19 Temmuz 2023, Çarşamba - 12:30

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İLEF’te “Türkiye’de Rum Olmak” konuşuldu

Tarih: 07 Mayıs 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 138

Ayrımcılığa Karşı Dersler’de bu hafta “Türkiye’de Rum Olmak” konuşuldu. Açık dersi yazar Foti Benlisoy verdi.

Ayrımcılığa Karşı Dersler’de bu haftanın konusu “Türkiye’de Rum Olmak” oldu. Dün 13.30’da ATK Sanatevi’nde yapılan açık dersi yazar Foti Benlisoy verdi.

Foti Benlisoy konuşmasına Rum kavramı ile ilgili yanılgıdan bahsederek başladı. “Arap bir Rum bile olabilir” diyerek her Rum’un Yunan olduğu tezinin yanlış olduğuna değindi. Benlisoy, tarihsel kökenlere dikkat çekerek Rum halkının nasıl bir dönüşüme tabi tutulduğunu aşamalarıyla anlattı. Özellikle 20’lerde, 30’larda, 40’larda “Vatandaş Türkçe Konuş”  gibi kampanyaların Rumlar için kötü etkileri olduğunu savundu.

Benlisoy, asıl adı İmroz olan ve nüfusu Rumlardan oluşan bir adanın, adından başlanarak demografik özelliklerine varıncaya kadar değiştirilmesinin ardında yatan milliyetçilik inşasını iyi anlamak gerektiğini söyledi. Günümüzde Yunanistan’da yaşanan milliyetçilik ile Türkiye’de yaşanan milliyetçiliğin benzerlik gösterdiğini belirtti.

Fotoğraf: Uğur Kocager

Fotoğraf: Uğur Kocager

“Sinemada yok olmayan bir Rum stereotipi var”

Benlisoy, milliyetçilik inşası sırasında oluşturulmaya çalışılan stereotipleşmenin kısmen başarılı olduğuna değinerek, “Sinemada yok olmayan bir Rum stereotipi var” dedi. Sinemada daima iyi, tatlı bir kadın olarak yer alan Rum kadın temsilinde kadının çocukları, ailesi ve yakınları olmayışının altında soyu kesik ve tehlikeli olmayan insan mesajı olduğunu ekledi. Edebiyatta da benzeri örnekler olduğunu hatırlattı.

“Annem, ‘Burası senin ülken mi, ne uğraşıyorsun?’ demişti”

Benlisoy, zamanla bu temsillerin ve ülkede yaşanan genel havanın kendilerini de etkilediğini bir anısını paylaşarak anlattı. “Gençliğimde bir partinin afişini hazırlarken anneme yakalanmıştım. Annem, ‘Burası senin ülken mi, ne uğraşıyorsun?’ demişti” diyen Benlisoy, Türkiye’de kendilerini daima yabancı hissettiklerini söyledi.6 – 7 Eylül olayları sırasında yaklaşık 100 bin kişinin bir temizleme faaliyeti için mobilize edildiğini belirten Benlisoy, Rumların üzerine yapışan zengin Pera’lı imajı yüzünden olayın sadece İstiklal’de yaşandığı algısının yanlış olduğuna değindi. Benlisoy, Kurtuluş ve Harbiye hattına varıncaya kadar geniş bir bölgeyi kapsayan, hatta Anadolu’ya sıçrayan olayları bugün konuşmanın hiçbir riski olmadığını ama Rumlar arasında halen bir tabu olarak konuşulamadığını söyledi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/11250
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İLEF’te “Türkiye’de Rum Olmak” konuşuldu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat