22 Temmuz 2023, Cumartesi - 21:26

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İLEF’te “Göç, Savaş ve Kadın Sağlığı” paneli gerçekleştirildi

Tarih: 12 Aralık 2014

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 281

Türkiye Sroptimist Kulüpleri Federasyonu öncülüğünde bugün Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde (İLEF) “Göç, Savaşlar ve Kadın Sağlığı” üzerine bir panel düzenlendi. Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evinde saat 11.00’da başlayan etkinliğe, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İLEF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Abdülrezzak Altun, erkeklerin toplumsal hayatta var olabilmelerinin ancak ve ancak kadınların toplumsal yaşama katkı sağlamasından geçtiğini söyledi. Altun, insanlar tarafından kadınların belli bir kalıba sığdırılmaya çalışıldığının da altını çizdi.

Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (HUKSAM) başkanı Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış, “Göç, Savaş ve Kadın Sağlığı” sunumunda uluslararası göçün küreselleşen dünyanın önemli bir parçası haline geldiğini belirterek, dünyadaki kadın göçmenlerin sayısının erkek göçmenlerden daha fazla olduğuna dikkat çekti. Göçün hem zorunlu hem gönüllü nedenlerden dolayı yapıldığını ifade eden Özvarış, göçmenlerin çoğu göç ettikleri ülke vatandaşlarına göre ekonomik açıdan dezavantajlı konumda olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış (Fotoğraf: Seyfettin Ersöz)

Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış (Fotoğraf: Seyfettin Ersöz)

Özvarış: “Türkiye hem geçiş hem hedef ülke”

Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış, göçmen kadınların sağlık hizmetinden faydalanmasında sıkıntılar çektiğini ve sağlık çalışanları ile dil ve kültür sorunları yaşadıklarını aktardı. Özvarış, göç olgusunun kadınlara ve çocuklara cinsel taciz-tecavüz, insan ticareti, toplumsal şiddet ve ölümcül bulaşıcı hastalıklar gibi ek yükler yüklediğini belirtti. Türkiye’nin sığınmacılar ve mülteciler açısından hedef ve geçiş ülkesi olduğunu söyleyen Özvarış, Türkiye’de sığınmacı sayısının 40 binin üzerinde olduğunu belirterek, sığınmacıların temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini vurguladı. Özvarış, sözlerini “Kadın bir savaş ganimeti değildir” ifadesiyle bitirdi.

Sunum sonunda Sroptimist üyeleri tarafından İLEF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Abdülrezzak Altun’a ev sahipliği ve misafirperverliğinden dolayı, Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış’a da katılımlarından dolayı hediye takdim edildi. Panel yapılan kokteyl ile son buldu.

Sroptimistler kim?

Türkçe en iyiyi amaçlayan kadınlar anlamına gelen Sroptimist Federasyonu, 40 kulüp ve 1000’i aşkın üyesi ile genç kız ve kadınların hayatlarını geliştirmek, kadının sosyal hayattaki yaşamını iyileştirmek için oluşturulmuş dinamik bir organizasyondur.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/5183
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İLEF’te “Göç, Savaş ve Kadın Sağlığı” paneli gerçekleştirildi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat