19 Temmuz 2023, Çarşamba - 17:43

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Cumhuriyet aydını Kışlalı, törenlerle anıldı

Tarih: 22 Ekim 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 187

İLEF hocalarından Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı katledilişinin 18. Yılında evinin önünde, adının verildiği parkta ve gömütü başında anıldı.

Siyaset bilimci, gazeteci, yazar Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, dün bombalı bir suikast sonucu katledilişinin 18’inci yıldönümünde, Çayyolu’ndaki evinin önünde 09.30’da başlayan törenle anıldı. Törene CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, ÇGD Genel Başkanı Tevfik Kızgınkaya, ailesi, öğrencileri ve sevenleri katıldı.

Fotoğraflar: Senem Büyüktanır

Taşdelen: “Yaşasın Cumhuriyet”

Törende ilk konuşmayı Çankaya Belediyesi Başkanı Alper Taşdelen yaptı. Aydınları katletme sürecinin, Türkiye’yi çağdaş değerlerden koparmaya çalışma çabası olduğunu vurgulayan Taşdelen “Kışlalı, bizlere Atatürkçü, çağdaş, laik düşünceyi ve Atatürkçülüğün bir dogma olmadığını öğretmişti. Biz cumhuriyete, bilimsel düşünceye ve Atatürk’ün bize bıraktığı devrimlere sahip çıkacağız. Yaşasın cumhuriyet, yaşasın Mustafa Kemal aydınlığı” dedi.

Gök: “Kışlalılar öylesine bir ölümle hayattan gitmediler”

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, konuşmasına Kışlalı’nın toplumun geleceği için verdiği emeği anlatarak başladı. Kışlalı’nın bir aydın olmanın sorumluluğunu yerine getirdiğini “Kışlalı kulaklar duysun gözler görsün derken hem ülkesine olan borcunu ödüyor, hem de gelecek iktidarları uyarıyordu” sözleri ile ifade etti. Kışlalı’nın “Atatürk ilkelerine dokunmayın” uyarısını hatırlatan Gök “Şimdi MEB müfredattan Atatürk’ü çıkartıyor. Bunun sonunu Kışlalı anlattı. Böyle yaparsanız Türkiye mozaiğinin altına dinamit koyarsınız diyordu. İktidar gücüyle ders programlarından çıkartabilirler ama kimsenin kalbinden Atatürk’ü, Kışlalı’yı, Uğur Mumcu gibi aydınları çıkartamazlar” dedi. Türkiye’nin içinde bulunduğu sürece de değinen Gök “Böylesine bir tabloda bizi ayakta tutacak güç Kışlalı’dan, Uğur Mumcu’dan, Bahriye Üçok’tan, Muammer Aksoy’dan öğrendiklerimizdir. Kışlalılar öylesine bir ölümle hayattan göçüp gitmediler hepimize önemli bir miras bıraktılar” diyerek bu mirasa sahip çıkmanın önemini vurguladı.

Kızgınkaya: “İnsan unutulduğu zaman ölür”

Kışlalı için “kendisi bir gazeteci, toplumu aydınlatan bükülmez irade, kırılmaz bir kalemdi” ifadelerini kullanan ÇGD Genel Başkanı Tevfik Kızgınkaya, “Sevgili hocamla birlikte mücadele edebilme şansı yakalamış biri olarak konuşuyorum. Kışlalı, zarafeti ile insanları etkileyen, bambaşka direnci olan bir aydındı. O kadar baskıya, tehdite rağmen ülkenin tüm illerine tek tek gitti. Böyle bir insanın düşüncelerini yaşatarak onu unutulmaz kılabiliriz” diyerek Kışlalı’yı unutmanın hem bu ülkeye hem Kışlalı’ya ihanet etmek anlamına geldiğini söyledi. Kışlalı’nın “60 yıl öncesinin Türkiye’siyle bugünü kıyaslayın, gafletin ve ihanetin boyutlarını anlarsınız” sözünü hatırlatarak “Anlayalım ve en azından unutmadan yaşatmanın kararlılığını gösterebilelim” dedi.

Balbay: “Gazetecilerin ruhu katlediliyor”

Kışlalı’nın mesai arkadaşı ve öğrencisi olan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay “Kışlalı 18 yıl önce bugün katledildiğinde ajandasının her hafta sonu 3-4 ay sonrasına kadar doluydu. Kendisini kampüse hapsetmemiş bir bilim insanıydı” diyerek Kışlalı’nın çalışkan ve toplumla iç içe bir bilim insanı olduğunu söyledi. Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Uğur Mumcu ve Kışlalı’nın katledildiği dönemin Türkiye’nin karanlık bir dönemi olduğunu belirten Balbay “Bugün de pek çok gazeteci cezaevinde. Cumhuriyet yöneticileri, Birgün ve Sözcü muhabirleri hapiste. Onların da ruhlarını katletmeye çalışıyorlar” dedi.

Anma Çankaya Belediyesi Çayyolu temsilcilerinin Ahmet Taner Kışlalı adına açılan parka çelenk bırakması ve gömüt ziyareti ile sonlandı.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/15843
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Cumhuriyet aydını Kışlalı, törenlerle anıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat