24 Temmuz 2023, Pazartesi - 22:41

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Küçükkaya: “İyi gazeteci olmanın sırrı iyi gazete okuru olmak”

Tarih: 23 Aralık 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 275

Gazeteci Şükrü Küçükşahin tarafından yürütülen Siyaset Muhabirliği dersine 22 Aralık Cuma günü gazeteci İsmail Küçükkaya konuk oldu. ATK dersliğinde 17.00’de başlayan derste gazeteci İsmail Küçükkaya gazetecilik ve televizyonculuk deneyimlerini paylaştı.

İLEF’te gazeteci Şükrü Küçükşahin tarafından verilen Siyaset Muhabirliği dersine 22 Aralık Cuma günü gazeteci İsmail Küçükkaya konuk oldu. ATK dersliğinde 17.00’de başlayan derste gazeteci İsmail Küçükkaya gazetecilik ve televizyonculuk deneyimlerini anlattı. Sunumunun ardından öğrencilerin sorularını cevapladı.

İLEF’e gelmeden önce Eğitim-İş Sendikasının köy edebiyatının temsilcisi Fakir Baykurt adına düzenlediği onur ödülünü aldığını dile getiren Küçükkaya, “Çok gururlandım. Bir Cumhuriyet aydınlanmacısının adına verilmiş ödülü almak mutluluk verici” dedi.

“İletişim insanı olun”

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesinden mezun olduğunu belirten Küçükkaya, çalışma hayatına okurken başladığını söyledi. İLEF’lilere iş hayatına hazırlanmak için yabancı dil öğrenmelerini, kitap okumalarını tavsiye eden Küçükkaya, “En önemlisi iletişim insanı olun. Ben kendimi iletişim insanı olarak konumladım. İletişim ve ilişkilerinizi arttırın” dedi. İyi bir gazetecinin, güvenilir bir kişi olması gerektiğini söyleyen Küçükkaya, “İyi bir gazeteci olmanın en önemli sırrı ise iyi bir gazete okuru olmaktır” dedi.

“Gazeteci ilişkilerinde mesafeyi iyi ayarlamalı ”

Gazetecilerin mesleklerini yaparken siyasilerle ilişki kurduğunu, siyaset muhabirleri için ise bu durumun kaçınılmaz olduğunu söyleyen Küçükkaya, “İyi bir gazeteci ilişkilerinde mesafeyi iyi ayarlamalıdır” dedi. Gazeteciliğe başladığı ilk yıllarda Şükrü Küçükşahin, Şamil Tayyar gibi gazetecilerin ortak özelliğinin tüm siyasilerle iyi ilişkiler kurması olduğunu söyleyen Küçükkaya, “Onlar parti kulislerinde neredeyse tüm bakanlarla iletişim kurabiliyordu. Bu bir gazeteci için çok önemli” dedi.  Gazeteci olmak isteyenlerin kendisine bir uzmanlık alanı seçmesinin önemli olduğunu belirten Küçükkaya, “Alan uzmanı olmanız sizi rakipsiz kılar” dedi. Küçükkaya, ayrıca gazetecilikte sosyal medya kullanımının da çok önemli olduğunu belirtti.

İmajın gazeteci için önemli olduğunu söyleyen Küçükkaya, “Yarattığınız imajla güvenilir, çalışkan, dürüst olup olmadığınız anlaşılır. En önemli yatırımlarınız kendi algınızla ilgili yatırımlardır” dedi.

“Televizyona geçiş heyecan vericiydi”

Küçükkaya, gazetecilikten televizyonculuk kariyerine geçiş sürecini de İLEF’lilerle paylaştı. Yirmi yıllık gazetecilik kariyeri sonrasında işsiz kaldığını ve sosyal medya üzerine eğitim almak için ABD’ye gittiğini belirtti. FOX TV’den gelen teklif üzerine “Çalar Saat” programına başladığını belirten Küçükkaya, “Gazetecilikten gelen biri olarak televizyonda canlı yayına çıkmak heyecan verici bir deneyim” dedi.

Her gün saat 04.00’te uyandığını belirten Küçükkaya, “Her gün 21.00’de uyumak çok zor bir iş. 21.00’de uyuyup 04.00’te kalkıyorum. Program için gazeteleri en ince ayrıntısına kadar okuyorum. Bu iş disiplin gerektiriyor” dedi.

Çalar Saat izleyici kitlesini hedeflerken ABD’de ders aldığı öğretim üyesinin görüşlerini dikkate aldığını belirten Küçükkaya, “Hoca bana seni eğer 15 -28 yaş grubu izliyorsa güvenemezsin, bunlar gidebilir ancak seni seçim ve tercihleri güçlü olanlar, özellikle kadınlar izliyorsa bu iyidir demişti. Ben de bu tavsiyeye uydum” dedi.

İsmail Küçükkaya, öğrencilere “Anneleriniz beni izliyor mu?” diye sordu. Soru üzerine annesinin FOX televizyonunda yayınlanan Çalar Saat programını severek izlediğini söyleyen İLEF Halkla İlişkiler ve Tanıtım öğrencisi Ase Tuğan’ın annesi Asuman Tuğan’ı telefonla arayıp konuştu.

Soru cevap ve toplu fotoğraf çekiminin ardından ders sona erdi.

 

 

 

 

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/16626
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Küçükkaya: “İyi gazeteci olmanın sırrı iyi gazete okuru olmak”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat