Irkçılık bayram dinlemedi: “Doğulu olduğumuz için bizden hayvan almıyorlar”
Seçimlerin ardından yaşanan çatışmalarla birlikte ırkçı eylemlerin artmasına paralel olarak ırkçı söylem ve tutumlar da artış gösteriyor. Toplumun her kesiminden “kardeşlik” mesajları yükselmesine rağmen günlük hayatta tersi davranışlar da görülüyor. Bunlara örnek olabilecek bir durum da Ankara’daki Ovacık Kurban Pazarında yaşanıyor. Pazara hayvanlarını satmaya getiren bazı üreticiler, kendi ifadeleriyle “Doğulu oldukları” gerekçesiyle hayvanlarını satamadıklarını belirtiyor.
Ankara Keçiören’de kurulan Ovacık Kurban Pazarına hayvanlarını satmaya getiren bazı üreticiler, “Doğulu oldukları” gerekçesiyle hayvanlarına alıcı bulamıyor.
Bazı hayvan üreticilerin anlattığına göre kimi üreticilerin satışlarındaki durgunluğun sebebi zamanla anlaşılmış. Satışların düşük olması, ilk günlerde pazarın yeni kurulmasına bağlansa da günler geçtikçe çarpıcı gerçek ortaya çıkmış.
Her alıcı için geçerli olmasa da pazarda görmezden gelinemeyecek oranda bir “seçicilik” söz konusu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ovacık Kurban Pazarına hayvan satışı yapan Karslı bir üretici, kendi ifadesiyle “Doğulu oldukları” gerekçesiyle satışlarının yüzde 40 oranında düştüğünü söylüyor. Karslı üretici 32 yıldır bu işin içinde olduğunu belirtiyor ve yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Maalesef bazı insanlar, Doğulu olduğumuz için bizden mal almıyorlar. ‘Teröristlere para kazandırmayız’ deyip çadırdan çıkan bile oldu. Biz her sene bin kilometre yol yapıp buraya geliyoruz ve hayvanlarımızı satmaya çalışıyoruz. Ne işimiz olur terörle, teröristle.”
Erzurumlu olmak suç mu oldu?
Erzurumlu bir üretici ise başından geçen bir olayı şöyle aktarıyor: “Dün bir amca geldi, 6 bin 800 liraya bir büyükbaş üzerinde anlaştık. Hayvana oğlunun da bakması gerekiyormuş. Oğlu geldi ve çadırın üzerinde Erzurum yazıyor diye hayvanı almadan çıkıp gittiler. Ne günahım var benim? Erzurumlu olmak suç mu oldu?”
İç Anadolu’dan gelenlerin satışları arttı: “Paramızı dağdakiler değil siz kazanın”
Doğu illerinden gelen üreticilerin satışlarındaki düşüş, diğer bölgelerden gelen üreticilerin satışlarının artmasını da beraberinde getiriyor.
Yozgat’tan gelen başka bir büyükbaş üreticisi, bazı alıcıların bilinçli olarak Doğu ve Güneydoğulu üreticilerden alışveriş yapmayıp kendilerine yöneldiğini ifade ediyor. Pazarın genelinde böyle bir tutumun görüldüğünü söyleyen Yozgatlı satıcı bunun sebebini şöyle açıklıyor:
“Mal almaya gelen vatandaşlarla konuşuyoruz. Tüketiciler artan terör olaylarından sonra tercihlerini İç Anadolu’dan gelen satıcılardan kullanıyor. Bazı alıcılar özellikle dile getiriyor ‘paramızı dağdakiler değil, siz kazanın’ diye. Bu, Doğu’dan gelen arkadaşlarımızın hiç mal satamadığı anlamına gelmiyor ama satışları geçen yıla oranla düşmüştür.”
İlaçlamalar yetersiz kaldı
701 çadırın bulunduğu Ovacık Kurban Pazarında hayvan üreticileri zor şartlarda satış yapıyor. Saman balyalarının ya da çuvalların üzerinde yatan satıcılar, küçük suyu 1 liradan alırken, telefonlarını ise 1,5 lira karşılığında şarj ediyorlar. İlaçlamanın da yetersiz kaldığını aktaran satıcılar, sinekler yüzünden müşterilerin çadırlara giremediklerini söylüyor. Diğer yandan büyükbaş hayvan fiyatlarında önceki seneye göre bin liralık bir artış gözlemlenirken, küçükbaş hayvan fiyatları 350 lira ile bin 200 lira arasında değişiyor. Pazarda büyükbaş hayvan fiyatlarındaki artış alıcıyı küçükbaş hayvan almaya yönlendirirken, büyükbaş hayvan fiyatları ise 3 bin liradan başlayıp 18 bin liraya kadar yükseliyor.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/7961
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Irkçılık bayram dinlemedi: “Doğulu olduğumuz için bizden hayvan almıyorlar”
Bir cevap yazın