15 Temmuz 2023, Cumartesi - 02:12

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Kadınlar Sakarya Caddesi’ni doldurdu: Patriyarkanın belasıyız, feminist isyandayız

Tarih: 09 Mart 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 115

Ankara’da 14’üncü Feminist Gece Yürüyüşü yoğun katılımla kutlandı. Yüzlerce kadının katılımıyla gerçekleşen yürüyüşün basın açıklamasında kadın cinayetlerine, barışa ve LGBTİ+ yasaklarına değinilerek “Erkek egemenliğine karşı mücadelemizi yükseltmekten asla geri durmayacağız” denildi.

Ankaralı kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlamak için 14’üncü Feminist Gece Yürüyüşü’nde buluştu. Yüzlerce kadının katılımıyla gerçekleşen yürüyüşe HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da katıldı. “Patriyarkanın belasıyız, feminist isyandayız” pankartı arkasında yürüyen kadınlar, kadın cinayetlerine, sömürüye, barışa ve LGBTİ+ yasaklarına karşı haykırdı. Okunan basın açıklamasında, “Erkek egemen sisteme karşı haykırıyoruz, şiddetinize boyun eğmiyoruz, feminist mücadeleyi yükseltiyoruz” denildi.

“Makbul kadın olmayacağız”

Açıklamada patriyarkanın çocuk, yaşlı ve hasta bakımını kadınların üstüne yıkmasına, ev içi emeklerine el konulmasına isyan ettiklerine değinilirken, erkek egemenliğine karşı mücadeleden geri durulmayacağı vurgulandı. Açıklamada “Bedenimizin, cinselliğimizin erkekler tarafından tahakküm altına alınmasına isyanımız var. Erkek egemenliğine karşı mücadelemizi yükseltmekten asla geri durmayacağız. Bir kişi daha eksilmemek, kadınların öldürülmesine dur demek için kadın cinayetlerinin politik olduğunu söylemeye devam edeceğiz” sözleri kaydedilirken, AKP iktidarında kadın haklarına ve özgürlüklerine yönelik sistematik saldırılara karşı sürdürülen mücadelelerin geriletilmesine izin verilmeyeceği vurgulandı. Kadınlar, “Kutsal aile içinde tanımlanan makbul kadın olmayacağız” açıklamasında bulundu.

“Göçmen kadınlarla mücadelemiz ortak”

Göçmen kadınlara yönelik şiddet ve sömürüye de değinilen açıklamada, “Şiddet sarmalına karşı göçmen kadınların yanındayız erkeklerin göçmen kadınlara karşı işledikleri suçları tüm kadınlara karşı işlenmiş sayıyoruz. Mücadelemiz ortak” ifadelerini kaydedilirken, kadınlar, yeteri kadar uygulanmadığını söyledikleri İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı kanunun değiştirilmesine, “Dini referanslarla kadın mücadelesinin hedef gösterilmesine itirazımız var” diyerek tepki gösterdi.

“LGBTİ+ direnişe devam edecek”

Kadınlar, yasaklara, saldırılara karşın sürdürülen LGBTİ+ direnişini de hatırlatarak, “Yine de aşk boyun eğmez yasaklara diyerek, feminist ve LGBTİ+ mücadelesinin birlikteliğinden güç alarak direnişe devam edeceğiz” dedi. LGBTİ+ etkinlikleri, Ankara’da üç yıldır yasaklı Valilik kararıyla yasaklanıyor,

Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüş, halaylar ve türkülerle son buldu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/27312
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Kadınlar Sakarya Caddesi’ni doldurdu: Patriyarkanın belasıyız, feminist isyandayız

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat