23 Temmuz 2023, Pazar - 15:34

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İstanbul’da Berkin Elvan Öğrenci Evi açıldı

Tarih: 26 Mart 2014

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 98

Üniversite öğrencileri İstanbul Beşiktaş’ta yıllardır kullanılmayan bir binayı işgal etti. İşgal edilen binaya “Berkin Elvan Öğrenci Evi” adını veren öğrenciler burayı etüt ve kültür merkezi haline getirmeyi planlıyor.

Berkin Elvan İşgal evi iç1Üniversite öğrencileri Beşiktaş’ta yaklaşık 10 yıldır kullanılmayan 4 katlı bir binayı işgal ederek öğrencilerin kullanımına açtı. Gezi Direnişi günlerinde öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın doğum günü olan 18 Mart’ta işgal edilen binaya yine Gezi Direnişi’nde başından gaz fişeği ile vurulan ve 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra 11 Mart’ta hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ismi verildi.

İstanbul’da öğrencilerin yoğun olarak bulundukları Beşiktaş’ta arayışa geçen öğrenciler, Sinanpaşa Mahallesi İlhan Sokak 22 numaradaki 4 katlı binayı yıllardır kullanılmadığını öğrenince işgal etti. Kapı kilidi kırılarak girilen binaya “Berkin Elvan Öğrenci Evi” pankartı asan öğrenciler binanın kullanılabilir hale getirilebilmesi için de sosyal medyadan ihtiyaç listesi yayınladı.

Berkin Elvan Öğrenci Evi’nin açılışında açıklama yapan öğrenciler, “Hiçbir alanımız olmadığı için mahalleliye dost bir komşu olarak geldik. Yıllardır kullanılmayan bu binayı öğrenciler olarak artık kendi evimiz olarak kabul ediyoruz. Bütün Beşiktaş halkını ve mahalleliyi paylaşmak ve dayanışmak için buraya çağırıyoruz. Beşiktaş ve İstanbul halkının olan bu evi kamulaştırarak öğrencilerin kullanımına birlikte açalım” dedi.

Açılış sonrası öğrenciler, “komşularımız” dedikleri mahalle halkının yoğun ilgisiyle karşılaştı. Çay demleyip, lokma döktürüp getiren mahalleli ile sohbet eden öğrenciler mahalleli tarafından binanın yıkılma tehlikesine karşı uyarıldı. Ayrıca mahalle sakinleri hırsız ve yangın tehlikesi yüzünden öğrencilerin gece evde nöbet tutmalarını istedi. Berkin Elvan Öğrenci Evi yapılan temizliğin ardından bütün öğrencilere ve mahalle halkının kullanımına açıldı.

İşgal evleri çoğalıyor

Gezi Direnişi sonrasında gündeme gelen işgal evlerine bir yenisi daha eklendi. Berkin Elvan Öğrenci Evi İstanbul’un üçüncü Türkiye’nin ise dördüncü işgal evi.

berkin elvan işgal evi iç2

Berkin Elvan işgal evi

Gezi Parkı’na 15 Haziran’da yapılan polis müdahalesi sonrası İstanbul’un park ve mahallelerinden başlayarak ülkenin her yerinde mahalle forumları oluşturulmuştu. Hala belirli periyodlarla toplanan bu forumlar İstanbul Kadıköy’den başlayarak dünyanın pek yerinde var olan “işgal evleri”ni Türkiye ile tanıştırdı.

İnsanların dayanışma ve kültürel ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla terk edilmiş binaları halkın kullanımına açan “işgal evleri”nin ilki geçtiğimiz yıl Ekim ayında İstanbul Kadıköy’de açıldı.

Kadıköy Yeldeğirmeni mahallesinde 15 yıldır inşaat halindeki bir bina mahalle dayanışması tarafından işgal edildi. Binaya Don Kişot ismi verilerek Yeldeğirmeni halkının kullanımına açıldı. İşgal evleri için ilk örnek olan Don Kişot, açıldığı günden bu yana birçok film gösterimine, atölye çalışmasına ve sosyal etkinliğe ev sahipliği yaptı.

İkinci işgal evi ise Kasım ayında Trabzon’da Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri tarafından açıldı. Kampüs içerisinde boş duran bir binayı boyayıp temizleyen öğrenciler, 6 Kasım’da öğrencilerin kullanımına açtı. Don Kişot işgal evinden etkilenerek açtıkları işgal evinde öğrenciler, düzenli olarak forum düzenliyor. Ayrıca biyoloji bölümünün öğrencileri işgal evinin bahçesinde bir ekoloji atölyesi kurmayı planlıyor. Mimarlık öğrencileri ise işgal evinde kampüsü daha yaşanır bir yer kılmak için tasarım atölyesi açmayı planlıyor.

Bir diğer işgal evi ise İstanbul Caferağa’da kuruldu. 11 Ocak’ta Caferağa Dayanışması tarafından terkedilmiş bir tarihi bina işgal edilerek Mahalle Evi’ne dönüştürüldü. Mahalle halkı için ortak bir yaşam alanına dönüştürülen Mahalle Evi’nde marangoz atölyesinden, film gösterimlerine, fotoğrafçılık derslerinden karanlık oda atölyelerine kadar birçok etkinlik düzenleniyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/3831
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İstanbul’da Berkin Elvan Öğrenci Evi açıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat