17 Temmuz 2023, Pazartesi - 11:28

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Pandemide ABB’den etkili önlemler

Tarih: 19 Ağustos 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 100

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını sonrası aldığı önlemler ve yaptığı icraatlarla Ankaralıları yalnız bırakmadı. Mansur Yavaş’ın yeni belediyecilik anlayışıyla yerel yönetimlerde farklı bir döneme girildiği görüldü.

Koronavirüs salgınında çalışmaları ile fark yaratan ABB, merkezi yönetimin eksik kaldığı boşlukları doldurarak yeni bir belediyecilik örneği sundu. İçişleri Bakanlığı’nın 10 Nisan akşamı 31 şehirde aldığı sokağa çıkma yasağı kararı öncesinde alınacak karardan haberdar edilmeyen belediyeler, yasağa hazırlıksız yakalandı. Herhangi bir hazırlık planı yapılmadan uygulamaya konan yasak nedeniyle belediyeler, yurttaşlara hizmet sağlamak için çeşitli uygulamalar ortaya koyarak görevlerini sürdürmeye çalıştı.

Habersiz alınan sokağa çıkma yasağında belediyeler, yurttaşların temel ihtiyaçlarını giderebilmek için destek ekipleri kurdu, sokağa çıkma yasağından muaf kişilerin ulaşımının sekteye uğramaması için çalışmalar yürüttü. ABB de Koronavirüs salgını sırasında başlattığı çalışmalarını sosyal belediyecilik anlayışıyla ve dayanışma temelli kurmasıyla, diğer belediyelere kıyasla öne çıktı, hatta birçoğuna örnek oldu. ABB’nin “İyilik hastalıktan daha bulaşıcıdır” sloganı ile başlattığı dayanışma kampanyaları büyük destek gördü, pek çok yurttaşın ihtiyaçları bu sayede giderilebildi. Koronavirüs nedeniyle işsiz kalan birçok meslek grubu için de istihdam sağlama çalışmaları yürüten ABB, yaptığı çalışmalar ile ses getirdi. 25 yıllık Melih Gökçek döneminin ardından Başkent’in yönetimini geçtiğimiz yıl devralan ABB Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte yeni belediyecilik anlayışı farklı bir boyut kazandı.

Başkan Yavaş’ın öncülüğünde “Ankara Tek Yürek” oldu

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle her türlü önlem ile kentlinin yanında olmaya devam eden ABB, Başkan Mansur Yavaş’ın “İyilik hastalıktan daha bulaşıcıdır” sloganı ile başlattığı “6 Milyon Tek Yürek Bayram Etsin” kampanyası kentliden büyük ilgi gördü. Başkan Yavaş’ın çağrısına katılan yurttaşlar kampanyaya toplamda 29 milyon 5 bin 423 lira destek sağladı. ABB’nin ödenemeyen su faturalarının dayanışma ile ödenmesi için başlattığı“Su Ver” kampanyasında 171 bin 15 adet fatura ödendi, 12 bin 775 defa Ankarakart yüklemesi yapıldı, 59 bin 298 adet olmak üzere toplamda 12 milyon 992 bin 100 lira nakdi yardımda bulunuldu. Bu kampanya sayesinde Ankara’da icra borcu bulunanların su faturalarının tamamı ödenmiş oldu.“Bir iftar da benden” adıyla başlatılan kampanyada ise Ramazan ayı boyunca ihtiyaç sahiplerine 500 bin 102 adet iftar paketi gönderildi.

ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın başlattığı dayanışma kampanyaları sadece Ankara’yla sınırlı kalmadı, diğer belediyelere de örnek olarak tüm Türkiye’ye yayıldı.

Dayanışma kampanyasına farklı fikirler getirildi: Ankara “Engel çıkarılamayacak” şekilde dayanıştı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İçişleri Bakanlığı genelgesi kapsamında bağış kampanyası için açılan banka hesaplarının bloke edilmesi üzerine yeni bir sosyal sorumluluk ve toplumsal dayanışma kampanyası için harekete geçti.“Hiç kimseyi incitmeyecek ve engel çıkarılamayacak” diyerek başlattığı sosyal sorumluluk projesi ile vatandaşlara “Kendiniz veya birkaç kişi bir araya gelin. Hemen mahallenizdeki ya da komşu mahallenizdeki bakkala, kasaba, manava gidin. Veresiye defterindeki bir ihtiyaç sahibinin borcunu ödeyin, hesabını kapatın” çağrısı yapan Yavaş, yurttaşlar için farklı bir dayanışma önerisinde bulundu. Başlatılan kampanya ile Ankara’nın her yerinde kapatılan borçlar sayesinde zorlu salgın günlerinde ihtiyaç sahiplerine destek olundu.

İçişleri Bakanlığı CHP’li belediyelerin bağış hesaplarına bloke koydu

Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere CHP’li belediyelerin Koronavirüs salgınında yardım kampanyası başlatmasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yayımladığı genelge ile bu kampanyaların izin alınmadan yapıldığını, bu sebeple güvenlik güçlerince sorumlular hakkında kovuşturma başlatılacağını duyurdu.

Genelgenin ardından İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin bağış hesaplarına bloke kondu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise sosyal medyadan kendi düzenledikleri kampanyaya verilen destekleri paylaşarak “Dayanışmanın güzelliğini birlikte yaşayacak, bağışlarınızın her kuruşunun hesabını vereceğiz” dedi.

“Veresiye defteri hesabı kapatma” dayanışması diğer belediyelere örnek oldu

Gaziantep Valiliği, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Başkent’te başlattığı uygulamayı örnek alarak hem Ramazan ayındaki yardımların yerine ulaştırılması hem de Koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik açıdan sıkıntıya girenlere destek verilmesi için “Zimem Defteri” projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında merkez Şahinbey ve Şehitkâmil ilçelerinde, başta dar gelirli yurttaşların yer aldığı 22 mahalledeki 200 bakkal, Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından ziyaret edildi. Ziyaret edilen bakkallarda yurttaşların borçları hesaplanarak borç defteri tutanakla alındı, hayırseverlere verildi. Hayırsever ise bakkala defterde yazan alacağı kadar ödeme yaparak borçları kapatmış oldu.

Fethiye’de CHP İlçe Başkanlığı, hayırseverlerden gelen talep üzerine ilçedeki bir bakkalın veresiye defterindeki 50 kişiye ait 12 bin TL’lik borcu ödedi. Konya’da da Seydişehir Ulukapı Mahallesi Muhtarı Ömer Şenarslan, mahalle bakkalına giderek, hayırseverlerin bağışlarıyla ihtiyaç sahiplerinin veresiye borçlarını kapattı.

Sağlık emekçileri unutulmadı

Ankara Büyükşehir Belediyesi salgınla mücadelede kilit rol üstlenen sağlık emekçilerini de unutmadı. ABB, sağlık emekçilerinin görev yerlerine ulaşımlarında sıkıntı çekmemeleri için EGO otobüslerinde güzergâh değişikliklerine giderek bazı hatlara özel servis ve ek duraklar koydu.

Şehir Hastanesi’ne ulaşım sürecini aktarma sayısını azaltarak daha da kısaltan ABB, otobüslerini sağlık emekçilerine ücretsiz yaptı ve 31 Mayıs tarihinde de bu uygulamanın 3 ay daha uzatıldığını açıkladı. Sağlık emekçilerinin konaklama ihtiyaçları için de düğmeye basan ABB, belediyenin 100 yataklı bir öğrenci yurdunu kiralayarak sağlık çalışanlarına tahsis ettiğini açıkladı.

Su faturalarında kolaylaştıran düzenleme

ABB salgın sürecinde kentlilerin su faturalarında yeni bir düzenleme yapma yoluna da gitti. Alınan kararlar kapsamında; nisan ayında öğrenci evleri ve iş yerlerinde geçici olarak faturalandırma yapılmaması, konutlarda ise mart, nisan ve mayıs aylarında su tüketiminin, abonelerin şubat ayı faturalarının yüzde 80’i oranında faturalandırılması sağlandı. Borcundan dolayı su sayaçları sökülen abonelerin sayaçlarını yeniden takan ASKİ Genel Müdürlüğü, bu süreçte abonelerin susuz kalmamalarına özen gösterdi. ABB ayrıca toplumun sağlığına olumsuz etki oluşturulabileceğini göz önünde bulundurularak sayaç okuma ve faturalama işlemlerini de 1 Haziran 2020 tarihine kadar durdurdu. ASKI ayrıca 30 Haziran’a kadar da faturalara gecikme faizi uygulanmayacağını duyurdu.

Mansur Yavaş dünya başkentlerini bir araya getirdi, Koronavirüs mücadelesi deneyimleri paylaşıldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin organizatörlüğünde 43 başkent Covid-19 salgını için bir araya geldi. Başkan Mansur Yavaş’ın önderliğinde “Sorun küresel, çözüm yerel” denilerek “COVID-19’a Karşı Dünya Başkentleri” adlı bir platform kuruldu. Platformda bulunan başkentler salgın sürecinde alınan tedbirleri ve yaşanan tecrübeleri dayanışma içerisinde birbirleriyle paylaşmaya başladı. Otomatik çeviri ile tam 102 dilde yayımlanan makaleler “www.capitalsinitiative.org” internet sitesi üzerinden kullanıma açıldı. Başkan Yavaş kurulan platformla ilgili, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti Ankara olarak tüm dünya başkentlerini bir araya getiren ‘COVID-19 Başkentler Dayanışması’ adlı bir platform kurduk. Bu web sitesi COVID-19 salgınına karşı mücadelemizde deneyimlerimizi birbirimizle paylaşabileceğimiz bir mecradır” dedi.

Kurulan platformda şu başkentler yer aldı: Atina, Bağdat, Bangkok, Banjul, Bişkek, Brüksel, Budapeşte, Buenos Aires, Bükreş, Dnipro, Doha, Guanco, İslamabad, Kanberra, Karkiv, Kiev, Lefkoşa Türk Belediyesi, Londra, Lübliyana, Maputo, Moskova, Nur- Sultan, Paris, Pekin, Priştine, Riga, Saraybosna, Sejong, Seul, Shenzhen, Singapur, Tahran, Taipei, Talin, Tiflis, Tiran, Tokyo, Tunus, Ulan Batur, Vaşington, Viyana, Zagreb.

Uzaktan eğitime ulaşamayan öğrencilere bilgisayar desteği verildi

Ankara Büyükşehir Belediyesi salgın sürecinde okulların kapatılmasıyla uzaktan eğitime geçen öğrencileri de unutmadı. ABB, uzaktan eğitim sürecine teknik koşullar nedeniyle dahil olamayan öğrencilerin eğitimlerine rahat bir şekilde devam edebilmeleri için sosyal medya üzerinden dizüstü bilgisayar bağışı için çağrı yaptı. Uzaktan eğitim sürecinde birçok ihtiyaç sahibi kentlinin belediyeye başvurarak dizüstü bilgisayar ihtiyacını paylaştığını belirten ABB, ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılmak üzere, yeni ya da ikinci el dizüstü bilgisayar bağışlamak isteyen yurttaşlar için aracı olacaklarını açıkladı.

Pazarcı esnafının ellerinde kalan ürünler, ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, sokağa çıkma kısıtlamaları sonrası malları elinde kalan pazarcı esnafının da yardımına koştu. Yavaş, sokağa çıkma kısıtlamasında tezgâh açamayacak olan pazarcıların elinde kalan sebze ve meyvelerin belediye tarafından alınarak ihtiyaç sahibi kentliye dağıtılacağını açıkladı. Pazarcı esnafından alınan sebze ve meyveler BELSO soğuk hava depolarında muhafaza edildikten sonra BELPA mutfağında pişirilen yemeklerde kullanılarak ücretsiz olarak Ankaralılara dağıtıldı. Üretilen yemekler 65 yaş ve üstü yurttaşlara, yaşlı bakım evlerine, engelli hizmet merkezlerine, taziye evlerine ve yurtlarda kalan sağlık çalışanlarına sıcak yemek olarak gönderildi.

Üreticiden tüketiciye: Başkent Market

ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın en önemli projelerinden birisi olan Başkent Market, pandemi döneminde hayata geçirildi, Başkan Yavaş örnek sosyal belediyecilik uygulamalarına bir yenisini daha ekledi. Başkent Market, Ankara Halk Ekmek bünyesinde 30 Nisan tarihinde Etimesgut’ta açıldı. Kadın kooperatifleri ve birliklerden satın alınan sağlıklı ve güvenilir ürünler Halk Ekmek tarafından açılan Başkent Market’te yerini aldı. Hem tüketiciye hem de üreyiciye destek olarak kırsal kalkınmaya destek amacıyla kurulan markette; hayvancılık ve tarımla uğraşan yerli üreticilerin et, peynir ve çok sayıda gıda ürünü satışa sunuldu.Baldan pekmeze, reçelden tarhanaya, sirkeden erişteye, helvadan bazlamaya kadar el emeği ürünler Başkent Market’in raflarına taşındı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/28699
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Pandemide ABB’den etkili önlemler

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat