2 Ağustos 2023, Çarşamba - 00:11

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İLEF’liler “medyada neden örgütlenilmeli”yi tartıştı

Tarih: 14 Mayıs 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 293

İLEF’te Medyada Çalışma İlişkileri dersi kapsamında “Medyada Çalışma ve Örgütlenme Sorunları” başlıklı bir panel düzenlendi. Gazeteciler Esra Koçak, Kenan Şener ve Hüseyin Hayatsever’in konuşmacı olarak katıldığı panelde medyanın güncel problemleri ele alındı.

Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir tarafından verilen Medyada Çalışma İlişkileri dersi kapsamında dün 13.30’da, “Medyada Çalışma ve Örgütlenme Sorunları” başlıklı bir panel düzenlendi. Muammer Aksoy dersliğinde yapılan ve yaklaşık 2 saat süren panele Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)  Ankara Şube Başkanı Esra Koçak, CNN Türk muhabiri Kenan Şener ve Sputnik News muhabiri Hüseyin Hayatsever konuşmacı olarak katıldı.

Fotoğraflar: Hakan Soner Şener

Fotoğraflar: Hakan Soner Şener

Panelde, medyanın güncel koşullarında, medya sektöründeki çalışma problemlerine ve hâkim olan örgütsüzlük durumuna değinen konuşmacılar, medyadaki mevcut çalışma pratiklerini kendi deneyimlerinden örneklendirerek anlattılar. İLEF öğrencilerinin sorularını da yanıtlayan panelistlerin vurguladığı en önemli nokta yeni örgütlenme formlarına olan ihtiyaç oldu. 

unnamedKoçak: “Gazeteciler de işçidir”

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Basın Yayın Bölümü mezunu olan TGS Ankara Şube Başkanı EsraKoçak, mezun olduğunda haber yazmayı bildiğini ve bunun önemli bir avantaj olduğunu söyledi. Sendika ve Çağdaş Gazeteciler Derneği gibi meslek örgütleriyle üniversite öğrencisiyken tanıştığını söyleyen Koçak, “Öğrenciler daha okul döneminde meslek örgütleriyle ilişki kurmalılar” dedi. Gazetecilik alanındaki sendikal durumdan bahseden Koçak, “Ana akım medya çalışanlarına ulaşamıyoruz” diyerek bunun sebebinin gazetecilerin kendilerini işçi olarak görmemesi olduğunu söyledi. Koçak, kamuoyunun gözü önünde olmaları nedeniyle yaşadıkları tatmin duygusunun gazetecilerin örgütlenmeye uzak durmasının bir nedeni olduğunu kaydetti. Koçak, yaşanan hak ihlalleri sonucunda meslek örgütüne danışılması gerektiğini vurguladı. Tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için kamuoyu yaratılmasının gerekli olduğunu belirten Koçak, “Bu meslek örgütlerinin, sendikaların, derneklerin yapabileceği bir şey” dedi ve sendikanın çalışanların sesinin daha gür çıkmasını sağladığını söyledi. Gazeteciliğin sanıldığı kadar sükseli bir iş olmadığının altını çizen Koçak, gazeteciliği seçenlerin bazı şeyleri bilerek bu işe girmesi gerektiğini vurguladı. Koçak, konuşmasını gazetecilere “Sen işçisin, sen fikrini satıyorsun önce bunu öğren” diye seslenerek sonlandırdı.

unnamed (1)Şener: “Örgütsüzlük otosansürü arttırıyor”

CNNTürk Ankara Muhabiri Kenan Şener de ana akım medyada örgütlenememe probleminden söz etti. Şener, patronların baskısı yüzünden sendikalaşamayanların ve örgütlenme ihtiyacını hissedenlerin platformlar, dernekler aracılığıyla örgütlendiğini söyledi.

“Topluma karşı duyarlı olmayan gazeteci, gazetecilik yapmış olmaz” diyen Şener, gazetecilik mesleğinin kamuoyuna karşı sorumluluğu olduğunu ve bu sorumluluğun yerine getirilmesinin mesleğin özünü oluşturduğunu dile getirdi. Şener, sendikasızlaştırma hareketiyle örgütlenmenin önüne geçildiğini ve bu durumda dayanışmadan uzak bir gazeteciliğin yapıldığını belirtti. Ana akım medyada sendika üyeliklerinin toplu sözleşme imzalayabilmek için gereken sayıya ulaşmasının mümkün görünmediğini kaydeden Şener, bu kurumlardaki üyeliklerin “romantik üyelikler” düzeyine indiğini dile getirdi. Şener, örgütlenmenin sadece meslektaşlar arası dayanışmayı arttırmadığını aynı zamanda kamuoyu oluşturma konusunda da büyük bir rol oynadığını Ahmet ve Nedim’in Gazeteci Arkadaşları Platformu’nu örnek göstererek anlattı.

Bir öğrencinin, denetim mekanizmalarının sistem içerisinde nasıl işlediğine yönelik sorusu üzerine Kenan Şener, otosansür’ün neredeyse doğal yollardan oluştuğunu söyleyerek yanıt verdi. Kenan Şener, gazetecilerin çalıştıkları kurumun yayın politikasına göre neyi söyleyip neyi söyleyemeyeceklerini bildiklerini dile getirdi ve bu durumun çoğunlukla kimsenin uyarısı olmadan gerçekleştiğini belirtti.

Örgütsüzlük ve otosansür ilişkisinden bahseden Şener şunları söyledi: “Yaptığımız işlerde örgütlü olmadığımızda bize destek çıkan olmuyor ve arkasında duracağımız haberleri ortaya koyamıyoruz. Bu da otosansüre neden oluyor, örgütsüzlük otosansürü arttırıyor.”

unnamed (2)Hayatsever: “Yeni ‘sızma’ formları geliştirmeliyiz”

Sputnik News Ankara muhabiri Hüseyin Hayatsever, 8 yıllık meslek yaşamında 6 kez iş değiştirmek durumunda kaldığını ve bu durumun hemen her işkolunda yaşandığını söyledi.

Hayatsever, medyada örgütsüzlüğün bir gerçek olduğunu ve bunun aşılabilmesi için yalnızca gazetecilerin değil örgütlerin de üzerine sorumluluk düştüğünü kaydetti.

Yeni örgütlenme formları üzerine düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Hayatsever, “Madem neoliberal dönemde yaşıyoruz o zaman neoliberal düzene karşı sızmanın yolunu aramamız gerekiyor. Örgütlenme fikrine sıcak bakan arkadaşlarımız var. Arkadaşlarımız örgütlenmiyor olabilir ama bu yalnızca onların sorumsuzluğuyla açıklanamaz” diye konuştu.  Hayatsever, yine örgütlenme formlarının denenmesi gerektiğini ifade etti ve “Hayıflanmak yerine hepimiz üzerimize düşen görevi üstlenmeliyiz” dedi.

Hayatsever, gelecekteki iletişim fakültesi öğrencilerine yabancı dilin meslekteki öneminden bahsederek bu konuya eğilmelerini önerdi.

Panel, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/11416
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İLEF’liler “medyada neden örgütlenilmeli”yi tartıştı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat