2 Ağustos 2023, Çarşamba - 00:13

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Mahkeme: “Kararları tartışma yetkiniz yok”

Tarih: 10 Temmuz 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 84

Mania hattını kaldırmak isteyen Ankara Büyükşehir Belediyesi’yle ikinci defa mahkemelik olan TMMOB’u, yargı haklı buldu. Hava araçlarını tehdit edecek yükseklikteki binaların ruhsatları iptal edilecek.

Milli Savunma Bakanlığı’nca “uçuş güvenliği” için uygulanan Mania hattını kaldırmak isteyen Ankara Büyükşehir Belediyesi’yle ikinci defa mahkemelik olan TMMOB’u, yargı haklı buldu.

Hava araçlarının pist  iniş ve kalkışlarında, uçak ve şehrin güvenliği için bina yüksekliklerini belirleyen mania hattı, başkentte yine mahkemelik oldu. Daha önce mania hatlarındaki yüksekliği arttırmak isteyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, mahkemenin “ruhsatları iptal edin” kararını uygulamadı ve Meslek Odaları ile yine davalık oldu.

Dava sonucunda, meslek odalarını haklı bulan mahkeme kararında, mahkeme kararlarının hiçbir surette değiştirilemeyeceğine dikkat çekildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 2012 yılında alınan, mania hatlarındaki yapılaşma yüksekliğinin arttırılmasını sağlayan kararı, 2014 yılında Ankara 10. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Kararın ardından, Meslek Odaları uçuş ve kent güvenliğini tehdit edecek yapıların ruhsatlarının iptal edilip edilmediğini taraflarına bildirilmesini istedi.Meslek Odalarının başvurularına yanıt alamamaları ve işlemin zımmen ret olması sonucunda tekrar davalık olan taraflar hakkında mahkeme kararını verdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesini haksız bulan Ankara 14. İdare Mahkemesi, kazanılmış hak kapsamında olmayan, mania kotunu delen yapıların ruhsatlarının iptal kararlarının uygulanmasına ilişkin başvurunun zımmen reddini hukuksuz buldu ve işlemin iptaline karar verdi. Temyize açık olan kararı, Büyükşehir Belediyesi temyize taşıdı.

“Mahkeme Kararları Hiçbir Surette Değiştirilmez

Verdiği kararda, Anayasanın 138’nci maddesini işaret eden mahkeme yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu belirtti ve “bu organlar ve idarenin, mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği” hükmünün yer aldığını hatırlattı.  Mahkemenin kararında, Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının gereklerine göre gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu kuralı hatırlatıldı.

“İdarelerin Yargı Kararlarının Doğruluğunu Tartışma Yetkisi Bulunmamaktadır”

Mahkeme kararının devamında hukuk devletlerinde, yargı kararlarının uygulanmamasının söz konusu olamayacağını, tam ve gereğince yerine getirilmeleri gerektiğini belirtti. Ruhsatların iptal edilmemiş olmasına ilişkin mahkeme kararında,  yargı kararlarının uygulanmasına hakkında, “Yargı kararlarının uygulanması konusunda idarelere herhangi bir takdir yetkisi tanınmadığı açıktır. Yani idarelerin yargı kararlarının doğruluğunu tartışma ve buna göre uygulama yapma yetkisi bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

“Meslek Odaları Bilgi Edinme Hakkına Sahiptir”

Ankara Büyükşehir Belediyesinin davacıların dava açma ehliyetinin olmadığı savunmasına mahkeme,  davacı odalar tarafından açılan davanın sonucunda, verilen kararın uygulanıp uygulanmadığı, uygulandı ise nasıl uygulandığı konusunda bilgi edinme hakkına sahip olduklarını belirterek, bunun “izahtan vereste” olduğunu yani izah gerektirmeyecek kadar açık olduğunu ifade etti.

“Hukuk Devletiyle Bağdaşmaz”

Mahkeme, yargının iptal ettiği plana dayalı olarak verilmiş olan yapı ruhsatlarının, düzenlendikleri tarihlerde plana uygun olsalar da; hukuka aykırılığı saptanan plana ilişkin olarak verilen iptal kararı nedeniyle planın tesis edildiği tarih itibariyle yürürlükten kalkacağı için, yapı ruhsatlarının da hukuki dayanağının kalmayacağını ve iptalinin gerektiğini belirtti.

Mahkeme belirtilen durumun aksinde ise, yürürlükten kalkan ya da dava konusu edilmiş bir işleme rağmen, ileriye dönük bir kazanılmış hak durumunun kabulünün Hukuk Devleti ilkesiyle bağdaşmayacağının altını çizdi.

“Kimse Sevinmesin Bu Kent Sahipsiz Değil”

Geçtiğimiz mayıs ayında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara’nın Yenimahalle ve Etimesgut ilçelerinde mania hattının kaldırıldığının bildirmişti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise Ankara’nın 70-80 katlı binaları kaldıracak alt yapısı olmadığını belirtirken şu ifadeleri kullanmıştı:

“Ankara Cumhuriyetin başkentidir, yağma imparatorluğunun değil. Hem yatay mimari deyip hem de 70-80 katlı yapılaşmanın önünü açmak isteyen aynı bakış açısı samimi değildir. Gökçek’in mania hattı kalkmadan tam anlamıyla görüşmeler sonlanmadan müjde vermesi, imar hakları üzerinde bir spekaülasyon değil midir? Kimse sevinmesin bu kent sahipsiz değil, yargıya taşıyacağız.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/11832
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Mahkeme: “Kararları tartışma yetkiniz yok”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat