2 Ağustos 2023, Çarşamba - 01:23

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

OBS, ders seçiminde en sorunsuz dönemini yaşadı

Tarih: 23 Şubat 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 167

Ankara Üniversitesi’nde 2017-2018 Eğitim Öğretim yılı Bahar yarıyılı ders kayıt işlemi OBS üzerinden 5 Şubat-11 Şubat tarihleri arasında yapıldı. Geçmiş yıllara göre en az sorunla ders kayıtlarını tamamlayan öğrenciler, sistemden kaynaklı sorunlar nedeniyle ekle – bırak haftasına gerek kalmadan ders kayıt işlemlerini tamamladı.

Ankara Üniversitesi Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS), geçtiğimiz yıllarda ders kayıt esnasında sorunlar çıkarıyor ve öğrencilere zorluklar yaşatıyordu. Yapılan teknik altyapı çalışmalarıyla güçlendirilen OBS, bu yıl bahar dönemi kayıtları sırasında son yılların en sorunsuz kayıt dönemini geçirdi.

Bahar Dönemi ders kayıt haftası 5 Şubat saat 09.00’da başladı ve öğrenciler ders seçme işlemini öğrenciler sorunsuz bir şekilde tamamladı. Sistemden kaynaklı ders kayıt sorunu yaşayan öğrencilerin oranı geçmiş yıllara göre azaldı. Konuyla ilgili Ankara Üniversitesi Öğrenci ve Bilişim Koordinatörü Prof. Dr. Ayşen Apaydın, GÖRÜNÜM’e konuştu.

Apaydın: “Sorunları minimum düzeye indirdik”

Prof. Dr. Ayşen Apaydın, OBS’nin sorunsuz bir şekilde çalışması için teknik çalışmaların yıllardır sürdüğünü belirterek, “2012 yılında OBS’yi devraldığımızda sistem çok yetersiz ve çok sorunlu bir durumdaydı. 2014 yılında Bilgi İşlem Daire Başkanlığında istihdam edilen yazılım grubuyla sistem tümüyle bizim kontrolümüze geçti. Gerek öğrenci işleri birimimiz gerekse yazılım grubumuz birlikte yapılan özverili çalışmalarla sistemdeki sorunları her dönem daha da azaltarak bugün minimum düzeye indirdik” dedi.

Yönetmelikte birçok maddenin değişmesiyle, bunların sisteme yeniden tanımlanmasına ve Fen Bilimleri Enstitüsünün 16-17 yıllık verilerinin sisteme aktarılmasına rağmen ders kayıtlarında çok az sorun yaşandığını söyleyen Apaydın, “Yaşanan sorunların yüzde 95’i fakültelerin öğrenci işlerinin müfredat, ders, AKTS kredisi tanımlamalarını yanlış yapmaları, zorunlu veya seçmeli derslere uygun kontenjan vermemelerinden kaynaklı sorunlardı” dedi.

Sistemden kaynaklı sorunlar yüzde 5

Sistemden kaynaklı sorunların yüzde 5 düzeyinde olduğunu ve Yardım Masası’na veya Öğrenci İşleri e-posta adresine sorunlarını ileten öğrencilerin sorunlarının hızla çözüldüğünü söyleyen Apaydın, “İnteraktif kayıt haftasının başladığı ilk gün olan 05 Şubat 2018 saat 09:18‘de ders seçen öğrenci sayısı 8878 ve seçilen ders sayısı 66555 idi. 06 Şubat 2018 tarihinde ise ders seçen öğrenci sayısı 26.187 seçilen ders sayısı 186.706 olmuştur. Bu rakamlar sistemin kaldırdığı yükün ne kadar büyük olduğunu ve sistemin dayanıklılığını gösteriyor” dedi. Bahar döneminde Ekle – Bırak Haftasına gerek kalmadan öğrencilerin çoğunun ders kayıtlarını tamamladığını dile getiren Apaydın, “Ekle – Bırak Haftasının başladığı ilk gün sistemde en fazla 2173 öğrenci 1326 işlem yaptı ve 2474 ders seçti. Ekle – Bırak Haftasına ilginin azalmasının nedeninin ders seçme sürecinde öğrencilerin sistem üzerinden işlemlerini rahat bir şekilde tamamlaması olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Yeni sistem üzerinde çalışıyoruz”

Kullanıcı dostu OBS projesi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Apaydın, “Henüz çalışmalarımızı tamamlamadık ancak yeni bir sistem üzerinde de çalışıyoruz. Demoları yayınlandığında Ankara Üniversitelilerle paylaşacağız” dedi. Öğrenci ve Bilişim Koordinatörlüğü’nün sürekli gelişen, bilgi ve teknolojileri kullanarak daha doğru, daha az emek ve daha kısa sürede bilgi – belge hizmeti sunmak için çalıştığını belirten Apaydın, “Öğrencilerimizin, mezunlarımızın ve öğretim üyelerimizin memnuniyetini ön planda tutmak vizyonu doğrultusunda ilkeli hizmet verme çalışmalarımızın süreklilik arz edeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/17207
Yol: Ana sayfa » Yazılar » OBS, ders seçiminde en sorunsuz dönemini yaşadı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat