15 Temmuz 2023, Cumartesi - 21:23

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Kadınlar Ankara’dan seslendi: “Özgürlüğümüz için tüm dünyada ayaktayız”

Tarih: 08 Mart 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 111

Ankara’da 8 Mart, Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla Sakarya Caddesinde coşkuyla kutlandı. Platform adına okunan basın açıklamasında, “Emeğimiz, kimliğimiz, özgürlüğümüz, hayatımız ve barış için tüm dünyada ayaktayız” denildi.

Başkentli kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü coşkuyla kutladı. Kadınlar, Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla TED Üniversitesi önünde toplanarak Sakarya Caddesine yürüdü. Saat 14.00’de yürüyüşe başlayan yüzlerce kadın, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Bağır herkes duysun, erkek şiddeti son bulsun” ve “Kadın cinayetleri politiktir” sloganları attı. Sakarya Caddesinde Platform adına basın açıklaması yapan kadınlar, emekleri, özgürlükleri, hayatları ve barış için ayakta olduklarını söyleyerek “Özgürlüğümüzü de yaşam hakkımızı da yasalarınıza rağmen kazanacağız” dedi. Basın açıklaması Türkçe’nin yanı sıra Kürtçe, Arapça ve işaret diliyle yapıldı.

“Kadın direnişleri tüm dünyayı sarsıyor”

Ankara Kadın Platformu adına okunan basın açıklamasında tüm dünyada kadınların sömürüye, güvencesiz çalışma koşullarına, ırkçılığa, şiddete ve kadın cinayetlerine karşı mücadele ettiklerine değinilerek “Emeğimiz, kimliğimiz, özgürlüğümüz, hayatımız ve barış için tüm dünyada ayaktayız. Kadın direnişleri tüm dünyayı sarsıyor” ifadeleri kullanıldı. AKP’nin kadın politikalarının eleştirildiği basın açıklamasında, “Biz kadınlar AKP iktidarını yasalarla, fetvalarla ne giydiğimizden nasıl yaşadığımıza kadar uzanan bitmek bilmeyen kadın düşmanı politikalarla yaşamlarımızı hedef aldığını biliyoruz” denildi. Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı kanunun etkili şekilde kullanılmadığı söyleyerek, geçtiğimiz yıl 474 kadının öldürüldüğünü hatırlattı ve “Yasaları uygulamayan iktidar ve devlet kurumları suç ortağıdır” dedi.

“Bir kişi daha eksilmemek için mücadele ediyoruz”

Tunceli’de 64 gündür bulunamayan Gülistan Doku ve AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde şüpheli bir şekilde ölü bulunan ancak dosyası kapatılan Nadira Kadirova’ya da değinilen basın açıklamasında “Bizler kadın katillerini ve onları koruyup kollayanları aklayanlara inat bir kişi daha eksilmemek için mücadele ediyoruz. Hayattan kopartılan tüm kadınlar için adalet istiyoruz” denildi. “Kadınların katledilmediği ve özgürce yaşadığı bir ülkeyi bugün sokaklarda mücadele veren kadınlar olarak bizler kuracağız” cümlelerinin yer aldığı açıklamada Suriye’deki savaşa da yer verilerek, “Halkların tarafı olmadığı bu kirli savaş pazarlığında kadın ve çocuklar başta olmak üzere sığınmacıların pazarlık konusu yapılmasını asla kabul etmiyoruz. Emperyalist saldırganlığa karşı inadına barış diyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“Bizler tüm renklerimizle direnmekten vazgeçmeyeceğiz”

Kadınların, kadın düşmanı politikalara karşı yan yana gelerek mücadeleyi yükselttiklerini vurguladığı basın açıklamasında “Aile ve ahlak kılıfı kullanılarak özgürlüğümüze kimliğimize ve renklerimize saldırıyorlar. LGBTİ’ler hedef gösteriliyor, onur yürüyüşleri yasaklanıyor, trans bireyler nefret cinayetleriyle katlediliyor. Bizler tüm renklerimizle homofobiye, transfobiye, karşı bir arada durmaktan ve direnmekten vazgeçmeyeceğiz” cümleleri yer aldı. Basın açıklaması, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine son vermek için mücadelenin büyütüleceği söylenerek son buldu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/27296
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Kadınlar Ankara’dan seslendi: “Özgürlüğümüz için tüm dünyada ayaktayız”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat