17 Temmuz 2023, Pazartesi - 16:13

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İtalya Büyükelçiliği’nde 8 Mart Etkinliği: Elçi eşleri fotoğraf sergisi

Tarih: 09 Mart 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 194

İtalyan Büyükelçiliği, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde dikkat çekici bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Fotoğraf Sanatçısı Filiz Çarkoğlu’nun Ankara’da görev yapan büyükelçilerin ve yabancı misyon temsilcilerinin eşlerini fotoğraflayarak oluşturduğu sergi, yoğun ilgi ve beğeni topladı. GÖRÜNÜM’e konuşan Çarkoğlu, “Her Türk kadınının bu Cumhuriyete borcu var. Ben de Atatürk’ün bize 1934 yılında verdiği haklara layık olarak ülkemi temsil etmek istedim” dedi.

Dünya Kadınlar Günü için dün İtalya Büyükelçiliği’nde bir etkinlik düzenlendi. Fotoğraf sanatçısı Filiz Çarkoğlu’nun hazırladığı siyah beyaz portrelerden oluşan sergi ve Hüseyin Ulutaş’ın düzenlemelerinden oluşan müzik dinletisinin sunulduğu etkinliğe, fotoğrafları sergilenen büyükelçi ve yabancı misyon temsilcisi eşlerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. 40’ a yakın portre fotoğrafının yer aldığı sergide ayrıca Music Life Around Us grubundan kadınlar da yer alıyor. 

 ‘Büyükelçi eşlerini çekersem beş kıtadan dünyayı, ülkeleri birleştirebilirim’

Etkinlikte Filiz Çarkoğlu, GÖRÜNÜM’ün sorularını yanıtladı. Dünya kadınlar günü için eski büyükelçi eşi Zeynep Erkan’ın önerdiği bu proje teklif edildiğinde çok heyecanlandığını belirten Çarkoğlu, “Büyükelçi eşi bir ülkeyi temsil eder ve düşündüm ki büyükelçi eşlerini çekersem beş kıtadan dünyayı, ülkeleri birleştirebilirim. Sergide dünyanın doğusuyla batısını birleştirmek ve bu sergi vesilesiyle de 8 Mart’ı Türkiye’de bizlerle birlikte kutlamalarını istedik” diye konuştu. Çarkoğlu 19 günde tamamlanan projede fotoğrafları siyah-beyaz kullanma sebebini ise şu sözlerle dile getirdi: “İnsanları renklerden arındırıp, kıyafetlerden arındırıp direk duyguya yoğunlaşabiliriz. İnsanların yüzündeki ifadeyi siyah beyazda daha güzel alabiliriz. Bu yüzden siyah- beyaz fotoğrafı tercih ettim.”

Türkiye’de ve dünyada, çocuk hakkı, kadın hakkı ve insan hakkı gibi günlerin kutlamaya ihtiyaç olmadığı bir gelecek temennisinde bulunan Çarkoğlu, “Her Türk kadınının bu Cumhuriyete borcu var. Ben de Atatürk’ün bize 1934 yılında verdiği haklara layık olarak ülkemi temsil etmek istedim” dedi.

Filiz Çarkoğlu

‘Böylesine derin bir sanata ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz’

İtalya Büyükelçisi’nin eşi Stefania Mattiolo da GÖRÜNÜM’e yaptığı değerlendirmede, sergiye ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyerek şunları dile getirdi:

“İnanıyoruz ki bizim Türkiye’de ülkemizin rolü sadece politik, ekonomik değil, aynı zamanda kültüreldir. Bu akşam diplomat topluluğunu ve Türk arkadaşları bir araya getirdik. Müzisyenler ve fotoğraf sanatçısı Türk. Kemancı harikaydı; fotoğraf sanatçısı ise çekim yaptığı kişilerin karakterlerini bulmakta gerçekten başarılıydı. Böylesine derin bir sanata ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz.”

8 Mart’ın İtalya’da da kutlandığını belirten Stefania Mattiolo, kadınlar günü için ise şöyle konuştu: “Modern dünyada kadınlar artık kültürel, ekonomik ve politik tüm alanlarda daha fazla yer buluyorlar. Benim gençliğimde erkekler güce hakimdi; politikacıydı ve devletlerin başındaydı. Kadınlar ise, aile içinde kendilerine düşeni yapıyorlardı. Şimdi ise hem ülkenin başına geçebilir hem de anne olabilirler. Bu nedenle de bize adanmış bu akşama ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyorum.”

Stefania Mattiolo, Luigi Mattiolo

‘Bu gecenin kahramanı kadınlar’

Etkinlikte GÖRÜNÜM’e konuşan bir başka isim de İtalya Büyükelçisi Luigi Mattiolo oldu. Pek çok destekçinin yardımıyla böyle güzel bir geceyi düzenlemekten mutluluk duyduğunu ifade eden Büyükelçi Mattiolo, “Biz erkeklerin, cinsiyet eşitliğini yaygınlaştırma ihtiyacını ifade eden ve kadınlara saygı duymayı genç nesillere aşılayabilmeyi amaçlayan anlardan biri. Günün sonunda kadınlara saygı duymak, hepimiz için, insanlığa saygı duymak demek. Bu az bir katkı belki ama anlamlı çünkü bu gecenin kahramanı kadınlar” diye konuştu.

Serginin ardından Hüseyin Ulutaş’ın düzenlemelerinden oluşan müzik dinletisi sunuldu. Dinletiden sonra davetlilere yemek ve içki servisinin yapıldığı etkinliğin sonunda Filiz Çarkoğlu sergilenen fotoğrafları içeren kitabı katılımcılar için imzaladı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/17675
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İtalya Büyükelçiliği’nde 8 Mart Etkinliği: Elçi eşleri fotoğraf sergisi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat