1 Kasım 2024, Cuma - 04:45

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İLEF’te yeni medya alanındaki lisansüstü tezler paneli

Tarih: 22 Kasım 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 412

İLEF’te NETLAB ve Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi iş birliğiyle “Yeni Medya Alanında Lisansüstü Tezler: Yöntem, Etik” konulu panel düzenlendi. Doktora öğrencileri psikoloji, uluslararası ilişkiler, gazetecilik, radyo, televizyon ve sinema, halkla ilişkiler, güzel sanatlar, kamu yönetimi ve siyaset bilimi alanlarında sunuşlar gerçekleşti.

Yeni medya alanında çalışmalarını yürüten doktora öğrencileri dün İLEF‘e konuk oldu. İLEF, NETLAB ve Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi ortaklığında düzenlenen panelde, öğrenciler farklı disiplinlerde inceledikleri yeni medya tezleri ile ilgili sunuşlarını gerçekleştirdi.

Mahmut Tali Öngören (MTÖ) Sinema Salonu’nda saat 13.30’da başlayan etkinliğe iletişim bilimci ve siyaset bilimci Prof. Dr. Oya Tokgöz, İLEF Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun, Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlu Binark katıldı.

Öğr. Gör. Şafak Dikmen, NETLAB Yeni Medya Araştırmaları Laboratuvarını tanıtmasının ardından sözü Prof. Dr. Mutlu Binark’a bıraktı. Binark, İLEF ve Hacettepe İletişim Fakültesi iş birliğiyle İletişim Bilimleri programındaki farklı okullardan öğrencilerinin ortaklaşa çalışarak yeni medya alanında lisansüstü tezleri incelediklerini vurgulayarak, “Farklı gelenekteki okullardan gelen öğrencilerin bir arada çalışması öğrencilere kolektif çalışma ruhunu ve dinamiklerini öğretiyor” dedi. Prof. Dr Binark’ın konuşmasının ardından öğrencilerin sunuşlarına geçildi.

Beren Kandemir

“Psikoloji alanındaki çalışmaların çoğu bağımlılık çalışması”

Psikoloji Alanındaki Lisansüstü Tezlerin Yeni Medya ile kesişimi konulu çalışmasını anlatan Beren Kandemir, “İnternet başlığını taşıyan tezlerin ilki 2001 yılında yazılmıştı. Psikoloji alanındaki çalışmaların çoğu ise bağımlılık çalışmaları çerçevesinde şekillendiği dikkat çekiyor” diye konuştu.

Gökçe Özsu

“Teknoloji, devletlerin güç kapasitesi ile tanımlanıyor”

Gökçe Özsu ise uluslararası ilişkiler disipliniyle internet çalışmaları arasındaki kuramsal yöntemsel ve etik ilişkiye odaklandığı çalışmasını sundu. Özsu, “Teknoloji, en başından beri uluslararası ilişkilerin kuramları içinde yer alıyor ancak devletlerin güç kapasitesi ile tanımlanıyor” dedi.

Bahar Şahinsoy

Tezlerin konuları değişiyor

Türkiye’de iletişim alanında 2014-2019 arasında yapılan internet çalışmaları başlıklı sunumun gazetecilik bölümünü anlatan Bahar Şahinsoy, hareket noktalarının Günseli Bayraktutan’ın iletişim araştırmalarında internet çalışmaları adlı çalışmasının oluşturduğunu kaydetti. Şensoy, incelediği tezlerde 2014 yılında dijital demokrasi, siyasal katılım konuları ön plana çıkarken 2015 yılında medya okuryazarlığı, medya bilincinin doktora tezlerinde öne çıktığını söyledi.

Hasan Hüseyin Kayış

“Tezler orantısız bir şekilde dağılmış durumda”

Hasan Hüseyin Kayış aynı çalışmanın radyo televizyon ve sinema anabilim dalında yapılan lisansüstü tezlerdeki genel eğilimini anlattı. Kayış yıllara göre yüksek lisans ve doktora tezlerini ortaya koyarak, “Tezler orantısız bir şekilde dağılmış durumda. Orantısal bir artış ya da azalıştan söz edemeyiz” dedi. Etik açıdan da tezleri değerlendiren Kayış, “Yapılan çalışmalarda pek çok etik ihlal tespit ettim” şeklinde konuştu.

“Vakıf üniversiteleri yetersiz”

Çalışmanın halkla ilişkiler anabilim dalında yapılan araştırmasını çalışmayı gerçekleştiren Arif Ayten’in katılamaması nedeniyle Ayten’in yerine Gökçe Özsu sundu. Çalışmaların sonuçları, “Sosyal medya kavramı üzerinde yoğunluk var. Yöntem ve teknik açısından bilgi verme konusunda tezlerde problem olduğunu görüyoruz. Diğer bir durum ise, vakıf üniversitelerinin özet kısımlarının yetersiz kalındığı ortaya çıkmıştır” olarak belirtildi.

Naz Önen

“Farklı kavramlara başvurdum”

Naz Önen, Türkiye’de iletişim alanında 2014-2018 yılları arasında yapılan internet çalışmalarının güzel sanatlar bölümüyle ilgilenerek, internet yeni medya ve sosyal medya aramalarının verimli sonuç vermediğini belirtti. Önen, araştırmasında farklı kavramlara başvurduğunu söyledi.

Burak Gökalp

“Kamu yönetiminin geleneği çalışmaları etkiliyor”

Burak Gökalp Kamu Yönetimi bölümlerinde yapılan lisansüstü tezleri inceleyerek çalışmasını “Araştırmalar en çok Selçuk Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesinde yapılmış. Literatür taraması öne çıkmış. Kamu yönetiminin Türkiye’de geleneği bu alandaki çalışmaları etkilemiş” olarak anlattı.

Enis Öztürk

İlk tez Kahramanmaraş’tan

Siyaset bilimi ana bilim dalında yazılan yeni medya konulu tezleri anlatan Enis Öztürk, “İlk tezin Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi 2014 yılında yazıldığını görüyoruz. Literatür tarama değerlendirme çalışmalarında öne çıkmış” dedi.

“Radyo televizyon ve gazetecilik üzerine tez yazmak bir hayli zordu”

Prof. Dr. Oya Tokgöz

Sunuşların ardından söz alan Prof. Dr. Oya Tokgöz, siyaset biliminde yazılan ilk öncü doktoraların aslında iletişim doktorası olduğunu kaydederek İletişim Fakültelerinin ve yüksek lisans doktora tezlerinin ortaya çıkışını anlattı. Tokgöz, “Sosyal bilimler doktora programında Amerika’dan gelen hocalarla birlikte Amerikanvari yaklaşımlar oluşmaya başladı. Öncesinde Fransız ve Alman yaklaşımı egemen konumdadır” dedi.

Tokgöz sözlerine şu şekilde devam etti: “Ben doktora yaptığım zaman Amerikanvari yaklaşımları kullandığımda ya da benimle birlikte doktora yapanlar bu yaklaşımları kullandığında daha önceki yetişmiş olan nesil bunu çok yadırgıyordu. 1988 yılında ilk doktora tezleri yapıldı. Bu tezlerde en çok halkla ilişkiler tezlerini görürsünüz. Daha çok konu vardı halkla ilişkilerde üzerinde konuşulacak ve tartışılacak. Radyo televizyon ve gazetecilik üzerinde tez yazmak bir hayli zordu.”

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/26110
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İLEF’te yeni medya alanındaki lisansüstü tezler paneli

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat