1 Ağustos 2023, Salı - 21:51

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Türkiye şehirleri, “yaşanabilir” olmaktan uzak

Tarih: 22 Ağustos 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 177

İngiliz The Economist dergisinin her yıl ağustos ayında yayımladığı “Yaşanılabilir Şehirler” listesindeki tek Türk şehri olan İstanbul, sıralamada gerileyerek puanını 55’e yaklaştırdı.

The Economist dergisi bu yılki “Yaşanabilir Şehirler” listesini yayımladı. Yıllık olarak hazırladığı güncel verilerini ücretli abonelik ile yayımlayan The Economist, araştırmasının özetini ise ücretsiz olarak yayımladı. Listesinde 140 şehire yer veren İngiliz dergisi, sıralamasını beş kategoride 0-100 arası puanla belirlediği kıstaslara göre yapıyor. Bu kıstaslardan alınan puanın ortalamasından çıkan sonuçlara göre, Türkiye’nin listedeki tek şehri olan İstanbul, gerileyerek puanını 55’e yaklaştırdı. İstanbul, geçen yıl 57,8 puan ile kendine 113. sırada yer bulmuştu.

Son 5 yıldaki değişimlerin de yer aldığı listeye göre, İstanbul 2011 yılından bu yana yaşanabilirlik konusunda düşüş gösterdi.

grafik-1

İstanbul en düşük puanı “İstikrarlılık”tan aldı

Değerlendirmelerini 5 kategoriden aldığı puanların ortalamasına göre yapan dergi, bu kategorileri İstikrarlılık, Sağlık Hizmetleri, Kültür ile Çevre, Eğitim, Sosyal Sabit Sermaye olarak belirledi. Geçtiğimiz yıl listede 113. sırada yer alan İstanbul’a en düşük puanı İstikrarlılık kategorisinden gelmişti. İstikrarlılık kategorisine etki eden puanlandırma kıstasları ise, şöyle: Basit Suçların Tekrarlanma Sıklığı, Şiddetli Suçların Tekrarlanma Sıklığı, Terör Tehdidi, Askeri Çatışma Tehdidi ve Sivil Huzursuzluk/Çatışmalar.

İstanbul’un 5 kategoriden aldığı puanlar ise, şöyle:

grafik-2

İlk 10’da Avustralya’nın ve Kanada’nın 3 şehri var

Son altı yıldır olduğu gibi, bu yıl da listenin birinci sırasında Avustralya’nın Melbourne şehri yer aldı. Dikkat çeken bir başka nokta da Sosyal Sabit Sermaye’deki aşırı gerilimin yüksek suç oranlarını artırması oldu. New York, Londra ile Tokyo her ne kadar prestijli, varlıklı ve eğlence aktiviteleriyle öne çıkan şehirler olsa da suç oranları ve toplu taşıma sorunlarıyla kendilerine sıralamada daha geride yer buldu.

Listenin ilk 10’unda Melbourne’u sırasıyla Viyana (Avusturya), Vancouver (Kanada), Toronto (Kanada), beşinci sırayı paylaşan Adelaide (Avustralya) ve Calgary (Kanada), Perth (Avusturalya), Auckland (Yeni Zelanda), Helsinki (Finlandiya) ve Hamburg (Almanya) takip etti.

2011 ve 2016 yılları arasında listedeki şehirlerde ilerleyenler maviyle, gerileyenler kırmızıyla gösteriliyor.

grafik-3

En yaşanmaz 10 şehiri terör belirledi

Listede son 10 sırada yer alan şehirlerde ise, belirleyici faktör terör oldu. Bu şehirlerin aldıkları puanlardaki en büyük ortak nokta, neredeyse hepsinin en düşük puanlarını İstikrarlılık kategorisinden almaları olarak öne çıkıyor. İstanbul’da olduğu gibi, İstikrarlılık kategorisinden düşük puan alan şehirler, can güvenliği ve terör gibi konulardan yoğun şekilde etkilenmekte. Sidney de listede başka bir örnek olarak göze çarpıyor. Listede 4 sıra geriye düşerek ilk 10’daki yerini Hamburg’a kaptıran Sidney’in bu gerilemesine, terör tehdidindeki yükseliş sebebiyet veriyor. The Economist dergisi, terörün 2016 yılına reddedilemeyecek kadar büyük bir etkisinin olduğunu ifade ediyor ve terörün yıl içerisinde artan etkisinin listede de kendisini gösterdiğini belirtiyor.

Dergi, terör olaylarında raporlanan ülkeleri; Türkiye, Avusturya, Bangladeş, Pakistan, Fransa, Belçika ve ABD olarak sıraladı.

Listede yaşanabilirliği en düşük şehir ise, Suriye’nin başkenti Şam olarak belirlendi. Şam’dan sonra puanı en düşük şehirler sırasıyla şöyle:

Trablus (Libya), Lagos (Nijerya), Daka (Bangladeş), Port Moresby (Papua Yeni Gine), Cezayir (Cezayir), Karaçi (Pakistan), Harare (Zimbabve), Douala (Kamerun) ve Kiev (Ukrayna).

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/11962
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Türkiye şehirleri, “yaşanabilir” olmaktan uzak

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat