25 Temmuz 2023, Salı - 10:14

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Mülkiyelilerde işçi eylemleri konferansı: “Eylemlerin süresi uzuyor”

Tarih: 19 Ekim 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 72

Mülkiye Kültür Merkezi’nde dün düzenlenen konferansta, Emek Çalışmaları’nın “2018 İşçi Sınıfı Eylemleri Raporu”nun verileri paylaşıldı. Rapora göre, eylemlerin süresi geçtiğimiz yıla göre artış gösterdi.

Mülkiye Kültür Merkezi’nde dün düzenlenen konferansın konusu Türkiye’de işçi eylemlerinin güncel durumuydu. Konuşmacı, Mülkiye Emek Araştırmaları Merkezi, Emek Çalışmaları Topluluğu’ndan Ebru Işıklı, konferansta “2018 İşçi Sınıfı Eylemleri Raporu” verilerini paylaştı. Işıklı, eylem vakalarının ortalama sürelerinin 2017’de 22 gün iken 2018’de 30 güne çıktığını belirtti. Raporda eylem tiplerini işyeri temelli eylem vakası, dayanışma temelli eylem vakası ve genel eylem vakası olarak üçe ayırdıklarını belirten Işıklı, 2018’de işçi eyleminin genel görünümlerini anlattı.

“Vaka başına düşen grev sayısı uzuyor”

Işıklı, işçi mücadelesinin görünürlüğünü artırma ve emek cephesine veri temelli politika yapma amacını taşıyan Emek Çalışmaları’nın, 2015’ten bu yana haber olan verileri toplayarak düzenli ve uzun süreli olarak raporlama işini yapmayı amaçladıklarını söyledi. Işıklı, “2018’de eylemlerin yüzde 67’si işyeri temelliydi. Genel eylemler yüzde 27, dayanışma temelli eylemler ise yüzde 6’yı oluşturdu” dedi. “2018’de radikal bir vaka sayı artışı yok” diye konuşan Işıklı, başka değişkenlerle birlikte düşünmek gerektiğine değinerek, “Vaka başına düşen grev sayısı uzuyor.  Daha dirençli daha güçlü, üretimi durdurma kapasitesinde eylemler oluyor. Eylemlerin süresi uzuyor” dedi.

“Siyasi gündem eylemler üzerinde etkili”

Işıklı, siyasi gündemin eylemler üzerinde belirleyici olduğunu kaydederek, “2015’te seçim, Suruç Katliamı ardından da OHAL ile eylemlerde düşüş yaşandı. OHAL’in kalkmasıyla yavaş yavaş yükselen bir trend var. Her ay 15-20 arası eylem gerçekleşiyor” şeklinde konuştu. Emek Çalışmaları’nın 2018  verilerine göre eylemlere katılan yaklaşık işçi sayısı 83 bin iken vakaların yüzde 50’sinde özel sektörde çalışanlar olduğunu aktaran Işıklı, bu eylemlere memurların yüzde 14, özel sektörde çalışan taşeron işçilerin yüzde 13, kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin ise yüzde 17 katılım sağladığını belirtti.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/25268
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Mülkiyelilerde işçi eylemleri konferansı: “Eylemlerin süresi uzuyor”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat