16 Temmuz 2023, Pazar - 14:14

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İlk resmi Linux sürümü yirmi beş yaşında

Tarih: 27 Eylül 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 190

Özgür İşletim Sistemi olan ve dağıtımı ücretsiz olarak yapılan Linux’un ilk sürümü bundan yirmi beş yıl önce yayınlandı.

Çekirdeği Linus Torvalds tarafından geliştirilen işletim sistemi Linux’un ilk resmi sürümü 5 Ekim 1991 tarihinde duyuruldu. İlk sürümü 0.02 numarasıyla duyurulan işletim sistemi artık 25 yaşında. Halen geliştirmesi devam eden işletim sistemi açık kaynak kodlu olduğundan kullanıcı ve geliştiricilere ücretsiz olarak sunulmakta. İlk duyurulduğu günden bu yana birçok farklı dağıtımı yapılan sistem Microsoft’un CEO’su Steve Ballmer’a göre web sunucularında Microsoft’tan daha çok tercih edilmekte.

Linux yazılım çevrelerinde özgürlük fikrini örgütledi

Ürünün gelişiminin açık kaynak olmasına bağlı olarak Linux yıllar içinde Dünya’nın birçok yerinde özgür yazılım olgusu etrafında kullanıcılarını örgütleyen bir rol edindi. Halen geliştirmesi devam eden sistem için Dünya çapında faaliyet gösteren resmi bir vakıf bulunmakta. Linux Vakfı (Foundation) olarak bilinen bu vakfın yanı sıra farklı ve çok sayıda yerel dernek de mevcut.

Ülkemizde 1992 yılından bu yana örgütlenmeye başlayan Linux kullanıcıları için kurulan bir Linux Kullanıcıları Derneği (LKD) halen faaliyetlerini sürdürmekte.

Linus Torvalds kimdir?

Linus Torvaldsic

Linus Torvaldsic

Finlandiya asıllı bir Amerikalı olan Torvalds, Helsinki Üniversitesi mezunu bir Bilgisayar Mühendisi. Linux’un ilk sürümünü 22 yaşındayken geliştiren Torvalds halen Linux çekirdeğinin geliştirmesi işinde tam zamanlı olarak çalışmakta.

Torvalds 2013 yılının Eylül ayında LinuxCon isimli konferans sırasında kendisine sorulan “Herhangi bir devlet kurumundan yanaşılarak sizden sistemde açıklar bırakmanız istendi mi?” sorusuna sözlü olarak “Hayır” derken başını evet anlamında sallayarak cevap vermiştir.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/12155
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İlk resmi Linux sürümü yirmi beş yaşında

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat