17 Temmuz 2023, Pazartesi - 16:13

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Madunların Medyası Konferansı’nda ikinci oturum yapıldı

Tarih: 28 Mayıs 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 217

Madunların Medyası Konferansı’nın ikinci oturumu, Oturum Başkanı Prof. Dr. Elif Ekin Akşit yönetiminde saat 16.00’da başladı.

Madunların Medyası Konferansı’nın ikinci oturumu, Oturum Başkanı Prof. Dr. Elif Ekin Akşit yönetiminde saat 16.00’da başladı. Oturumdaki sunumların temelinde cinsel kimlik ve ötekileşme başlıkları vardı.

Yanıkkaya: “Kadın dergilerinin çıkmasında Rum ve Ermeni kadınlar öncülük ediyor”

Oturumun ilk bildirisini Berrin Yanıkkaya sundu. Yanıkkaya sunumunda Osmanlıdan “Günümüze Kadın Medyası”nı ele aldı. Osmanlı tarihinde kadın medyasının ortaya çıkışı hakkında bilgi veren Berrin Yanıkkaya, Osmanlı’da ilk kadın gazetelerinin kimler tarafından çıkarıldığını ve hangi konuları ele aldığını katılımcılarla paylaştı. Osmanlı döneminde kadın dergilerinin çıkmasında Rum ve Ermeni kadınlarının öncülük ettiğini söyleyen Yanıkkaya, İkinci Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’in ilanına kadar geçen sürede 40 kadar kadın dergisi ve gazetesi çıktığını belirtti. Osmanlı’dan günümüze kadın medyasını 4 temel döneme ayıran Yanıkkaya, özellikle son dönem olarak belirttiği 2000’lerden sonraki dönemde dijital medyanın çok önemli olduğunu vurguladı.

özlem akkaya

Fotoğraf: Alkan Uçarsu

Kadınların Sesi dergisindeki karikatürlerde kadın temsili tartışıldı

Oturumun ikinci bildirisi Özlem Akkaya’nın “Kadınların Kendilerini Temsili: Kadınların Sesi’nde Kadın Karikatürleri Örneği” başlıklı bildirisiydi. Türkiye’de 70’li yılların son döneminde 25 bine kadar ulaşan tirajıyla Kadınların Sesi dergisinin önemine değinen Özlem Akkaya, Kadınların Sesi dergisinin İlerici Kadınlar Derneği’nin yayın organı olduğunu belirtti. Akkaya, Kadınların Sesi dergisinin 60 sayısındaki 121 karikatürü incelediğini söyleyerek dergide yayımlanmış olan karikatürler ve karikatürlerdeki kadın temsili üzerinde çalıştığını aktardı. Karikatürlerde hangi kadın kategorilerinin ve meselelerinin temsil edildiğini örnekleriyle anlatan Akkaya, bu kategoriler hakkında istatistiki bilgiler de verdi.

Ova: “Olmayan bir şeyin üzerine tartışma yürütüyorum”

“Türkiye’de Kimlikleri Üzerine Konuş(a)mayan Seks İşçileri: Kamusal Tartışmanın Önündeki Sınırlar ve Engeller” başlıklı bildirisiyle üçüncü sunumu Nalan Ova yaptı. Seks işçilerinin kendine ait bir medyasının olmadığını belirten Ova, olmayan bir şey üzerine tartışma yürüttüğünü söyleyerek sözlerine başladı. Seks işçilerinin Nisan 2013 tarihinde kurulan Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği adında bir dernekleri olduğunu ancak kendilerini kamusal farkındalık yaratabilecek medyalarının olmadığını aktaran Nalan Ova, seks işçilerinin susturulmuş olduğunu vurguladı. Nalan Ova, seks işçilerinin medyalarının olmayışının ana nedenlerinden birisi olarak ekonomik sıkıntıları gösterdi. Kırmızı Şemsiye Derneği ile yaptığı görüşmelerde elde ettiği verilere dayanarak, seks işçilerinin çalışırken veya çalışmadığı zamanlarda yaşadıkları sorunlar hakkında da bilgi veren Ova, seks işçilerinin iktidar eliyle sessizleştirilirken toplum tarafından da dışlandığını söyledi.

nalan ova

Fotoğraf: Alkan Uçarsu

Özbek: “LBGTİ’ler dışarısının da dışarısında”

Oturumdaki dördüncü sunum Murat Özbek’in “LBGTİ: Dışarısının Dışarısındaki Düşünce” başlıklı bildirisiydi. Ana akım medyada LBGTİ bireylerin temsilini Vahdet gazetesi örneği ile açıklayan Özbek, Vahdet’in yaptığı haberleri değerlendirdi. Murat Özbek, Vahdet gazetesinin yaptığı haberleri LBGTİ’lerin sitelerinden kaynak göstermeden aldığını ve bu haberleri bilerek seçtiklerini söyledi. Ana akım medyada LBGTİ’lerin temsilini anlatan Murat Özbek, LBGTİ bireylerin ana akım dışında muhalif medyada nasıl görüldüğü hakkında da bilgi verdi. Muhalif medyayı da eleştiren Özbek, LBGTİ’lerin dışarının da dışarısında kaldığını söyledi.

Engindeniz Şahan: “Kaos Gl kamusal alan oluşumuna imkân tanıyor”

Oturumun son sunumunu sağlık sebebiyle konferansa gelemeyen İdil Engindeniz Şahan telekonferans yönetimiyle katılarak yaptı. “Türkiye’de bir LBGTİ kamusal alanı olarak Kaos Gl Dergisi” başlıklı sunumu yapan Engindeniz Şahan, kurulduğu yıllarda LBGTİ’nin sesini tek duyurabileceği alanın Kaos Gl dergisi olduğunu söyledi. Kamusal alan kavramının kökeni hakkında bilgi veren Engindeniz Şahan, Kaos Gl’nin bir kamusal alan olarak doğuşunu katılımcılarla paylaştı. Kaos Gl dergisinin kamusal alan oluşumuna imkân tanıyan, okurun sesini duyurabileceği köşelerin varlığına değinen Engindeniz Şahan, bu köşelerin nasıl kullanıldığına dair bir tartışma yürüttü.

Konferansın ilk günündeki son oturum soru-cevap kısmının ardından son buldu. Madunların Medyası Konferansı yarın saat 11.00’da ATK Sanatevi’nde devam edecek.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/6992
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Madunların Medyası Konferansı’nda ikinci oturum yapıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat