24 Temmuz 2023, Pazartesi - 19:49

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

“Kadın cinayetlerinin ve şiddetin panzehiri eşitliktir”

Tarih: 24 Kasım 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 106

Ankara Kadın Meclisi kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine karşı 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde bir araya geldi. Kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı kanunun etkin bir şekilde uygulanmasını istedi.

Ankara Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü haftası kapsamında bugün kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine karşı eylemdeydi. Ankara Kadın Meclisi’nin çağrısıyla Sakarya Caddesinde bir araya gelen kadınlar, 6284 sayılı kanunun ve İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir şekilde uygulanmasını istedi. Saat 15:00’te başlayan eylemde, öğrencisi tarafından öldürülen Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar, sevgilisi tarafından öldürülen Ayşe Karaman’ın annesi Feride Karaman da vardı. Kadın cinayetlerinin durdurulmasının istendiği eylemde, öldürülen kadınların isimleri okundu.

Sümbül: “Yasalar uygulanmadıkça her gün bir kadın daha hayattan kopartılıyor”

Eylemde konuşan Ankara Kadın Meclisi üyesi Mizgin Sümbül, ölüme mahkum edilen kadınların yaşam haklarını savunmak için meydanlarda olduklarını söyledi. Kadın cinayetlerinin üstünün örtülmek istendiğini ve yasaların etkin uygulanmadığını ifade eden Sümbül, geçtiğimiz günlerde ayrılmak istediği sevgilisi tarafından öldürülen Güleda Cankel cinayetinden bahsetti. Sümbül, Cankel’in katilinin önceki gün karakoldan şehri terk etmesi için serbest bırakıldığını dile getirerek, “Yani Güleda’nın ölümü göz göre göre gelmiş. Bir yasa daha uygulanmadığı için Güleda aramızda değil. Yasalar uygulanmadıkça her gün bir kadın daha hayattan kopartılıyor” dedi.

Damar: “Bu topraklardan şiddetin kökünü kazıyacağız”

Çankaya Üniversitesi’nde kopya çeken öğrencisine işlem yapmak istediği için öğrencisi tarafından öldürülen akademisyen Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar şunları söyledi:

“Hem kendi çocuklarımızı hem öğrencilerimizi yetiştiriyoruz. Tek çabamız cehaletle mücadele. Çocuklarımızı karanlık zihniyetlerden korumak, aydınlık geleceklere ulaştırmak istiyoruz. Üzülerek belirtmek istiyorum ki ülkemizde bugün kadına, çocuğa yöneltilen şiddet hat safhada. Toplum bu olanlara sessiz kalamaz. Bu mücadele sadece kadınların mücadelesi olamaz. Bu mücadele bu sorumluluk tüm topluma aittir, bu sorun tüm toplumun sorunudur. Kadınlarımız güçlüydüler, pes etmediler. Bu cahillerin bu canilerin karşısında durdular. Kalemleriyle, kitaplarıyla dik durdular, annelik duygularıyla, kadınlık ruhlarıyla dik durdular ama hayatlarından oldular. Bizler onların bıraktıkları bu mücadeleyi bıraktıkları yerden devam ettireceğiz.”

Sevgilisi tarafından öldürülen Ayşe Karaman’ın annesi Feride Karaman ise yüreği yanık bir anne olduğunu belirterek, “Bütün kadınları temsil ediyorum. Kadınların bu şekilde öldürülmesine tepkiliyim” dedi.

İnanır: “Kadın cinayetlerinin ve şiddetin panzehiri eşitliktir”

Eylemde son olarak Ankara Kadın Meclisi üyesi Rüya İnanır konuştu. İnanır, kadın cinayetlerinin azalmasını, eşit işe eşit maaş uygulamasını istediklerini söyleyerek, “Kadın cinayetlerinin, şiddetin panzehiri eşitliktir. Eğer kadınlar erkeklerle eşit bir yaşam sürerlerse biz o zaman kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini önleyebileceğiz” ifadelerini kullandı. Türkiye’de 24 Kasım’a kadar 423 kadının öldürüldüğünü anımsatan İnanır, İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı kanunun etkin bir şekilde uygulanmasını istediklerini ifade etti. İnanır, haklarını savunacaklarını söylerken etkinlik sonrası yürüyüşe izin vermeyen polisler içinse, “Bugün burada bizim yürüyüşümüzü engellemeye çalışacaklarına kadın katillerini engellemeye çalışsalar cinayetler daha az olur” dedi.

Eylem polis izin vermediği için yürüyüş yapılmadan sona erdi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/26144
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Kadın cinayetlerinin ve şiddetin panzehiri eşitliktir”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat