16 Temmuz 2023, Pazar - 14:05

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Nisan ayında en az 40 kadın öldürüldü

Tarih: 03 Mayıs 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 83

Nisan ayı kadın cinayetleri raporunu açıklayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 20 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 20 kadının da şüpheli şekilde ölü bulunduğunu açıkladı.

Nisan ayı kadın cinayetleri raporunu açıklayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 20 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 20 kadının da şüpheli şekilde ölü bulunduğunu açıkladı.

Raporda Nisan ayında öldürülen 20 kadının 14’ün neden öldürüldüğünün belirlenmediği, 2 kadının ekonomik bahanelerle öldürüldüğü, 4 kadının da barışma isteklerini ret ettikleri ya da boşanmak istedikleri erkekler tarafından öldürüldüğü açıklandı. Öldürülen 14 kadının ölüm nedenin belirtilmemesiyle birlikte kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görülmez kılınmasının bir sonucu olduğu söylendi. Raporda önleyici tedbirler alınmadıkça şiddetin boyut değiştirerek devam edeceği de vurgulandı.

Kadınlar kimler tarafından öldürüldü

Raporda öldürülen 20 kadından 4’ünün kimin öldürdüğü saptanamamış olduğu, ikisinin evli oldukları erkeklerce öldürüldüğü, 3’ü birlikte olduğu erkek, 7’si tanıdık biri, 2’si oğlu, 1’i babası ve 1’de tanımadığı bir erkek tarafından öldürülmüş olduğu belirtildi. Kadınlar yine evlerinde öldürüldü. 16 kadın evinde, 3’ü sokak ortasında, 1’i de arazide öldürüldü. Kadınla en çok ateşli silahlarla öldürüldü. Nisan ayında 10 kadın ateşli silahlarla, 5 kadın kesici aletle, 3 kadın boğularak, 2 kadın da darp edilerek  erkekler tarafından öldürüldü. Raporda kadınların en  çok evlerinde öldürüldüğüne dikkat çekilirken koranavirüs nedeniyle kadınların zorunlu olarak evlerde kaldığı bu dönemde ek tedbirler alınması talep edildi.

20 kadın şüpheli olarak ölü bulundu

Raporda şüpheli kadın ölümlerinin arttığına dikkat çekilirken Nisan ayında da 20 kadının şüpheli bir şekilde ölü bulunduğu açıklandı. Daha önce şüpheli ölüm denilerek üstü kapatılan Esin Güneş ve Hatice Bertan’ın öldürüldüğünün ortaya çıkartılmasını hatırlatan platform şüpheli cinayetlerin aydınlatılmasını talep etti. Raporda ayrıca meclisten geçen son infaz düzenlenmesine dikkat çekildi. İnfaz yasasıyla birlikte kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin de artacağına dikkat çekildi ayrıca bu kişilerin tehdit oluşturduklarının da  üzerinde duruldu. Raporda İstanbul Sözleşmesinin önemine dikkat çekilirken, yetkililer söz konusu sözleşmenin etkin bir şekilde uygulanması gerektiği vurgulandı.

Raporun tamamı buradan okunabilir.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/27958
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Nisan ayında en az 40 kadın öldürüldü

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat