3 Mayıs 2024, Cuma - 21:42

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Özden İnönü: Atatürk bize, ‘Merak edin çocuklar’ derdi

Tarih: 28 Aralık 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 154

Özden İnönü Toker, babası İsmet İnönü’nün 45’inci ölüm yıl dönümü anması için SBF’de düzenlenen “Vefatının 45’inci Yılında Babam İsmet İnönü” söyleşisinde konuştu.

İsmet İnönü’nün kızı Özden İnönü Toker, “Vefatının 45’inci Yılında Babam İsmet İnönü” başlıklı söyleşide konuştu. Siyasal Bilgiler Fakültesi Aziz Köklü Konferans Salonu’nda öğrencilerle bir araya gelen Özden İnönü, “Atatürk bize hep, ‘Merak edin çocuklar, eğer siz merak etmezseniz, siz bir şey öğrenmek istemezseniz biz size bir şey öğretemeyiz’ derdi” diye konuştu.

İsmini babası İsmet İnönü ve Atatürk’ün birlikte belirlediğini anlatan Özden İnönü, “Ben doğduğum zaman babam çok sevinmiş, ‘nihayet bir kızım oldu’ demiş ve en yakın arkadaşı, komşumuz olan Atatürk’e gitmiş, ‘Paşam benim bir kızım oldu, ona bir isim bulalım’ demiş ve bana Özden ismini koymuşlar. Atatürk o sıralarda öztürkçe isimlere meraklıymış, onun için Özden ismini koymuşlar” dedi.

Atatürk ve çalışma arkadaşlarının sık sık kendilerine yemeğe geldiğini ve güncel konuların konuşulduğu yemeklerde, çocukların da masada yer aldığını söyleyen Özden İnönü, o günleri şöyle anlattı: Atatürk bize gelirken, şimdi hala oturduğumuz evde merdiven başında abilerim, ben ve yan komşularımızın çocuklarıyla birikir, Atatürk’ün gelişini beklerdik. Bizi hiç atlamadan, her gelişinde ‘Nasılsınız çocuklar’ diye sorardı.

Bir akşam Atatürk’ün evlerine yanında kaküllü küçük bir kız çocuğuyla geldiğini ve kendisiyle tanıştırdığını belirten Özden İnönü, “Atatürk, yanındaki kız çocuğuna ‘Bak Ülkü bu sana yeni bir abla’ dedi ve sonra bana dönüp, ‘Bak bu da sana yeni bir kardeş, hadi bakalım şimdi yukarıya çıkıp oynayın Özden’ dedi” ifadeleriyle Ülkü Adatepe’yle tanışmalarını anlattı.

“Ülkü, ‘Ben balerin olacağım’ dedi”

Bir akşam yemeğinde Atatürk’ün kendisine ve Ülkü Adatepe’ye ‘Ne olacaksın’ diye sorduğunu anlatan Özden İnönü, kendisinin öğretmen olacağını söylediğinde Atatürk’ün çok hoşuna gittiğini ve Atatürk’ün, “Biz ne yaptıksa hep iyi öğretmenlerimiz sayesinde yaptık ama daha öğrenecek çok şeyimiz var” dediğini belirtti. Ülkü Adatepe’nin ise “Ben balerin olacağım” diyerek iskemlenin üzerinde ufak bir dönüş yaptığını anlatan İnönü, “Ülkü’nün balerin olmak istemesi gösteriyordu ki Atatürk evde Ülkü’ye güzel sanatları öğretiyordu” dedi. Atatürk’e  ve İsmet İnönü’ye çocukluklarında ‘Çocuklar çok konuşmaz’ denildiğini söyleyen İnönü, “Babam bize hep söz hakkı tanıdı, kendimize güvenmemizi istedi ve hayatımızla ilgili konularda son kararı hep bize bıraktı” diyerek sözlerini noktaladı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/21259
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Özden İnönü: Atatürk bize, ‘Merak edin çocuklar’ derdi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar Konferansı, çalıştaylarla tamamlandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansı’nın ikinci gününde gazetecilerin, akademisyenlerin ve hukukçuların katıldığı çalıştaylar yapıldı.

Kapat