15 Temmuz 2023, Cumartesi - 14:13

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Kadın öğrenciye hayati saldırı Cebeci’de protesto edildi

Tarih: 12 Ocak 2023

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 146

Ankara Üniversitesi SBF İşletme Bölümü öğrencisi Necip Mert Yalçın, kadın öğrenci E.M’yi beş yerinden bıçakladı. Olayın ardından bugün Cebeci’de öğrencilerin ve akademisyenlerin katıldığı bir basın açıklaması yapıldı.

Ankara Üniversitesi’nde Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) İşletme 4’üncü sınıf öğrencisi Necip Mert Yalçın, 11 Ocak günü saat 01.30 sıralarında SBF  Kütüphanesi’nden çıkıp evine gittiği sırada eski kız arkadaşı E.M.’yi araçla takip ederek önünü kesti. Yalçın, E.M.’yi beş yerinden bıçaklayarak ağır yaraladı. Bıçaklanan E.M. hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakıma kaldırılan E.M.’nin, tıbbi müdahalelerin ardından hayati tehlikeyi atlattığı belirtildi. Olayın ardından bugün sıra arkadaşları ve hocaları, SBF önünde bir açıklama yaptı.


Bugün Cebecili kadın öğrencilerin çağrısıyla çok sayıda öğrenci ve öğretim elamanının katıldığı bir basın açıklaması yapıldı. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin önünde saat 13.15’te yapılan açıklamada, “Fail Necip Mert Yalçın ve bütün kadın düşmanlarına karşı kampüslerimizi savunmak için isyandayız” denildi.

Açıklamada 11 Ocak gecesi kütüphane çıkışı Necip Mert Yalçın tarafından önü kesilerek bıçaklı saldırıya uğrayan E.M’nin yalnız olmadığı belirtilerek failin üniversiteyle ilişiğinin kesilmesi ve adaletin yerini bulması talepleri dile getirildi. Açıklamada üniversite ve dekanlık yönetimlerinden olayla ilgili bir açıklama yapılmaması da eleştirildi. Açıklama sırasında ve sonrasında “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadın Yaşam Özgürlük” ve “Kadınlar birlikte, birlikte güçlü” sloganları atıldı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

11 Ocak gecesi kütüphaneden çıkan kadın sıra arkadaşımız, kendisini sistematik olarak taciz eden SBF İşletme 4’üncü sınıf öğrencisi Necip Mert Yalçın isimli erkek tarafından önü kesilerek kesici aletle saldırıya uğradı. Şu an yoğun bakımda olan arkadaşımızın durumu neyse ki iyiye gidiyor ancak biz artık kadın arkadaşlarımızın erkeklerin saldırılarından hayatta kalmasına sevinmek zorunda olmak istemiyoruz. Artık yeter! Kampüste, evde, işyerinde, sokakta ya da her neredeysek tehdit-taciz altında, korkuyla yaşamak istemiyoruz! Yaşamayacağız da, çünkü biliyoruz; şiddetin karşısında dayanışmamız var. Ne yalnızız ne de çaresiz!

Saldırının üzerinden şu ana kadar sessizliğini koruyan rektörlüğün de, bizlerle görüşmeyi reddeden dekanlığın da tarafı bellidir. Sussalar da kaçsalar da biz haykırıyoruz, sorumlusunuz! Bugüne kadar kampüste erkek şiddetiyle mücadele etmeyen, gerici-faşist çetelere göz yuman yönetime karşı da mücadeleyi büyütüyoruz!

Bizler Necip Mert Yalçın’ın kimlerden cesaret aldığını biliyoruz. Necip Mert Yalçın da diğer kadın düşmanları gibi İstanbul Sözleşmesi’ni bir gecede fesheden, kadın düşmanlarını cezasızlıkla ödüllendiren, kadının yaşam hakkı başta olmak üzere birçok hakkını gasp eden erkek egemen iktidardan güç alıyor. Bizler kadın düşmanlarına karşı evde, sokakta, iş yerlerimizde, kampüslerimizde mücadele vermeye devam edeceğiz. Güvenli kampüsleri yine biz kadınlar inşa edeceğiz.

İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkan siyasi iktidar, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği derslerini kaldıran YÖK, cezasızlıkla failleri cüretlendiren erkek yargı, hepiniz sorumlusunuz. Üniversiteden sokağa isyanı örgütlüyoruz, yakanızdayız!

Kolluk, yargı, üniversite yönetimi el birliğiyle kadın katliamını örgütlerken bizler, Cebecili kadın ve LGBTİ+lar olarak kampüsümüzde ve var olduğumuz her yerde yaşamlarımızı savunuyoruz.

Mülkiye Teşkilatı isimli faşist güruh inkâr etse de fail Necip Mert Yalçın’ın ülkü ocakları ile ilişkisi ortadadır. İpek Er’i intihara sürükleyen Musa Orhan, Aleyna Çakır’ı katleden Ümitcan Uygun, çocuk istismarından beraat ettirilen Cihan Kayaalp MHP ile bağlantısını bildiğimiz kadın düşmanlarından yalnızca birkaçı. Nitekim İran’lı Mahsa Amini’nin katledilmesinden sonra okulda örgütlediğimiz eylem yine kadın düşmanı ülkücü-faşist çetelerce engellenmeye çalışılmıştı.  Kendilerini kadın düşmanlığına adamış bu güruhun, içlerinden ifşa olan failleri ne kadar hızlı tasfiye ettiğini biliyoruz, inkâr etmelerini bekliyorduk ancak nafile. Kim olduğunuz, ne olduğunuz besbelli; ne aldatmacalarınıza kanarız ne de üniversitelerimizi size bırakırız. Bir avuç faşiste karşı kampüsünü savunan üniversiteli kadın ve LGBTİ+lar olarak tam karşınızdayız!”

Öte yandan, fail Yalçın’ın dün polise teslim olduğu kaydedildi.

Fail Necip Mert Yalçın

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/33926
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Kadın öğrenciye hayati saldırı Cebeci’de protesto edildi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLEF’in yeni dekanı Prof. Dr. Fatih Keskin oldu

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde dekanlık görevini bırakan Prof. Dr. Abdülrezak Altun’un yerine Prof. Dr. Fatih Keskin atandı.

Kapat