5 Kasım 2024, Salı - 20:16

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Letonya’dan bir öğrenci medyası: Runa Skalak,

Tarih: 13 Ocak 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 191

İletişim fakültelerinde kurulan öğrenci medyaları öğrenim sürecinde etkin rol oynuyor. Letonya Riga Stradins Üniversitesi’nden Runa Skalak da bunun bir örneği. GÖRÜNÜM, Runa Skalak’a konuk oldu.

Mesleğe başlamadan önce bir basamak niteliği taşıyan öğrenci medyalarına pek çok üniversitede rastlanıyor. Letonya’daki Riga Stradins Üniversitesi’nde 2014’ten bu yana yayın yapan Runa Skalak da öğrencilere seslerini duyurma imkanı tanıyor. Biz de karşılıklı deneyim ve gözlemlerimizi paylaşmak adına Runa Skalak haber müdürü Sandijs Leicis ile görüştük.

Bundan 4 yıl önce iletişim fakültesi bünyesinde kurulan ve “yüksek sesle konuş” anlamına gelen Runa Skalak her fakülteden öğrenciye yayın yapma imkanı tanıyor. Runa Skalak, aynı anda radyo, televizyon, dergi ve blog olarak çalışıyor. İletişim fakültesi öğrencilerinin dersleri kapsamında zaman zaman zorunlu olarak üretim yaptığı atölyede 5 öğrenci devamlı olarak görev alıyor.

Leicis bu durumu şöyle değerlendiriyor, “Letonya yoksul bir ülke. Pek çok öğrenci ders ücretlerini ödeyebilmek için çalışmak zorunda. Bu nedenle zorunluluk olmayan şeylere vakit ayırmayı tercih etmiyorlar.”

“Hükümet daha fazla gazeteci istemiyor”

Çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi Letonya’da da öğrenciler üniversite harcı ödemek durumunda. Bazı dersler ücretsiz olarak verilse de bu durum iletişim fakülteleri için geçerli değil. Leicis, hükümetin çok fazla gazeteci olduğunu ve daha fazla gazeteciye ihtiyacı olmadığını düşündüğünü, bu nedenle ücretsiz ders sunmadığını söylüyor. Öğrencilerin neden iletişim fakültesini tercih ettiği sorusuna ise, şu cevabı veriyor: “Ben daha fazla deneyim için okumayı seçtim. Diğer öğrenciler genelde halkla ilişkiler alanında çalışmayı seçiyor. Kültür-sanat muhabirliğine yönelen de çok. Burada öğrenciler çoğunlukla seyahat etmek istiyor ya da ulusal medyada yer alıyorlar.”

“Türk medyası çok fazla propaganda içeriyor”

Tüm dünyada televizyonların ve gazetelerin ölmeye başladığını söyleyen Leicis, Letonya’da en büyük problemin bütçe olduğunu söylüyor ve insanların aslında televizyon izlediklerini buna rağmen medyaya çok fazla bütçe ayırmadığına değiniyor. Uluslararası medya çapında ülkelerinde en çok ilgi gören konuların Olimpiyatlar ve Eurovision olduğundan bahseden Leicis, gençlerin gündemle ve politikayla ilgilenmekten hoşlanmadığını da aktarıyor. Leicis, basın özgürlüğü ve Türkiye için düşüncelerini şöyle aktarıyor: “Letonya’da sansür olduğunu söyleyemem. Basın özgür. Türk medyası ise çok fazla propaganda içeriyor. Öğrenci medyanızın dahi bu kadar ağır konular içermesine, işlemesine şaşırdım.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/21358
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Letonya’dan bir öğrenci medyası: Runa Skalak,

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat