K.Y.K. bursu kesilen öğrenciler: “Bize borç vermeyi bile çok görüyorlar”
Barınma ve geçim sorunlarını çeşitli şekillerde dile getiren öğrenciler zaman zaman gözaltına alınıyor. Ardından KYK bursları kesiliyor. Öğrenciler, “Zaten kredi aldığımızda faiziyle birlikte geri ödeyeceğiz. Borçlanıyoruz ancak bize borç vermeyi bile çok görüyorlar” diyor.
Geçen aylarda çok sayıda öğrenci, barınma ve geçim sorunlarını dile getirmek üzere “Barınamıyoruz Hareketi” adı altında bir araya geldi. Öğrenciler, 12 Aralık 2021’de Türkiye’nin değişik illerinden Ankara’ya gelmek üzere yola çıkmış ve bu esnada polisin müdahalesiyle karşılaşmıştı. Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesinde de 14 Aralık 2021’de düzenlenmek istenen foruma mücadale edilmiş, bu günlerde 100’den fazla öğrenci gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan öğrencilerden yaklaşık 40’ının Kredi Yurtlar Kurumu (KYK)’ndan aldığı burs ve kredisi Mart ayından itibaren kesilmişti. Burs ve kredisi kesilen öğrenciler, Görünüm’e konuştu.
“Bize borç vermeyi bile çok görüyorlar”
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gören ve ismini vermek istemeyen bir öğrenci, 12 Aralık Barınamıyoruz Hareketinin yürüttüğü eylemde gözaltına alınanlar arasındaydı. K.Y.K. kredisi aldığını söyleyen öğrenci, burs ve kredilerin yalnızca gözaltına alındığında bile kesilebildiğini söyleyerek, “Zaten kredi aldığımızda faiziyle birlikte geri ödeyeceğiz. Borçlanıyoruz ancak bize borç vermeyi bile çok görüyorlar” diyor. Öğrenci, geçinmekte zorlandığını belirterek arkadaşlarıyla vakit geçiremediğini, restoranlarda yemek yiyemediğini ve bu şekilde geçinmeye çalıştığını söylüyor. Burs ve kredi kesintilerinin bir ceza haline getirildiğini ifade ederek şunları belirtiyor:
“Biz orda bir derdimizi anlatıp bir şeyler yapmak istiyorduk. Gençlerin ya da halktan herhangi bir kesimin bunu yapmasını gerçekten istemiyorlar. Ne ekonomik kriz hakkında konuşalım ne de bir sorunumuzu, barınamadığımızı, geçinemediğimizi dile getirelim… Bu yüzden insanlar cezalandırılsın, sussun ve yerine otursun. ‘Sen de bir şey yaparsan senin de kredin kesilir seni de cezalandırırız’ şeklinde bir örnek ortaya koymak isitiyorlar bizim üzerimizden.”
“İktidarın Yıldırma Politikaları”
Siyasal Bilgiler Fakültesi 3’ncü sınıf öğrencisi Fatih Atay, 12 Aralık ve 14 Aralık 2021 tarihinde gözaltına alınanlar arasındaydı. Atay’ın bursu da gözaltına alındıktan sonra kesildi. Atay, burs dışında herhangi bir maddi dayanağı olmadığını belirterek bu süreçte ciddi sorunlar yaşadığını aktarıyor. Atay, arkadaşlarının da benzer süreçlerden geçtiklerini dile getiriyor ve “Bu tarz yıldırma politikalarından çekinmiyoruz” diyor.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğrencisi Çayan Zeki Aksu’nun da 12 Aralık’ta gözaltına alınmasının ardından bursu kesilmiş. Aksu, geri ödemesiz KYK bursunun Ocak ve Şubat aylarında geri ödemeli krediye çevrildiğini, Mart ayında da kesildiği bilgisini veriyor. Bursu kesildikten sonra ailesinden destek almaya başladığını söyleyen Aksu, yaşadığı sorunları şu sözlerle dile getiriyor:
“Ailemin de iki çocuğu var. Hem bana hem ona destek olmaya çalışıyorlar. Onlar için zor oluyor bu durum” diye konuşuyor. Aksu, burs kesintisi ile yıldırılmaya çalıştıkların belirtti. Aksu “Ülkede milyonlarca yoksul insan var. Onların çocukları yurt sorunu, ev bulmak, geçim sıkıntısı… Bu sorunlarının hepsini bir arada yaşıyorlar. Bunu göz önüne çıkarmak için eylem yaptık.”
Kredilerin kesilmesine dayanak olarak gösterilen madde nedir?
Öğrencilerin burs ve kredilerinin kesilmesine dayanak olarak gösterilen düzenleme, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliği’nin 11’nci maddesi.
Yönetmeliğin “Kredi Verilmeyecek Haller”i düzenleyen 11’nci maddesinin “h” bendinde, “Öğrenim görmekte olduğu öğretim kurumlarında, eklentilerinde, kalmakta olduğu yurtta, öğretim kurumu veya barındığı yurdun dışında, münferiden veya topluca her ne şekilde olur ise olsun anarşi ve terör olaylarına karışan, öğrenim özgürlüğünü ihlal edici (Direniş, boykot, işgal, yazı yazma, resim yapma, slogan atma vs.) davranışlarda bulunan bu fiillere eksik veya tam teşebbüste bulunan, üzerinde veya kendi kullanımına bırakılmış yerlerde ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, bıçaklar vs. tüm kesici, delici, yakıcı, boğucu, ezici, parçalayıcı, eza ve cefa verici olarak salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere, özel nitelikte yapılmış olan her türlü suç aletlerinden birini veya bir kaçını bulunduran öğrencilere” kredi verilmeyeceği belirtiliyor. Aynı maddenin “ı” bendinde de, h bendinde “belirtilen fiillere istinaden öğretim kurumlarının disiplin kurullarınca herhangi bir ceza verilmiş olan öğrenciler” de kapsam içine alınıyor.
“Masumiyet karinesine aykırı”
KYK, kredi iptallerini bu maddeye dayandırmakla beraber kimi hukukçular öğrenciler hakkında mahkeme hükmünün olmamasının, yönetmeliğin yedinci bölümünde yer alan “Taksirli suçlar hariç, tecil edilmiş olsa dahi kasıtlı bir suçtan haklarında kesinleşmiş mahkûmiyet kararı verilenlerin kredileri kesilir” maddesiyle çeliştiği söylüyor. Hakkında mahkeme hükmü olmayan öğrenciler, yargı sürecini “masumiyet karinesi”nin ihlali ekseninde yürütüyor.
Daha önce Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör ataması protestoları sırasında gözaltına alınan öğrencilerin de bursu kesilmiş, eski yönetmeliğe dayandırılarak bursu kesilen öğrenciler olayı yargıya taşıyarak burs ve kredi haklarını geri almıştı.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/32104
Yol: Ana sayfa » Yazılar » K.Y.K. bursu kesilen öğrenciler: “Bize borç vermeyi bile çok görüyorlar”
Bir cevap yazın