5 Mayıs 2024, Pazar - 23:11

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Özel sektörün madencilik anlayışı: “Önce kömür sonra güvenlik”

Tarih: 16 Mayıs 2014

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 233

Soma’daki maden faciasının ardından “önce kömür sonra güvenlik” anlayışı çıktı. GÖRÜNÜM’e konuşan Soma Maden’de çalışan bir şoför ile komşu işletme İmbat Maden’de çalışan iki işçi, madenlerde işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin yok denecek kadar az olduğunu söyledi.

GÖRÜNÜM muhabirleri SOMA’dan bildiriyor.

soma-160514-kapak

Soma’da yüzlerce işçinin hayatını kaybetmesinin neredeyse beklendiği ortaya çıkıyor. Soma’daki maden işçileri, işletmelerde işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili tedbirlerin alınmadığını, denetim zamanlarında göstermelik uygulamalarla denetimlerin atlatıldığını kaydetti.

“Ya devlet eline geçsin ya da kapatılsın”

soma-160514-ic

İşlerini kaybetme endişesiyle isimlerinin kullanılmasını istemeyen madenciler özelleştirmeden sonra patronların “önce kömür sonra güvenlik” şeklinde düşündüğünü söyledi. Madenlerin devlet elindeyken “önce güvenlik sonra kömür” anlayışının uygulandığını belirten madenciler, özel sektörde ise kâr öncelikli olarak “önce kömür sonra güvenlik” anlayışına dönüldüğünü söylediler. Madenciler, özel sektör-devlet tartışmasında ise çok net tavır alıyorlar: “Madenler ya devlet eline geçsin ya da kapatsın.”

“Madencilik zor iş ama parası neden az?”

Madenciliğin dünyadaki en zor iş olduğunun kabul edildiği halde verilen maaşların neden az olduğunu sorgulayan, konuştuğumuz bir maden işçisi, “Yeryüzünde çalışanlar yeraltında çalışanlardan daha fazla para alıyor” dedi. Soma’da madenlerde çalışan işçilerin hemen hemen hepsinin bankalara kredi borçları olduğunu söyleyen işçiler, bankalara borçlanan işçilerin işlerini kaybetmekten korktuğu için haksızlıklara ses çıkaramadıklarını dile getirdi. Bir başka Soma maden işçisi de madenden sağ çıkan işçilerin bir daha madende çalışmak istemediklerini ve yeterince kayıp verdiklerini belirtti.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/3706
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Özel sektörün madencilik anlayışı: “Önce kömür sonra güvenlik”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLEF’te “Kamuda Sosyal İnovasyon” paneli düzenlendi

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sosyal İnovasyon ve Girişimcilik Öğrenci Topluluğu tarafından “Kamuda Sosyal İnovasyon” paneli düzenlendi.

Kapat