7 Mayıs 2024, Salı - 00:04

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Japon savaş sanatı Aikido ODTÜ’de yaşatılıyor

Tarih: 13 Eylül 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 567

Dünyanın sayılı Aikido topluluklarından ODTÜ Aikido Topluluğu, 6. Uluslararası Aikido Festivalini gerçekleştirdi. ODTÜ Aikido Topluluğu eğitmenlerinden Köksal Muş ve Utku Havuç ile Aikido üzerine konuştuk.

Japon savaş sanatı Aikido’ya Türkiye ve Avrupa’da ilgi giderek artıyor. Türkiye’de özellikle 2000’li yıllarda başlayan ilgi, 2007’de Aikido ve Budo Federasyonu’nun kurulmasıyla ivme kazandı. Bugün federasyona bağlı onlarca Aikido Topluluğu bulunuyor. Bunlardan en büyüğü ise, ODTÜ Aikido Topluluğu. Topluluk geçtiğimiz mayıs ayında dünyanın dört bir yanından Aikidocuların katıldığı 6. Uluslararası Aikido Festivalini düzenledi. ODTÜ Aikido Topluluğu eğitmenlerinden Köksal Muş ve Utku Havuç ile Aikido üzerine konuştuk.

Aikido nasıl bir spor? Herkes yapabilir mi?

Köksal Muş: Aikido müsabakası, rekabeti olmayan bir savaş sanatı. Tamamen kendini geliştirmeye yönelik, diğer dövüş sanatlarından ayrılan en önemli özelliği de bu. Aikido pahalı da bir sanat, ben öğrencilik yıllarımda ekonomik sebeplerden başlayamamıştım. Bir süre Judo’yla ilgilendim. Ancak ODTÜ’ye geldiğimde burası bir öğrenci topluluğu olduğu için öğrencilerin bütçesine daha uygundu, burada başladım. On bir yıldır Aikido’yla ilgileniyorum. Aikido insanı hem fiziksel hem de bedensel olarak değiştiriyor. Çoğu insan “Aikido’nun felsefesi var” diyor, ancak bu okunarak ya da bir anda kazanılacak bir şey değil. Bu felsefeyi yıllarca yaparak kazanıyorsunuz. Her yaştan insan Aikido’yla ilgilenebilir. Son yaptığım yurtdışı seyahatimde 80 yaşında Aikido’yla ilgilenen biriyle tanıştım. Aikido’ya 70 yaşında başlamış. Evet, gençler gibi düşüp kalkamıyor ancak o da kendine göre hareket ediyor. 80 yaşında düzgün yürüyebiliyor, bu bir maharettir.

Utku Havuç: Aikido bir tür alışkanlık, kendi üzerinde çalışma ve kendini tanıma süreci. Hem fiziksel hem zihinsel bir gelişim sağlıyor. Eğer hayatta dağınıksanız burada yaptığınız teknikler de dağınık oluyor. Düzeltmek için hayatınızı da değiştirmek zorunda kalıyorsunuz. Ancak bu, farkında olduğunuz bir süreç değil. Karakterinizdeki eksikliğe adeta bir ayna tutuyor ve problemi çözmenizi istiyor. Bu değişimleri çok sonradan anlıyorsunuz. Müsabakası yok, ödülü yok. Hedef sadece kendinizi bedensel ve zihinsel olarak geliştirmeniz. Boyun veya bel fıtığı olanlar bile bu sporla ilgilenebilir, o bölgelerine dikkat ederek. Aikido Japonya’da popüler bir spor değil. Avrupa ve Türkiye’de daha yaygın. Henüz Aikido eğitimi ve Aikidocuların seviyeleri konusunda dünyada bir birlik kurulabilmiş değil. Aikido tekniğinizi daha çok içinde bulunduğunuz ülke belirliyor. Daha az vahşetin yaşandığı, sakin ülkelerde çalışmalar daha işin felsefesine kaymış durumda. Ancak Türkiye açısından düşünürsek insanlar daha çok kendini korumak için geliyorlar.

Köksal Muş (sağ) ve Utku Havuç (sol)

Köksal Muş (solda) ve Utku Havuç (sağda)

Aikido sokakta gelebilecek saldırılara karşı bizi koruyabilir mi?

Utku Havuç: Bir tenis kursu size “Bir yıl sonra Wimbledon’da oynayabileceksiniz” diye söylese inanır mısınız? Cevabınız “Hayır” olacaktır muhtemelen. Ancak insanlar beş altı ay eğitimle sokakta önüne gelen herkese karşı kendilerini savunabilecekleri saçmalığına inanıyorlar. Böyle bir garantiyi hiç kimse veremez. Bugün SAT komandoları, milli tekvandocular bile sokaklarda öldürülüyor.

Köksal Muş: Aikido, ona buna saldırmak için öğrenilecek bir sanat değil. Aikido gelen bir tehlikeye karşı o duruma düşmeden kendini kurtarmanı sağlıyor. Yani problemin içine düşmeden o meseleyi çözemeye başlıyorsunuz. İyi bir Aikidocuyu dövemezsiniz, çünkü onunla dövüşe giremezsiniz. Bu yönüyle Aikido meşru müdafaa yapmanızı ve üzerinize gelen tehlikeyi rahatlıkla savuşturmanızı sağlıyor. Ancak bu beş altı ay çalışmayla olacak bir şey değil. Yıllarca aksatmadan düzenli antrenmanlarınıza devam etmelisiniz.

Mayıs ayında 6. Uluslararası Aikido Festivalini gerçekleştirdiniz. Festivalden ve ODTÜ Aikido topluluğundan bahseder misiniz?

Utku Havuç: ODTÜ Aikido topluluğu dünyanın sayılı büyük topluluklarından biri. Dönemde ODTÜ öğrencilerimiz, mezunlarımız ve dışarıdan katılımla yüze yakın öğrencimiz oluyor. Fiziksel olarakta en büyük dojolardan biriyiz. Dünyayla bütünleşmiş bir topluluğuz. Avrupa’da, ABD’de, Doğu’da Aikido yapan insanlarla iletişimimiz sürekli sürüyor. Dünyadan birçok aikidoseveri bir araya getirdiğimiz Uluslararası Aikido festivalinin altıncısını bu sene düzenledik. Dünyanın sayılı organizasyonlarından biri bu. Bu organizasyonu dışarıdan para almadan ODTÜ desteğiyle ve topluluk üyelerimizin özverili çalışmalarıyla gerçekleştiriyoruz. Böylesi bir organizasyonu devamlı kılabildiğimiz ve altıncısını gerçekleştirebildiğimiz için onur ve gurur duyuyoruz. Her geçen yıl yabancı katılımcıların sayısı artıyor. Bu da Aikido alanında ülkemizin adını dünyaya duyurmamız adına etkili oluyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/11977
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Japon savaş sanatı Aikido ODTÜ’de yaşatılıyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İneksiz İnek Bayramı sona erdi

Mektebi Mülkiye’nin geleneksel İnek Bayramı bugün tamamlandı. Bayramda öğrencilerin yürüttüğü inek ve gelenekselleşmiş imam duası yoktu.

Kapat