22 Temmuz 2023, Cumartesi - 13:36

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İlk Türk kutup belgeseli özel gösterimlerle izleyiciyle buluşuyor

Tarih: 21 Mart 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 237

Kutuplara giden ilk Türk Yunus Topal’ın çektiği görüntülerden oluşan “Antarktika: Güney Kutbu ve Küresel Isınma” isimli belgesel Ankara’da gösterildi.

Yunus Topal’ın çektiği görüntülerden oluşan ilk Türk yapımı kutup belgeseli, dün Türkiye Ormancılar Derneği Ankara Şubesinde gösterildi. “Antarktika: Güney Kutbu ve Küresel Isınma” isimli belgeselin gösteriminin ardından yapım ekibiyle bir de söyleşi düzenlendi.

Kendi imkanlarıyla önce Kuzey Kutbuna giden ve burada çektiği fotoğrafları bir kitapta toplayan Topal, Güney Kutbundan da eli boş dönmedi. Topal’ın Kutupta geçirdiği yaklaşık bir ay boyunca çektiği 4K çözünürlükteki görüntüler beş kişilik bir ekip çalışmasıyla belgesele dönüştürüldü.

Su altı çekimlerini İrfan Güray’ın yaptığı belgeselde Özlem Yıldız, yönetmen yardımcılığını ve redaktörlüğünü üstlenirken metin yazarlığını Filiz Sönmez ile birlikte yaptı. Mazlum Kiper tarafından seslendirilen belgeselin kurgusu ise Fuad Ronak ait.

Dört farklı dile de çevrilen belgelesin gösterimi öncesinde kısa bir bilgilendirme yapan Topal, ticari bir kuruluş değil kolektif bir ekip olduklarını söyleyerek, emeği geçen arkadaşlarına teşekkür etti.

Antarktika’daki yaşam ve küresel ısınmanın etkilerinin anlatıldığı belgeselin gösterilmesinin ardından ekip çalışmalarıyla ilgili soruları yanıtladı. Belgeseli kendi imkanlarıyla çektiklerini vurgulayan Topal, belgeselin bir kısmının Kuzey Kutbu seyahatinden sonra çıkarttığı kitabın geliriyle finanse edildiğini söyledi. Topal, yaşadıkları kimi zorluklara da değinerek, “Bilgisayarlarımızda 4K görüntüleri izleyemiyorduk örneğin. Herkes bu işe girişip bir şeyler yaptı ama görüntüleri görmeden yaptı. El emeğiyle uğraşa uğraşa bu hale getirdik” diye konuştu.

Söyleşinin ardından Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Hüseyin Çetin de belgesel ekibine bir şilt takdim etti.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/22201
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İlk Türk kutup belgeseli özel gösterimlerle izleyiciyle buluşuyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat