17 Temmuz 2023, Pazartesi - 14:41

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İLEF’te uzaktan eğitimi öğrencilere sorduk: Sistem çalışıyor ama verim düşük

Tarih: 01 Nisan 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 679

Ankara Üniversitesi 24 Mart’ta uzaktan eğitim modeline geçti. Yeni eğitim modelini İLEF öğrencilerine sorduk. Ankete katılanların yüzde 21’i yeni modeli hiç verimli bulmazken yüzde 15’i ise sistemin çok verimli olduğunu düşünüyor.

Tüm okul ve üniversitelerin korona virüsü salgını sebebiyle yüz yüze eğitime ara verilmesinin ardından Türkiye genelinde uzaktan eğitim modeline geçildi. İlkokul, ortaokul ve liseler için EBA TV üzerinden, üniversiteler için ise kendi uzaktan eğitim sistemleri ile sanal dersliklerde eğitim sağlanıyor.

Uzaktan eğitimin ilk haftası geride kalırken biz de İLEF öğrencilerinin yeni sistemi nasıl bulduklarını sorduk. Hazırladığımız üç soruluk çevrim içi ankete toplam 61 öğrenci katıldı. Öğrencilerin yüzde 21’i, yeni sistemi verimsiz buldu, yüzde 14’ü ise sistemden memnun kaldığını kaydetti.

İlk gün yaşanan sorunlar çözüldü

Ankara Üniversitesi’nin uzaktan eğitim sisteminin ilk günü sabah erken saatlerinde yoğunluk nedeniyle çökse de sorun haftanın ilerleyen günlerinde çözüldü ve işlenemeyen dersler de sisteme kaydedildi.

Ankette öğrencilere “Alt yapıyla ilgili çözülemeyen bir sorun yaşadınız mı?” diye sorduk. Cevaplayan öğrencilerin yüzde 75,4’ü “hayır”, yüzde 24,6’sı ise “evet” seçeneğini işaretledi. Çözülemeyen sistemsel sorunlardan birisinin bağlantı sorunu olduğunu söyleyen bir öğrenci, “bazen moderatörün söylediklerini kaçırıyorum veya duyamıyorum” dedi.

Verimli bulan sayısı az

Anketimizde yer alan “Uzaktan eğitimin verimini nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna 61 öğrencinin yüzde 21,3’ü hiç verimli bulmadığı, yüzde 14,8’i ise çok verimli bulduğu ifade etti. Öğrencilerin yüzde 26,2’si ise uzaktan eğitim verimini 1 üzerinden 2 ve 3 ile değerlendirdi. Verim alamadıklarını söyleyen öğrencilerden bazıları bunun sebeplerini “ev içinde dikkat dağıtıcı unsurlar”, “yüz yüze iletişim kadar etkileşimli olmaması” gibi nedenlere bağladı. Bir öğrenci ise bu süreçte ders çalışma isteğinin kalmadığını ifade etti ve uzaktan eğitimin “odaklanma ve motive olma konusunda yetersiz hissettirdiğini” ifade etti. Kimi öğrenciler ise örgün eğitimde üç saatlik derslerin 40-60 dakika işlendiği için verimli olmadığı düşünürken bir başka öğrenci ise 40 dakikalık derslerde “sadece bilgi konuşulduğu için” olumlu bulduğunu not etti.

Uzaktan eğitimi verimli bulmayan öğrencilerin çoğu yaz okulu fikrine sıcak bakıyor. Sistemi verimli bulduğunu söyleyen bir öğrenci ise sistemin ders ortamının tüm yönlerini dikkate alarak geliştirildiğini ifade ederek “Katıldığım sanal gruplarda eğitimcilerin de öğrencilerin de dersten en yüksek verimi almak için çok gayretli olduklarını gözlemledim. Bu süreçten sonra bazı teorik derslerin sanal ortama taşınmasını bile önerebilirim” dedi. Yabancı bir öğrenci ise yaz okulunun kendisi için yaratacağı olumsuzluklar olacağını belirterek bu durumu “İkamet belgesi için ülkeme gidip gelmem gerek. Eğer yaz dönemini kaplarsa temmuzda giderek ekimde geri gelmem söz konusu. Onun için uzaktan eğitimi destekliyorum” diyerek ifade etti.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/27738
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İLEF’te uzaktan eğitimi öğrencilere sorduk: Sistem çalışıyor ama verim düşük

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat