23 Temmuz 2023, Pazar - 15:34

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Mekteb-i Mülkiye 155 yaşında

Tarih: 06 Aralık 2014

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 324

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin 155. yıl kuruluş töreni SBF Aziz Köklü Salonunda gerçekleştirildi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, 155. yılını 4 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilen törenle kutladı. 155. kuruluş yıl dönümü töreni Anıtkabir’de Atatürk’ün mozolesine çelenk koyulmasıyla başladı. Tören, Siyasal Bilgiler Fakültesi Aziz Köklü Konferans Salonunda devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü müzik dinletisi gerçekleştirdi.

Törenin açılış konuşmalarını Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe ve Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Erdal Eren yaptı. Törenin davetli konuşmacısı gazeteci-yazar Can Dündar oldu. Mezuniyetinin 50. yılını kutlayanlar adına ise Tevfik Altınok kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Mülkiyeliler Birliği’nin her yıl 4 Aralık’ta verdiği “Mülkiyeliler Birliği Büyük Ödülünü”, bu yıl Prof. Dr. Cevat Geray aldı.

Cevat Geray Ödül

Fotoğraf: Berfin Dilan Aydoğdu

 

Fotoğraf: Berfin Dilan Aydoğdu

Fotoğraf: Berfin Dilan Aydoğdu

 Prof. Dr. Yalçın Karatepe: “Biz Mülkiyeliler olarak hukukun üstünlüğüne inanan bir Türkiye istiyoruz”

Mülkiyenin 155.yıl töreninde ilk konuşmayı yapan SBF Dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, insan haklarının yok edilmesine yönelik çabalardan bahsederek iktidara karşı eleştirilerin polis ve kanun ile engellendiğini söyledi. Karatepe madenlerde, inşaatlarda çalışan işçilerin hayatlarını kaybetmelerinin kader kavramıyla açıklanmasının ve asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu bir ülkede saray inşa edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Mülkiyelilerin hukukun üstünlüğüne güvenebilen bir Türkiye istediklerini ifade eden Karatepe, “Biz Mülkiyeliler olarak sultanların merhametine değil, hukukun üstünlüğüne inanıyoruz” dedi. Şer yuvası olarak görülen Mülkiyede 155 yıldır temel değerlerin korunduğunu vurgulayan Karatepe, “Mülkiye her türlü badireyi atlatacak kadar güçlü, uyanık ve kararlıdır. Mülkiye üzerine yanlış hesap yapanlar yanıldıklarını görecekler” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Fotoğraf: Berfin Dilan Aydoğdu

Fotoğraf: Berfin Dilan Aydoğdu

Erdal Eren: “Mülkiyelilik bir çılgınlık halidir”

Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Erdal Eren, tüm mezunlar ve genç Mülkiye öğrencileri ile dayanışma içinde olmaya devam edeceklerini söyledi. Mülkiyelilerin her daim kamu yararı için çalıştığına değinen Eren, hukukun üstünlüğüne inanan Mülkiyelilerin Cumhuriyet değerlerinin peşinde olduğunu söyledi. Kardeşlik bilinciyle bütünleşen Mülkiyenin bugün sıkıntılı günler yaşadığından bahsetti ve konuşmasını, “Kimse unutmasın, burası Mülkiye ve Mülkiyelilik bir çılgınlık hali. 155. yılımızda bize karşı mücadele edenlere hatırlatıyorum, Mülkiye asla pes etmeyecek” sözleriyle bitirdi.

Prof. Dr. Kasım Karakütük: “Rektörün başka bir programı olduğu için katılamadı”

Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kasım Karakütük, Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş’in programından dolayı törene katılamadığını belirtti. Karakütük’ün konuşması sırasında bir grup öğrenci “Bu okula polis soktunuz, hocaları ve öğrencileri gözaltına aldırdınız sizden özür bekliyoruz” diyerek Karakütük’ü protesto etti. Törendeki tüm katılımcıların yapılan protestoyu desteklemesi üzerine Karakütük özür dilemeden ve konuşma yapmadan kürsüden indi.

Fotoğraf: Berfin Dilan Aydoğdu

Fotoğraf: Berfin Dilan Aydoğdu

Can Dündar: “Mülkiye öğrencileri nabza göre şerbet vermez”

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan 1982 yılında mezun olan gazeteci Can Dündar, konuşmasına SBF Dekanı Yalçın Karatepe’ye teşekkür ederek başladı. Dündar, “Üniversitelerin sindirildiği, hocaların sessizliğe zorlandığı bir ülkede bir dekanın ‘Biz daha ölmedik buradayız’ demesi hepimizi için gurur verici” dedi.  Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kazım Karakütük’ü protesto eden öğrencilerin, hocalarının, arkadaşlarının ve üniversitelerinin sahipsiz olmadıklarını hatırlattıkları için de ayrıca teşekkür eden Dündar, Karakütük’ün özür dilemesi gerektiğini vurguladı. Yıllarca derslerini dinlediği hocalarının önünde olmaktan heyecan duyduğunu dile getiren Can Dündar sözlerine, “Devlete saygısı olan ancak devletin hedefinde olan bir üniversiteden bahsediyoruz. Mülkiye öğrencisi nabza göre şerbet vermediğini bugün gösterdi, yıllardır olduğu gibi” diyerek devam etti. Mülkiye’de öğrencilere itiraz etmenin, sorgusuz kabullenmemenin ve baskılar karşısında dik durmanın öğretildiğini söyleyen Dündar, “155 yıldır var oldunuz, nice yıllar var olun başımızdan eksik olmayın” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Fotoğraf: Berfin Dilan Aydoğdu

Fotoğraf: Berfin Dilan Aydoğdu

Tevfik Altıok: “Değişmeyen tek şey Mülkiye ruhu”

Mülkiyeden mezun olalı 50 yılı geri de bıraktığını ve 50 yılda Mülkiye’de değişen bir şey olmadığını söyleyen 1964 mezunlarından Tevfik Altıok, “Biz neyin peşindeysek gençler de onun peşinde” dedi. Altıok, Mülkiyelilerde kamu bilinci olduğunu ve Mülkiyelilik ruhunun hiç değişmediğini belirterek, Mülkiyeli olmaktan her zaman çok mutlu olduğunu söyledi. Tevfik Altıok, “Daha nice 155 yıllara ulaşmamızı diliyorum. Yılmayın. Bu vatan ve gelecek sizin. Geleceğinize ve bu vatana sahip çıkın” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Fotoğraf: Berfin Dilan Aydoğdu

Fotoğraf: Berfin Dilan Aydoğdu

Prof. Dr. Cevat Geray: “Mülkiye benim hayatımda tek dayanağımdır”

Mülkiyeliler Birliği tarafından her yıl verilen “Mülkiyeliler Birliği Büyük Ödülü“  1977’de SBF Dekanı olan Prof. Dr. Cevat Geray’a verildi. Bilimi ve öğrenciyi korumak için kendini siper etmesiyle efsaneleşen Prof. Dr. Cevat Geray, hayatındaki tek dayanağının Mülkiye olduğunu ve sınıf arkadaşlarıyla birlikte kamu ve toplum yararı için savaş verdiklerini belirtti. Geray “Özerk ve demokratik bir üniversite için savaş verdik, birlikte daha nice savaşlar vereceğiz” diyerek sözlerine devam etti. Mülkiye’den aldığı ülke sevgisi ve kamu hizmeti anlayışının, özen sahibi olmasını sağladığını belirten Geray, gençlere başarılar dileyerek sözlerini bitirdi.

Tören, tüm katılımcıların hep birlikte Mülkiye Marşını söylemeleriyle son buldu.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/5046
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Mekteb-i Mülkiye 155 yaşında

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat