4 Mayıs 2024, Cumartesi - 11:10

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Prof. Dr. Aksoy katledilişinin 29’uncu yılında anıldı

Tarih: 31 Ocak 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 130

Prof. Dr. Muammer Aksoy’un, 31 Ocak 1990 tarihinde evinin önünde suikaste uğramasının üzerinden 29 yıl geçti. Prof.Dr. Aksoy sevenleri, ailesi ve arkadaşları tarafından her sene olduğu gibi mezarı başında anıldı.

Ankara Üniversitesi eski öğretim üyelerinden hukukçu, siyasetçi ve yazar Prof. Dr. Muammer Aksoy, katledilişinin 29’uncu yılında Cebeci Asri Mezarlığında yapılan bir törenle anıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan tören, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) kurucularından Prof. Dr. Mustafa Altıntaş, Türk Hukuk Kurumu Başkanı Yaşar Çatak, Ankara Barosundan Özgen Hindistan ve ADD Genel Başkanı Prof. Dr. Süheyl Batum’un konuşmalarıyla devam etti. Anma törenine katılanlar arasında Cumhuriyet Halk Partisi Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener de vardı. Güvener, Prof. Dr. Aksoy’un katledilişi hakkında GÖRÜNÜM’e konuştu.

Güvener: “Onun açtığı yoldan yürüyen insanlar hiçbir zaman vazgeçmeyecek”

Güvener Aksoy’u, “Muammer hocamızın katledilişinin üzerinden 29 yıl geçti. Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusu Muammer Hocanın katliamı sıradan bir cinayet değildir. Onu katletmeye karar vermelerinin ardında demokrasiye yönelme azimleri vardır. Ne katiller açıklanabildi ne de arkasındaki güçler. Onun açtığı yoldan yürüyen insanlar hiçbir zaman vazgeçmeyecek. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz” sözleriyle andı.

Altıntaş: “Onlardan yoksun olmamızın hesabını sormak için burada olmamız gerek”

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD)’nin kurucularından Prof. Dr. Mustafa Altıntaş

Törende ilk konuşmayı Aksoy gibi Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kurucularından olan Prof. Dr. Mustafa Altıntaş yaptı. Altıntaş duygularını şöyle ifade etti: “Yoksun bırakıldığımız Muammer Aksoyların, Uğur Mumcuların düşüncelerinin peşinde, onlardan yoksun olmamızın hesabını sormak için burada olmamız gerekmektedir. Zaten Muammer Aksoy da ‘Ah vah etmeyin’ demiştir. Bence de ah vah etmek yerine Muammer Aksoy’u, Uğur Mumcuları ve benzer düşüncede insanların ne düşündüklerini öğrenmemiz gerekmektedir. ADD’ye düşen görev, onun düşüncelerini daha ileriye taşımaktır. Muammer Aksoy’un bağımsız bir Türkiye sevdasına sözcülük yapmamız gerekmektedir. Muammer Hocayı saygıyla selamlıyorum”

Türk Hukuk Kurumu Başkanı Yaşar Çatak

Altıntaş’ın konuşmasının ardından, Aksoy’un bir dönem başkanlığını yaptığı Türk Hukuk Kurumu’nun Başkanı Yaşar Çatak duygularını paylaştı: “Muammer hocamızın, bizim kuşağa, bizden önceki kuşağa ve bizden sonraki kuşağa ışık tutan aydınlık meşalesini söndürmemeye çalışıyoruz. Bizlere düşen Muammer Hocamızın ışığından esinlenerek, tekrar parlamenter demokratik düzene geçiş mücadelesini her platformda her ortamda, yılmadan sürdürmektir. Işıklar içinde yat hocam.”

Ankara Barosu’ndan Özgen Hindistan

1980’de Ankara Barosu başkanlığı da yapmış olan Prof. Dr. Aksoy için Ankara Barosu’ndan Özgen Hindistan konuştu. Hindistan: “Hocamız Türk Aydınlanmasında ışığı sönmemiş bir meşaledir. Onun taşıdığı meşaleyi sürdürmektir bizim görevimiz. Kendisini 1990’da o hain saldırıda kaybetmedik, o meşaleyi taşıyoruz. Onun anısı önünde sayıyla eğiliyoruz” dedi.

Batum: “Çok önemli bir hukukçu, bir Cumhuriyetçiydi”

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Süheyl Batum’un

Hindistan’ın ardından, son sözü ADD Genel Başkanı Prof. Dr. Süheyl Batum aldı. Muammer Aksoy’un çok önemli bir hukukçu ve çok önemli bir Cumhuriyetçi olduğunu belirten Batum şöyle devam etti: “Muammer Aksoy ve Atatürk Cumhuriyeti ilkeleri ölmedi. Bu, bizim bu günlerde anmamız ve hatırlamamız gereken bir şey değil. Tam tersine her gün hatırlamamız, bu Cumhuriyetin, onların görüşlerinin devam etmesini sağlamak bizlerin boynunun borcu. Bu da bir günde yapılabilecek bir şey değil. Herkese rahmet ve başsağlığı diliyorum.”

Konuşmaların ardından Aksoy’un ailesi, dostları, ve sevenleri kabrine karanfiller bıraktı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/21507
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Prof. Dr. Aksoy katledilişinin 29’uncu yılında anıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar Konferansı, çalıştaylarla tamamlandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansı’nın ikinci gününde gazetecilerin, akademisyenlerin ve hukukçuların katıldığı çalıştaylar yapıldı.

Kapat