15 Temmuz 2023, Cumartesi - 13:07

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Nisan ayı iş cinayetleri: En az 220 işçi

Tarih: 07 Mayıs 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 72

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Nisan ayı İş Cinayetleri raporunu yayınladı. Raporda Nisan ayında en az 220 işçinin iş cinayetlerinden öldüğü ve ölümlerin 103 tanesinin koronavirüs nedeniyle olduğu belirtildi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi(İSİG) Nisan ayı İş Cinayetleri raporunu yayınladı. Raporda Nisan ayında en az 220 işçinin iş cinayetlerinden öldüğü ve ölümlerin 103 tanesinin koronavirüs kaynaklı olduğu belirtildi.

 

Raporda bilgilere ulaşmadaki güçlüklere değinerek daha fazla koronavirüs nedeniyle ölümün yaşanmış olunabileceğine değinildi. İSİG Mart ayında yayınladığı raporda koronavirüs nedeniyle işçi ölümlerini iş cinayeti olarak değerlendireceklerini açıklamıştı. Raporda pandemi döneminde üretime devam edilmesi yüzünden koronavirüsün bir işçi sınıfı hastalığı boyutuna geldiği ifade edildi. Ayrıca büyük fabrikalarda üretimin devam etmesi nedeniyle birçok işçiye virüsün bulaştığı ve virüsün bu yolla yayıldığını da değinildi. Raporda işçilerde kronik rahatsızlıkların 40’lı yaşlarda görünmeye başlaması nedeniyle emekli yaşı ve prim gün sayısında değişiklik yapılması da talep edildi.

“Aynı gemideyiz” söylemine uymuyor

Raporda pandemiye rağmen büyük fabrikalarda üretimin devam etmesi ve işçi sınıfının taleplerini görünmezden gelinmesinin “aynı gemideyiz” söylemine uymadığı da vurgulandı.  Üretmeye mecburuz” anlayışıyla çarkların devam etmesi için işçi sınıfının fabrikalarda çalıştırılmasına mecbur bırakıldığı hatırlatılan raporda Türkiye işçi sınıfının sağlığının tehlikeye atıldığına dikkat çekildi. Raporda büyük iş yerlerinde birden fazla işçinin çalıştırılmasıyla ve işçilerin hastalanmasıyla salgının yayıldığı ifade edildi.

Nisan ayında en çok ölüm Tarım/Orman işkolunda

İSİG’in raporuna göre, 2020 yılının ilk 4 ayında en az 580 işçi öldü. Nisan ayında en çok iş cinayeti tarım/orman iş kolunda yaşandı. İş cinayetlerinde %19 ile tarım/orman ilk sırada yer alırken, ikinci sırada %14 ile ticaret/büro yer aldı. Rapora göre işçilerin en çok koranavirüs ve trafik/ servis kazaları nedeniyle öldü. Ölen işçilerin 206’sı erkek, 14’ü kadın. Çocuk bayramının olduğu nisan ayında 4 çocuk işçi hayatının kaybetti. İş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden çocuk işçiler tarım sektöründe çalışıyordu. Raporda ayrıca 8 Mülteci/göçmen işçinin de öldüğü açıklandı. RBu veriyle birlikte sendikasızlaşmanın boyutu da gözler önüne serildi.

Raporun tamamı buradan okunabilir.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/27981
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Nisan ayı iş cinayetleri: En az 220 işçi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLEF, BTA Ulusal Basın Kulübü’nü ziyaret etti

Öğretim görevlileri ve öğrenciler Bulgaristan Haber Ajansı’nın Ankara’da açtığı Ulusal Basın Kulübü’nün misafiri oldu.

Kapat