15 Temmuz 2023, Cumartesi - 09:15

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Militarist filmler tartışıldı

Tarih: 30 Eylül 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 317

Eğitim-Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi, “Cebeci Kampüsü Barışa Açılıyor!” temalı etkinliklerine devam ediyor. Bugün 12.30-13.30 saatleri arasında, ATK Sanatevinde Doç. Dr. Özgür Yaren, “Bir Savaş Filminin Militarist Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?” başlıklı sunum yaptı.

Eğitim-Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesinin Cebeci Kampüsünde düzenlediği “Barış” etkinlikleri kapsamında İLEF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Yaren “Bir Savaş Filminin Militarist Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?” başlıklı sunum yaptı. Ahmet Taner Kışlalı (ATK) Sanatevinde saat 12.30’da başlayan sunumda Doç. Dr. Yaren, savaş filmlerinin militarist olup olmadığını filmlerden örneklerle anlattı. Sinema için savaşın elverişli bir konu olduğunu söyleyen Yaren, cepheden dönen insanların başından geçen olayları pek anlatmadığını ve bu yüzden tüm hikâyelere güvenilmemesi gerektiğini vurguladı. İLEF Öğretim Üyesi, 1. Dünya Savaşındaki “korkak” askerlerin psikolojik durumlarının “Shell Shock” kavramıyla açıklandığını anlattı.

Doç. Dr. Özgür Yaren (Fotoğraf: Seyfettin Ersöz)

Fotoğraf: Seyfettin Ersöz

Yaren, militarist filmin özelliklerini anlattı

Vatanseverlik, milliyetçilik ve din vurgusunu taşıyan filmlerin militarist özellik taşıdığını aktaran Yaren, “Filmlerde onur, fedakarlık, cesaret ve erkeklik kavramları vurgulanıyorsa ve filmde işlenen savaş ‘onur savaşı’ ilan ediliyorsa o film militaristtir” dedi. Film kahramanlarının kötüleri öldürmesinin filmi militarist olmaktan kurtaramayacağını belirten Yaren, savaşın sorumluluğunu bir kısım figüre yıkmanın filmi anti militarist yapmayacağını da vurguladı. Yaren, “Birilerinin günah keçisi ilan edilmesi sıradan insanların vicdanını rahatlatmasına sebep oluyor” diyerek, “Savaş karşıtı bir film mümkün mü?” sorusuyla  sunumunu bitirdi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/8064
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Militarist filmler tartışıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat