunca kaldım ve bu benim için devrim gibiydi. Sadece orada kalmak değil, tek başıma 7 tane ülke gezdim.

GÖRÜNÜM: Eğitimdeki farklılık nasıldı?

EG: Orada sınıflar maksimum 25 kişi. Çoğu dersin sınavı yok, onun yerine ödev veriliyor. Ayrıca derslerin dijital kaynaklarının bulunduğu “Sanal kampüs” diye bir site var, bu benim için muhteşem bir şeydi.

“İLEF birkaç gömlek önde”

GÖRÜNÜM: Erasmus yapma fikri nasıl oluştu?

ZS: Aslında açık konuşmak gerekirse bir arkadaşım sayesinde oldu. Erasmus yapmayı hep istiyordum fakat 2. sınıfta değil, daha ileri sınıflarda düşünüyordum. En yakın arkadaşımsa mümkün olduğunca erken gitmek istediği için birinci sınıfta Erasmus dil sınavlarına soktu bizi. Sınav sonucu puanım yeterli oldu, ortalamam da yetiyordu.

GÖRÜNÜM: İlk günlerden itibaren program süresince herhangi bir sorun yaşadın mı? Kalacak yerin ayarlanması; artan döviz kurları, verilen hibe miktarı günlük yaşamını nasıl etkiledi?

ZS: Kalacak yer, arkadaş ortamına alışma sürecinde hiç zorlanmadım. Tek sorun, oradaki dersleri saydırma konusunda oldu. Polonya pahalı bir ülke olmadığı için hibe konusunda bir problem yaşamadım. Yine de daha fazla hibe verilebilir.

GÖRÜNÜM: Gittiğin okuldaki öğretim ile İLEF’teki öğretim arasında herhangi bir fark var mıydı?

ZS: Gördüğüm kadarıyla İLEF birkaç gömlek önde. Hocalarımız, çok değerli ve güzel hocalar. Bunu bir kez daha çok net anladım.

GÖRÜNÜM: Bu deneyim senin açından nasıldı? Bir şeyler kattığını düşüyor musun?

ZS: Zordu, güzeldi, kötüydü, eğlenceliydi, sinir bozucuydu, harikaydı; Her şeyi yaşadım ve yeri geldi her şeyi hissettim, gördüm diyebilirim. İngilizcem epey gelişti. Avrupa’da hayatın nasıl olduğunu bizzat gördüm.

“Geçimimi de kendim sağlamak zorundayım”

GÖRÜNÜM: Programa başvuru sürecin nasıl işledi? İstenen belgeleri toplarken neler yaşadın?

HSŞ: Gerek tecrübesizlikten, gerek bürokratik işlerin karmaşıklığından başvuru aşamasında çok sorun yaşadım. Bir aydan fazladır Belçika’dayım ama hala belge işlerine koşturuyorum.

GÖRÜNÜM: Henüz dönem yeni başladı ama gittiğin okuldaki öğretim ile İLEF’teki öğretim arasında herhangi bir fark var mı? İlk izlenimin nasıl?

HSŞ: En büyük farklılığı ders materyallerinin hepsine online olarak erişilebiliyor Hocalar, öğrencilerle iletişime web sayfası aracılığıyla geçebiliyor.

“Dördüncü sınıflar eğitim için değil staj için başvursunlar”

İLEF öğrencilerinin Erasmus+’a ilgisini ve programın detaylarını Erasmus Koordinatörü Arş. Gör. Dr. Zafer Kıyan ile konuştuk. Kıyan, öğrencilerin programa ilgisinin yüksek olduğunu söyledi. Erasmus+ başvuru koşullarında bu yıl yapılan değişikliklerden bahseden Kıyan, dil puanının 50’de 60’a çıktığını ve başvuruların dördüncü sınıflara kapatıldığını söyledi. Programın dördüncü sınıflara kapatılması kararının ise programa katılmış bir dördüncü sınıf öğrencisinin ders bırakması durumunda okulunun uzadığını, öğrenciler açısından olumsuz olan bu durumu ortadan kaldırmak için de bu yola başvurduklarını ifade etti. “Dördüncü sınıflar staja başvursunlar” diyen Kıyan, dördüncü sınıflar için öğrenim hareketliliğine başvurmaktansa staj hareketliliğine başvurulmasının onlar için daha yararlı olduğunu belirtti.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/18980
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İLEF’liler Erasmus+ süreçlerini anlattı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar Konferansı, çalıştaylarla tamamlandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansı’nın ikinci gününde gazetecilerin, akademisyenlerin ve hukukçuların katıldığı çalıştaylar yapıldı.

Kapat