16 Temmuz 2023, Pazar - 10:38

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İnternet Türkiye’de 26 yaşında: “Ülkemiz adeta İnternet’e savaş açmıştır” 

Tarih: 13 Nisan 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 153

İnternetin Türkiye’deki 26’ncı yılı için düzenlenen 22’nci İnternet Haftası üzerine meslek birlikleri bir açıklama yaptı. Açıklamada “Batı demokrasilerinden çok Rusya, Çin, İran görüntüsü vermekteyiz” ifadesi öne çıktı. 

ODTÜ’de 12 Nisan 1993 tarihinde İnternet ağına bağlanan Türkiye’de ilk temasın üzerinden 26 yıl geçti. İnternet Haftası üzerine Makine Mühendisleri Odası’nda bir araya gelen Alternatif Bilişim Derneği, Bilgisayar Mühendisleri Odası, (BMO) Elektrik Mühendisleri Odası, İnternet Derneği, İnternet Teknolojileri Derneği, Pardus Kullanıcıları Derneği, Linux Kullanıcıları Derneği, Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği, 5651 Sayılı Yasa’ya dikkat çekti. İnternette alınan erişim engeli kararlarının yolunu açan bu yasanın, uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu belirtilirken “Batı demokrasilerinden çok Rusya, Çin, İran görüntüsü vermekteyiz” ifadesi kaydedildi. Açıklamada, RTÜK yasası ve 5651 sayılı yasa ile kurumların “erişimin engellenmesi” noktasında yetkilendirilmesi üzerine ise “Yasaklanan web sitesi sayısı 4 yıl önce 70 binken; 2 yıl önce 110 bine çıkmıştır” dendi.

BMO Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Küçükaras

“Sosyal eşitsizliklere, uçurumlara işaret ediyor”

Hükümetin yurttaşların katılımını teşvik etmek yerine sansürü tercih ettiklerinin üzerinde durulduğu açıklamada, “Nüfusun önemli bir bölümü hala İnternet’in dışında. Uluslararası gelişmişlik endekslerinde Türkiye maalesef sonlarda yer alıyor. 17’nci büyük ekonomi olma iddiasında olan Türkiye’nin bu endekslerin altında yer alması sosyal eşitsizliklere, uçurumlara işaret ediyor” ifadelerine yer verildi. Türkiye’de internet kullanımında kır-kent, kadın-erkek arasındaki uçurumların altı çizilirken internet kullanımındaki bu farkların da önemli bir sosyal eşitsizliği gözler önüne serdiği belirtildi.  

Özel sektör İnternet kullanımı konusunda önde görülürken 2010 yılından beri 8 milyar lira harcanarak yürütülen Fatih Projesi için ise “Tüm ülkeyi kapsayan en büyük projedir ve halen kapsamlı bir proje konumundadır” ifadesi kaydedildi. 

“Yurttaş veri tabanının içinde ‘sayısal bir varlık’ hakine getirilmiştir”

Türkiye’de halen binlerce kişinin devlet kurumlarındaki sızıntılar sebebiyle kişisel verilerin açığa çıkmasıyla mağdur edildiğinin belirtildiği açıklamada, Kişisel Verilerin Korunması Kurumu’nun güçlendirilmesi talep edildi. Dün İngiltere’de Ekvador Büyükelçiliği’nde göz altına alınan Julian Assange ve Rusya’ya sığınan Edward Snowden’ın hatırlatıldığı açıklamada, “Türkiye’de yurttaş artık oldukça kapsamlı ve entegre bir elektronik veri tabanının içinde ‘sayısal bir varlık’ hakine getirilmiştir” sözleri kullanıldı. 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/22644
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İnternet Türkiye’de 26 yaşında: “Ülkemiz adeta İnternet’e savaş açmıştır” 

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat