6 Kasım 2024, Çarşamba - 22:38

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Mansur Yavaş SBF’de: “Gençlerin mutlu olabileceği bir Ankara için ne varsa yapacağız”

Tarih: 17 Aralık 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 202

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş SBF’ye konuk oldu. Yavaş, gençlerle ilgili projelerinden “Gençlerin mutlu olabileceği bir Ankara için ne varsa yapacağız” diye bahsetti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bugün Mülkiye Kent Konferanslarının konuğu oldu. Mülkiyeye yaklaşık 30 yılın ardından yeniden bir Ankara Büyükşehir Belediye Başkanını  ağırladı.

Yavaş konferans boyunca öğrencilerin kent ve belediyecilik üzerine sorularını yanıtladı. Öğrencilere yönelik projeleri olup olmadığı sorusunu Yavaş, “Öğrencilik anıları çok anlatılır. Gelecekte keyifli bir öğrencilik hayatı anlatırken kentin sosyal hayatlarındaki rolünü anlatmalarını isterim” şeklinde yanıtladı. Hacettepe Üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde ulaşım sorununu çözdüklerini ve öğrencilere indirimli su imkanı sağladıklarını hatırlatan Yavaş, yeni projeleri de olduğunu belirtti.  Gençlerden belediyecilik faaliyetlerine katılımlarını artırmasını isteyen Yavaş, “Gençlerin talepleri 8-10 yıl arasında değişiyor, yaşamlarındaki alışkanlıkları değişiyor dolayısıyla ben gençlerin taleplerine tam cevap vereceğimi düşünmüyorum ama mobil uygulamamızdan bizi yönlendirebilirsiniz” şeklinde konuştu. Yavaş, “Gençlerin mutlu olabileceği bir Ankara için ne varsa yapacağız” dedi.

“Kentte yaşayan insanların ekonomik seviyesini yükseltecek projeler yapacağım”

SBF öğrencileri Yavaş’a, Ankara’nın yerel kalkınmasını ve istihdamını arttıracak projelerinin olup olmadığını sordu. Yavaş, bu konuyla ilgili belediye sisteminin değişmesi gerektiğini belirtti. Belediyelerde bir kişinin verdiği yanlış kararla kentin batabileceğini ya da kalkınabileceğini ifade eden Yavaş, iyi bir yöneticinin kenti geliştirebileceğini, kötü bir yöneticinin ise kenti harap edebileceğini söyledi. “Çılgın proje”lerinin olmadığını söyleyen Yavaş, “Benim bir tane projem var. Ben kentte yaşayan insanların ekonomik seviyesini yükseltecek projeler yapacağım” dedi. Beypazarı ilçesinde yaptığı kalkınma projelerinden bahseden Yavaş, o dönem yerel kalkınma modeli ortaya koyduklarını ve bunu bütün Türkiye’nin örnek aldığını söyledi. Kalkınma alanında büyük kentin imkanlarının çok fazla olduğunu ifade eden Yavaş, sanayi bölgelerinde üretimi arttırmak için sanayi bölgelerine araba kaldıracaklarını söyledi.

“İklim değişikliğine karşı eylem planı imzaladık”

Ankara’daki hava kirliliğini azaltacak ve geri dönüşüme katkı sağlayacak projelerinin olup olmadığı sorusuna Yavaş, Ankara’daki hava kirliliğinin bazı semtlere dağıtılan kömürden değil , araçlardan kaynaklandığını cevabını verdi. Araçların havaya 600 kişinin aynı anda sigara içmesi kadar zarar verdiğini ifade eden Yavaş, “Arabalar ne kadar lüks oluyorsa çevreye verdiği zarar o kadar zararlı oluyor” dedi. Avrupa’da gelecekte kente araç girmemesi gerektiği tartışmalarının olduğunu belirten Yavaş, Türkiye’de bu konuda bir çalışma olmadığını söyledi. Çevreyle ilgili yaptıkları projelerden bahseden Yavaş, “Belediye olarak şehrin her alanında bisiklet yolu yaptık. Bunun araç kullanımını azaltacağını düşünüyoruz. İklim değişikliğine karşı eylem planı imzaladık. Belediye olarak geri dönüşümle ilgili projemizi aktif olarak yönetiyoruz” diye konuştu.

 

“Bir kişinin karar verdiği yerde hataların telafisi olmuyor”

Söyleşide ortak akıl ve katılımcılık vurgusu yapan Yavaş, “Bir kişinin verdiği kararla asıl,acil olarak harcanması gereken paraların hiçbiri harcanmıyor. Bir kişinin karar verdiği yerde hataların telafisi olmuyor. Bu belediye şekli iyi değil, eski modele de dönmem. Benim kişisel kanaatim, Türkiye’de belediye sayısı 15-20 bini geçmeli. İnsanlar küçük ve ulaşabilir belediyelere gitmeli” dedi. Daha yaşanılabilir bir Ankara için toplu taşımaya, bisiklet kullanmaya kent sakinlerinin adapte olması gerektiğini vurgulayan Yavaş, “Bu kadar otoban yapılınca metrolarımıza binen insan sayısı düşük kalıyor. Az bir rakam. Metro görüşmelerimiz devam ediyor ama her gelen firma ‘kaç yolcunuz’ var diye soruyor ancak yolcumuz çok az” şeklinde konuştu.

“Harcadığımız her kuruşun hesabını vatandaşın duymasını istiyoruz”

Belediye olarak ihaleleri açık yapmaya başladıklarını anlatan Yavaş, belediyenin gelirinin doğru harcanması için uğraştıklarını belirtti. Konuya ilişkin örnek veren Yavaş, “Hafriyatların döküldüğü bir alan var, belediyenin anket firması burayı ihale ediyor. Dozerleri olan bir firma dökülen öbekli hafriyatları düzlüyor. Geçen sene 13 milyon liraya ihale edilmiş. Bu sene açık ihale yaptık. 8 milyon liraya getirdik. Sonra Fen İşleri Daire Başkanlığını aradım, ‘Biz bunu neden ihale ediyoruz’ dedim. ‘Başkanım elimizde bir sürü dozer var yapabiliriz’ dedi. Belediyenin kaç tane dozeri boş yatıyor, bunu gören yok. 8 milyon lirayı da iptal etmek suretiyle kendimiz yapacağız. Tasarruf ve şeffaflık artıyor. Verilen vergilerin doğru harcanmasına uğraşıyoruz” ifadelerini kullandı. Yavaş, “Harcadığımız her kuruşun hesabını vatandaşın duymasını istiyoruz, bizi denetlesinler istiyoruz” dedi. Açık ihalenin rekabeti ve şeffaflığı arttırdığını belirten Yavaş, açık ihale yaparak önceki yıllara göre yüzde 40’a yakın kırım yaptıklarını anlattı.

Yeni büyükşehir belediye modellerini değerlendiren Yavaş, yerel yönetimleri güçlendirmeye çalışırken daha “hantal bir yönetim” ortaya çıktığını belirtti. İlçe belediyelere yetki devri şekliyle bütçesini vererek yetkileri devrettiklerini aktaran Yavaş, imzaladıkları protokollerden bahsetti. Yavaş, “Bütçesini biz vermek suretiyle bazı yetkileri ilçe belediyelere devrediyoruz çünkü denetim yapamıyoruz, bu bir gerçek” ifadelerini kullandı. Devlete verilen bazı vergilerin belediyelere verilmesini daha doğru bulduğunu kaydeden Yavaş, bunun denetimi zayıflattığını söyledi. Yavaş, “Gelir vergisi gibi vergileri devlete değil belediyelere vermeniz lazım. İstediğiniz hizmeti almanız lazım” dedi.

Kent bilimci Prof. Dr. Ruşen Keleş’in yönettiği söyleşi SBF’de 11:00’de başladı. Etkinlikte Çankaya Büyükşehir Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik de katılanlar arasındaydı. Etkinlik, SBF Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik’in Mülkiyeyi temsil eden inek heykelini ABB Mansur Yavaş’a vermesiyle sona erdi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/26549
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Mansur Yavaş SBF’de: “Gençlerin mutlu olabileceği bir Ankara için ne varsa yapacağız”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat