22 Temmuz 2023, Cumartesi - 14:34

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Kooperatife alınmayan kadınlar dernek kurdu

Tarih: 23 Şubat 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 141

Bursa’nın Saitabat köyünde kurulan Türkiye’nin ilk köy kadınları derneği 16 yıldır faaliyet gösteriyor. Erkeklerin açtıkları kooperatife alınmayınca dernek kuran kadınlar “erkekler oldukları yerde sayıyor, biz iş yapıyoruz” diyor.

Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı Saitabat köyünde kurulan “Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği” Türkiye’de ilk olmasıyla biliniyor. Köydeki kadınlara istihdam sağlayarak özgüven kazandırmayı amaçlayan dernek, 2002 yılından beri imece usülüyle işliyor.

İlkokul mezunu kadınların emeklerini ortaya koyarak işlettikleri derneğin binasına girerken ayakkabılar çıkarılıyor, içeride terlikle geziliyor. Nedeni sorulduğunda ise cevap, “Misafirleri evde böyle ağırlıyoruz” oluyor. Kadınlar, dernek bünyesinde, yaptıkları yemeklerin yanında reçel, turşu, salça gibi ürünlerini de satışa çıkarıyor.

Dernek, Hollanda Sosyal İşler ve İstihdam Bakanlığı tarafından örnek dernek seçilirken Avrupa’da bile benzeri olmamasıyla biliniyor. Bakanlık ayrıca, çektiği “Yavaş Yavaş” isimli belgeselle köy kadınlarının dayanışmasını tanıtıyor.

Dönüşümlü Çalışma Var

Barakalarda gözleme yaparak başladıkları çalışmaları iki katlı ahşap bir binaya taşınırken kadınlar, gruplar halinde, dönüşümlü olarak çalışıyor. Köyün kadınlarının ve gelinlerinin faaliyet gösterdiği 8-9 kişilik 4 ekip, ayda bir hafta işleri devralıyor. Yaşları 35-70 arasında olan emekçi kadınlar böylelikle yoğun işler arasında daha az yorulduklarını anlatıyor. Çalışan sayısı 50 iken derneğe üye kadın sayısı da 113.

“Eskiden Kadınların Çalışması Ayıptı”

Çalışmalarını GÖRÜNÜM’e anlatan dernek emekçilerinden Leyla Kaya, “Dernek, hanımlara iş olanağı sağladı. Köyde kadınlar yalnızca tarlalarda çalışabiliyorlardı ya da evde reçel vs. yapıyorlardı. Eskiden kadınların dışarıda çalışması ayıptı çünkü. Başta “yapamazlar, iki güne bırakırlar” diyenler oldu ama artık herkes destekliyor” dedi. Kaya, erkeklerin köy kooperatifine kadınları almamaları üzerine Dernek Başkanı Sermin Cakalıoğlu önderliğinde bu işe başlamaları hakkında ise “Erkekler oldukları yerde sayıyor, biz çalışıyoruz” diye konuştu.

Emekçi Kadınlar Günü Mesajı: Çalışın

Saitabat Köyü kadınlarının 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken kadınlara verdikleri mesaj “çalışın” oldu. Kadınlar, bütün kadınların çalışarak egemenliklerini ellerine almalarını söyledi. Özgür olduklarını dile getiren kadınlar “Kocalarımıza ‘biz gidiyoruz’ diyoruz. ‘Gidebilir miyiz?’ diye sormuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/17221
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Kooperatife alınmayan kadınlar dernek kurdu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat