19 Temmuz 2023, Çarşamba - 23:21

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Oktay Etiman son yolculuğuna uğurlandı

Tarih: 08 Ekim 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 339

68 kuşağının önemli isimlerinden, Mülkiyeli Oktay Etiman, Kocatepe Camii’nde düzenlenen törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Üç gün önce zatürre tanısıyla yatırıldığı Hacettepe Hastanesi’nde hayatını kaybeden, 68 kuşağının önemli isimlerinden Mülkiyeli Oktay Etiman, dün Kocatepe Camii’nde yapılan törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Kocatepe Camii’nde düzenlenen törene, Etiman’ın ailesiyle birlikte HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın’ın yanı sıra çok sayıda seveni katıldı. Törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yılmaz Güney’in kızı Fatoş Güney ile birlikte birçok kişi ve kurum çelenk yolladı. Kocatepe’deki cenaze namazının ardından Etiman’ın tabutu arkadaşları tarafından omuzlanarak marşlar ve sloganlar eşliğinde cenaze aracına taşındı.

Oktay Etiman iç

Fotoğraf: Anıl Doğruluk

“Bir kişi daha eksik yaşayacağız”

Törenin ardından geçilen Karşıyaka Mezarlığı’ndaki törende Etiman’ın en sevdiği türkülerden biri olan “Sarı Gelin” türküsü söylendi. Türkünün ardından Etiman’ın ailesi ve dostları konuşmalar yaptı. İzmir Milletvekili Kürkçü, birlikte 14 yıl cezaevinde kaldığı Etiman’ın her zaman ideallerine ve mücadelesine bağlı olduğunu belirterek “Şimdi bir kişi daha eksik yaşayacağız” dedi. Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Erdal Eren de birçok etkinliğe Etiman ile birlikte gidip geldiklerini, ilk kez bir yerden onsuz dönecek olmanın hüznünü yaşadığını söyledi. Yazar Temel Demirel ise Etiman’ın mücadelesini sürdüreceklerini belirtti. Son konuşmayı yapan Etiman’ın mücadele arkadaşlarından Mustafa Kaçaroğlu, Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne ilk geldiği zamanlarda tanıştığı Etiman ile ilgili anılarını anlattı. Devrimci kimliğe sahip olmasında Etiman’ın büyük katkıları olduğunu belirten Kaçaroğlu, kendisini Mahir Çayan ile tanıştıranın da Etiman olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Etiman’ın cenazesi sloganlar ve Enternasyonal Marşı ile toprağa verildi.

Etiman’ın ailesi ve dostları, Mülkiyeliler Birliği Genel Merkez binasında taziyeleri kabul etti.

Oktay Etiman iç 2

Oktay Etiman kimdir?

Yıl 1947’de Adana’da dünyaya gelen Oktay Etiman, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenim gördü. Bu dönemde katıldığı öğrenci eylemleri nedeniyle tutuklanan Etiman, elektrikli işkenceye ilk kez maruz kalan isim oldu. THKP-C’nin kurucu kadrosunda yer alan Etiman, 12 Mart’ta açılan davada yargılandı ve müebbet hapse mahkum oldu. 12 Mart Muhtırası sonrası hakkında idam cezası talep edildi ancak af yasası ile cezası 30 yıla düşürüldü. Hakkında verilen infaz hükümleri sebebiyle hayatının 14 yılını cezaevinde geçirerek 1986 yılında tahliye oldu. Etiman sonraki dönemlerde birçok kitabın Türkçe’ye kazandırılmasında rol oynadı. Çevirdiği başlıca kitaplar şöyle:  Noah Gordon’un Hekim (Yurt Yayınları, 2001), Michael Curtis Ford’un On Binler (Yurt Yayınları, 2002), Wolfgang Sacsh’ın (der.), Kalkınma Sözlüğü(Özgür Üniversite Yayınları, 2007), Bartoloméo de las Casas’ın Yerlilerin Gözyaşları: Yerlilerin Yok Edilişinin Kısa Tarihi (İmge Kitabevi Yayınları, 2009, 2011)

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/15480
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Oktay Etiman son yolculuğuna uğurlandı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat