24 Temmuz 2023, Pazartesi - 20:46

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İstanbul, kadınlar için en tehlikeli 10’uncu megakent oldu

Tarih: 23 Ocak 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 91

Thomson Reuters Vakfı’nın megakentlerde yaşayan kadınların sorunları ve güvenlikleri üzerine yaptığı araştırmaya göre 19 megakent arasında İstanbul, kadınlar için en tehlikeli kentler listesinde onuncu sırada yer alıyor.

Thomson Reuters Vakfı, 10 milyondan fazla insana ev sahipliği yapan ve sayısı 1990 yılından bu yana üçe katlanan megakentlerde yaşayan kadınların yaşam koşulları ve sorunları hakkında bir araştırma yaptı.

Vakıf, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen 31 megakentin içinden aynı ülkede olanlar arasında sadece en büyüğünün araştırma kapsamına alınmasıyla 19 megakentten oluşan bir liste oluşturdu. Vakfın 1 Haziran – 28 Temmuz tarihleri arasında yaptığı araştırmada 19 megakent; kadınların tecavüz, cinsel saldırı ve taciz gibi cinsel şiddet riski; sağlık hizmetlerine erişim imkanları; kadın sünneti, çocuk evlilikleri veya zorla evlilik gibi zararlı kültürel uygulamaların gerçekleştirilmesi; eğitim, ekonomik kaynaklar ve banka hesapları gibi finansal hizmetlere erişebilirlik alanlarında incelendi.

Araştırma kapsamında, akademisyenler, sağlık çalışanları, sivil toplum örgütleri, kanun yapıcılar, kalkınma uzmanları ve sosyal yorumculardan oluşan, her ülkeden en az 15 olmak üzere toplam 380 uzmandan görüş alındı.

Thomson Reuters Vakfı’nın açıkladığı verilere göre cinsel şiddet sıralaması.

Araştırma sonuçları dört kategori altında sınıflandırıldı

Araştırma kapsamında yapılan anketlere göre dünyanın en tehlikeli megakentleri arasında İstanbul 10. sırada yer aldı. Ülkeler ayrıca; cinsel şiddet, sağlık hizmetlerine ulaşım, kültürel pratikler ve finansal hizmetlere erişilebilirlik kategorilerine göre ayrı ayrı sıralandı.

Cinsel şiddet

İstanbul; tecavüz, cinsel saldırı ve tacizi kapsayan cinsel şiddet alanında 6. sırada yer aldı. Cinsel şiddet alanındaki sıralamada en kötü koşulların Delhi, en iyi koşulların ise Tokyo’da olduğu kaydedildi.

Sağlık hizmetleri

Bunun yanı sıra sağlık hizmetlerine ulaşım alanında yapılan listede İstanbul 13. sırada yer alarak Avrupa’nın en kötü megakenti oldu. Sağlığa erişimde en iyi koşulların Londra’da olduğu belirlenirken, en kötü koşulların bulunduğu sonucuna ulaşılan Lima listenin zirvesinde yer aldı.

Kültürel pratikler

Kadın sünneti, çocuk evlilikleri, erken veya zoraki evlilik ve kız bebeklerin öldürülmesi alanlarından oluşan kültürel pratikler sıralamasında İstanbul 8. sırada yer aldı. Kültürel pratikler listesinde, birincilikle en kötü durumun Kahire’de, en iyi durumun ise Moskova’da var olduğu ortaya konulmuş oldu. Yapılan bu sıralamaya göre İstanbul’daki kadınların, Mexico City ve Lima gibi kentlerdeki kadınlardan daha kötü koşullar altında oldukları belirtildi.

Ekonomik olanaklar

Eğitim, mal-mülk sahipliği ve banka hesabı gibi finansal hizmetlere erişimi kapsayan ekonomik olanaklar alanında da İstanbul, Buenos Aires ile birlikte 8. sırada yer alarak bu kategoride de Avrupa’daki en kötü koşulların bulunduğu megakent oldu.

Araştırmanın sonuçlarına göre yapılan genel değerlendirme listesinde; kadınlar için dünyanın en tehlikeli megakenti Mısır’ın başkenti Kahire olarak belirlendi. En güvenli megakent ise İngiltere’nin başkenti Londra oldu. 19 megakentin yer aldığı listede İstanbul 10. sırada yer aldı.

19 megakentin kadınlara yönelik tehlikeler açısından sıralaması ise şöyle:

1. Kahire, Mısır
2. Karaçi, Pakistan
3. Kinşasa, Demokratik Kongo Cumhuriyeti
4. Delhi, Hindistan
5. Lima, Peru
6. Mexico City, Meksika
7. Dakka, Bangladeş
8. Lagos, Nijerya
9. Cakarta, Endonezya
10. İstanbul, Türkiye
11. Sao Paolo, Brezilya
12. Buenos Aires, Arjantin
13. New York, ABD
14. Manila, Filipinler
15. Şengay, Çin
16. Moskova, Rusya
17. Paris, Fransa
18. Tokyo, Japonya
19. Londra, İngiltere

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/16885
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İstanbul, kadınlar için en tehlikeli 10’uncu megakent oldu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat