16 Temmuz 2023, Pazar - 20:26

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Medya Dayanışma Grubu: Kimse layüsel değildir; yılmayacağız, yıldıramayacaksınız!”

Tarih: 24 Ocak 2022

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 62

Medya Dayanışma Grubu, son dönemde medyayla ilgili yaşananlara “Kimse sınırsız özgürlüğe sahip ve layüsel değildir; herkesin üstlendiği görevin, yaptığı işin sınırları vardır” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Medya Dayanışma Grubu, son dönemde medyayla ilgili  yaşananlara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Grup, sekiz meslek örgütü ve sendikanın ortak imzasıyla, yaşananlara tepki gösterirken iktidarı eleştirdi.

Gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanması ve RTÜK’ün Tele-1 ile ilgili yaptırım yapma kararı almasına tepkiler sürüyor. Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın oluşturduğu “Medya Dayanışma Grubu” da yaşananlara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Temel insan hakları arasında yer alan düşünce ve ifade özgürlüğünün her geçen gün daraldığı, buna paralel “hakaret” suçlaması sınırlarının gittikçe genişlediği bir süreçten geçildiğini belirtilen açıklama,  “Hele ki görüş ve eleştirinin muhatabı, doğrudan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ne yazık ki tutuklama tedbir olmaktan çıkıp cezalandırıcı bir boyuta ulaşmaktadır” denilerek şunlar belirtildi:

“Kimse sınırsız özgürlüğe sahip ve layüsel değildir; herkesin üstlendiği görevin, yaptığı işin sınırları vardır. Bu ilke, ülke yönetimini üstlenenleri de gazetecileri de yargı organlarını da bağlar. Temel haklarımıza yönelik atılacak her adım, demokratik hukuk devlet düzenimiz başta olmak üzere toplumsal barışımıza zarar vermektedir. Yılmayacağız, yıldıramayacaksınız!”

Medya Dayanışma Grubu’nun açıklamasında, halkın demokratik ve bilinçli seçim yapabilmesi için gazeteciye ihtiyaç duyduğunu, gazetecilerin konuşamadığı ve yazamadığı sürece meydanın halkla ilişkileri yürütenlere kalacağını belirtildi. Açıklamada, “Gazetecilik halkla ilişkiler bir faaliyet değildir. Halkın bilinçli tercih yapabilmesi için gazetecilerin doğru haber yapabilmesi, bunun için de tüm tarafların görüşlerini yansıtması şarttır” denildi.

Gazetecilerin iktidarın ya da güç sahiplerinin beğenisine yönelik haber yapmadıkları, toplumsal ilerlemenin ve demokrasinin ancak karşıt görüşlerin bir arada ve hoşgörü ile ifade edilmesiyle mümkün olacağı kaydedilen açıklamada şu sözlere yer verildi:

“Son günlerde iktidarın hoşuna gitmeyen her açıklama, yorum, atasözü, hatta şarkı sözlerine bile son derece ağır tehditlerle ve hatta sosyal linç kampanyalarıyla karşılık verilmektedir. Yaratılan bu bezdirme örtüsüyle, eleştirel nitelik taşıyan her türlü ifade düşmanlaştırılmaktadır. Bunun son örneği Tele-1 televizyonunun başına gelenlerdir. Bu konuda dayanışma içinde olmamız şarttır.”

Grup’tan yapılan açıklamada ayrıca gazetecilik ve yayıncılıkla ilgili düzenleyici ve denetleyici kuruluşların ceza kuruluşları veya mahkeme olmadığı belirtilerek “RTÜK Başkanının bir tartışma programındaki konuğun sözleri üzerine sosyal medyada görüş belirtmesi ve hemen ardından Üst Kurul’un planlı toplantısını iki gün erkene alması açıkça ihsas-ı reydir” ifadeleri kullanıldı.

Tüm gazetecilerin, meslek örgütlerinin, basın kuruluşlarının ve sendikaların bir araya gelmek, dayanışmayla mücadele etmek zorunda olduğun vurgulanan açıklamada “ülkemizde elimizden alınmaya çalışan özgürlüğü yaşatmak için direnmek vazifemizdir. Yılmayacağız, yıldıramayacaksınız!” ifadeleri yer aldı.

Medya Dayanışma Grubu, Uğur Mumcu’yu da katledilişinin 29. yıl dönümünde “İnsanlar sadece konuştukları şeylerden değil, sustukları şeylerden de sorumludurlar’ sözünü hatırlıyor, hatırlatıyoruz” sözleriyle andı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/31460
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Medya Dayanışma Grubu: Kimse layüsel değildir; yılmayacağız, yıldıramayacaksınız!”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat