14 Temmuz 2023, Cuma - 22:33

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Kışlalı gecesi: Pek çok etkinlik bir aradaydı

Tarih: 22 Ekim 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 137

Katledilişinin 19’uncu yıl dönümündeki programda, dostları ve eşi Kışlalı’yı anlattı.

Ahmet Taner Kışlalı’nın katledilişinin 19’uncu yılında düzenlenen anma programı sabahki etkinliklerin ardından 18.00’de Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi’ndeki programla devam etti. Kışlalı’nın fikirlerinin ve günümüze ışık tutan sözlerinin hatırlatıldığı gecede, eşi Nilüfer Kışlalı, çalışma arkadaşları Cumhuriyet Yazarı Işık Kansu ve Tevfik Kızgınkaya Kışlalı’yı anlattı. Sunuculuğunu tiyatro sanatçısı Ali Nihat Yavşan’ın yaptığı etkinlikte Ankara Opera Balesi sanatçıları da bir dinleti sergiledi. Çankaya Belediyesi’nin desteği, Atatürkçü Düşünce Derneği Çayyolu Şubesi’nin ve Ankara Devlet Opera Balesi’nin katkısıyla Ankara CUMOK (Cumhuriyet Okurları) tarafından hazırlanan gecede Kışlalı’nın “Tanrı’yı Kim Kullanır” kitabı da katılımcılara dağıtıldı.

Özer: “Kışlalı’nın düşüncelerini gelecek kuşaklara aktarmayı görev kabul ediyoruz”

Kışlalı’nın katıldığı televizyon programlarındaki konuşmalarının yer aldığı video gösteriminin ardından ilk olarak kürsüye gelen Ankara Cumok Dönem Sözcüsü Nejdet Özer, Kışlalı’nın çağdaşlaşma mücadelesinde en önde yer aldığını belirtti. Kışlalı’nın Anadolu’nun dört bir yanında aydınlanma söyleşileri yaparak topluma özgüven aşıladığını ifade eden Özer, “Kışlalı, Anadolu aydınlanmasının öncü aydını olduğu için hedef gösterildi ve bu nedenle katledildi. Kışlalı’nın düşüncelerini gelecek kuşaklara aktarmayı görev kabul ediyoruz. Onun kitaplarını bugün olduğu gibi yarın da toprağa tohum eker gibi ülkemizin dört bir yanına yayacağız” diye konuştu.

Nejdet Özer

Nilüfer Kışlalı: “En sevdiğim kitap Ahmet’tir”

On dokuz yıl önce kaybettiği hayat arkadaşı Ahmet Taner Kışlalı’yı, “Her gün bir şey öğrendiğim, okudukça sevdiğim, sevdikçe okuduğum bir kitap” sözleriyle tanımlayan Nilüfer Kışlalı, “Ahmet, hiç bitmesin dediğim bir kitaptı, yarım kaldı ama ben yine de onu okumaya devam ettim” diye konuştu. Kışlalı’nın, konuşmalarını takip edenler arasında gençler az olduğunda üzüldüğünü belirten Nilüfer Kışlalı, Ahmet Taner Kışlalı’nın geleceğin gençlerin elinde olduğuna ve eğer bir değişim olacaksa bunu gençlerin başarabileceğine inandığını belirtti. Kışlalı’nın her zaman sevilen bir isim olduğunu ifade eden Nilüfer Kışlalı, Ahmet Taner Kışlalı’nın kitaplarının Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından tekrar basılacağını söylediği konuşmasını, Kışlalı’nın on altı yaşında Kabataş Erkek Lisesi’nde okuduğu yıllarda yazdığı “İnsanoğlu” şiiriyle sonlandırdı.

Nilüfer Kışlalı

Kansu: “Bugünü o günlerden bilmiş, bizi uyarmış”

Cumhuriyet Gazetesi’nde Kışlalı ile uzun yıllar birlikte çalışan Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Işık Kansu, Kışlalı ve birçok Cumhuriyet aydınının öldürülmesiyle ilgili “Kışlalı’nın ölümünden sonra nasıl bugünlere geldik. Eğer bunu bilirsek Uğur Mumcu’yu, Bahriye Üçok’u, Muammer Aksoy’u ve Ahmet Taner Kışlalı’yı neden aramızdan aldıklarını çok iyi anlarız” diye konuştu. Kışlalı’yı, “Bugünü o günlerden bilmiş, bizi uyarmış” sözleriyle anan Kansu, “Mustafa Kemal Atatürk’ün halkçılık bildirgesindeki ilkelere inanmış isimlerden biri de Kışlalı oldu ve bunun bedelini canıyla ödedi. Görevimiz var bizim, eğilmek, diz çökmek yok, ileri, ilk hedefimiz ileri” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Işık Kansu

Kızgınkaya: “Onun kürsüsü halkın kürsüsüydü”

Anma programında son olarak kürsüye gelen ÇGD eski Genel Başkanı Tevfik Kızgınkaya, Kışlalı’nın çok yönlü ve çok boyutlu bir insan olduğunu vurguladığı konuşmasında Kışlalı’nın bir düşün ve mücadele insanı olduğunu anlattı. Kışlalı’nın halkla iletişim kurabilen ve halkla bütünleşebilen bir insan olduğunu belirten Kızgınkaya, “Siyaset bilimi insanıydı ama sadece üniversitede kürsüsünden öğrencileriyle konuşan bir bilim insanı değildi, onun kürsüsü halkın kürsüsüydü” diye konuştu. Kışlalı’nın Cumhuriyet Gazetesi’nde yazdığı köşesinde sadece eleştiren, şikayet eden ve durum saptayan değil, saptanan duruma çözüm üreten ve yol gösteren bir gazeteci olduğunu ifade eden Kızgınkaya, “Kışlalı iyi bir cumhuriyetçi, devrimci, çok kararlı bir toplumcu kişilikti ve gerçek bir cumhuriyet yurttaşıydı” dedi.

Tevfik Kızgınkaya

Opera Bale eski Genel Müdürü ve Kültür Bakanlığı eski Müsteşarı Hüseyin Akbulut’un da Kışlalı’yla ilgili anılarını anlattığı gece, Ankara Devlet Opera Balesi sanatçıları Piyanist Esra Poyrazoğlu Alphan, Soprano Görkem Ezgi Yıldırım, Mezosoprano Ezgi Karakaya, Tenor Ayhan Uştuk, Bariton Cem Beran Sertkaya ve Kışlalı’nın yeğeni Soprano Damla Kışlalı’nın dinletisiyle sona erdi.

Kışlalı’nın yeğeni Damla Kışlalı da gecede Yalçın Tura’nın ‘Sevmek Nedir’ isimli melodramını seslendirdi.

Nilüfer Kışlalı’nın okuduğu, Ahmet Taner Kışlalı’nın 16 yaşında Kabataş Erkek Lisesi’nde yazdığı “İnsanoğlu” şiiri:

İnsanoğlu

Her şey senin için insanoğlu

Sevmek senin, sevilmek senin için

Gençsin, gün olur sende bir günaha girersin

Bir his yaratır insanda tuhaf

Senin için insanoğlu, senin için af

Ne yazdımsa senin için

Senin için yaşamak, yaşamak yıllar boyu

Nasıl karanlık olur geceler bilirsin

Öylesine bir koyu, ölmekse senin için

Ahmet Taner Kışlalı

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/19873
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Kışlalı gecesi: Pek çok etkinlik bir aradaydı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat