14 Temmuz 2023, Cuma - 19:46

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Parktaki çadırını “çimlere zarar veriyor” diyerek kaldırıp enkaz bölgesine taşıttılar

Tarih: 18 Nisan 2023

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 106

Malatya Yeşilyurt’ta yaşayan Yusuf Kenan Şahin ve ailesi depremde işyerini de evini de kaybetti. Yusuf Kenan Şahin, kendi imkanlarıyla kurdukları çadırda hem yaşıyor hem de “çay ocağı” işleterek geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Sümer Park’taki çadıra gelen Belediye ekipleri Şahin’e “çimlere zarar veriyorsun” diyerek çadırı ve parka konmuş tabureleri kaldırmaları gerektiğini söyledi. Belediye Şahin’e yeni bir yer de gösterdi: Parkın hemen karşısında bulunan ve enkazı yeni kaldırılan bir boşluk. Şahin iki gündür burada açıyor çadırını.

MALATYA

Fotoğraflar: Görkem Deniz Berk, İlke Çıtır

Deprem’in ardından Malatya Yeşilyurt ilçesinde Yusuf Kenan Şahin’in kendi imkanlarıyla kurduğu esnaf çadırını Yeşilyurt Büyükşehir Belediyesi, Şahin’in çimlere zarar veriyor olmasını gerekçe göstererek yerinden kaldırdı. Yusuf Kenan Şahin’in çadırı enkaz artıkları arasında yeni yerinde “hizmet vermeye” devam ediyor.

MAŞTİ’ye 10 dakikalık yürüme mesafesinde, Yeşilyurt Belediye’sinin ön taraflarında bulunan derme çatma bir çay ocağı… Bu çay ocağını Yusuf Kenan Şahin ve eşi Esra Şahin işletiyor. Depremde Şahin ailesinin hem dükkânı hem evi ağır hasar almış ve yıkım kararıyla yıkılmış. Yusuf Şahin, yıkım kararından önce dükkanından sadece bir dolap ve çay ocağını çıkartabilmiş. Ardından Sümer Park’a yaklaşık 40 gün önce kendi imkanlarıyla 600 TL’ye çadır satın almış ve bu çay ocağını kurmuş.  Birkaç gündür Büyükşehir Belediyesi zabıtası Şahin’in çay ocağına uğrayıp çadırını bu alandan kaldırması gerektiğini söylemiş. Zabıtanın gerekçesi “çimlere zarar vermek.”

Şahin, depremden sonra Sümer Park’a çadırlarıyla kurulan bazı kafelerin de bulunduğunu ama zabıtanın bu işletmeleri yerinden kaldırmaya çalışmadığını söylüyor. Şahin bundan dolayı zabıtanın çay ocağını çimleri bahane ederek kaldırmaya çalıştığını düşünüyor çünkü kendi işletmesi yüz metrekarelik bir alanı kaplıyorsa diğer işletmeler yedi yüz metrekarelik alan kaplıyormuş. Yusuf Kenan Şahin’in kafasını kurcalayan başka düşünceler de var. Mesela Anayasa’ya göre OHAL’de esnafa bir buçuk yıl karışılmayacağı yazmasına rağmen bu müdahaleye maruz kalıyormuş.  Şahin’in yetkililerden tek isteğini “Bırakın işimizi yapalım” diyerek dile getiriyor.

Depremzede esnafa kredi koşulu: Kefil

Şahin, Cumhurbaşkanı’nın depremzede “küçük esnafa 250 bin TL kredi veriyoruz” demesinin üzerine kredi almayı istemiş ama alamamış. Bu kredi için iki devlet memuru veya iki esnaf kefil bulmak gerekiyormuş. Şahin bunları anlattıktan sonra etrafı göstererek “Etrafta esnaf görüyor musun? Çevrede açık dükkân, esnaf yok. Ne kefili… Ben depremde kefil bulamam” diyor. Şahin, vergi levhası ve ruhsatı olduğu sürece esnafa koşulsuz kredi verilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Şahin’e konuşmamız sırasında çay ocağının yanındaki yatağı soruyoruz. Geceleri burada kaldığını söylüyor. Çadırın iki yanı açık… Kışın karların arasında burada nasıl kaldığını merak ederken Şahin anlatmaya başlıyor “Bundan bir hafta önce sıcaklık geceleri eksi üç derece soğuktu. Isıtıcım da yoktu. Sadece iki tane battaniyem var. Gece 12.00- 01.00’e kadar yatamıyorum. Saat 02.00 gibi uyuyordum 03.00’te soğuktan uyanıyordum” diyor. Şahin, havaların artık ısınmaya başladığını, kışa kıyasla biraz daha rahat olduğunu dile getiriyor. Bu sırada Esra Şahin, müşterilere çay dolduruyor. Yusuf Şahin, eşinin ve iki çocuğunun Malatya’da babasının yanında kaldığı söylüyor. Şahin, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden herhangi bir yardım görmemiş, sadece depremden sonra kısa bir süreliğine gittiği Yozgat’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan 2 bin TL destek almış.

Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye’sinden çadırın kaldırılmaması için üç gün önce dört günlük izin almış ama buna rağmen zabıta ekipleri çadırı kaldırmaya çalışıyor. Şahin, tam karşıyı gösteriyor. O anda herhangi bir tedbir veya sulama işlemi yapılmadan kaldırılan bir enkaz bulunuyor yaklaşık 50 metre ileride. Şahin, Büyükşehir Belediye’sinden zar zor izin aldığını ve enkaz kaldırma işlemi tamamlanınca buraya geçebileceğini anlatıyor. Yusuf Kenan Şahin’in Belediye’nin izin verdiği yere yerleşme konusunda da bazı endişeleri var. Şahin, OHAL bittiğinde zabıtaların çadırın peşine tekrar düşeceğini düşünüyor.

Şahin, dükkanını depremden 4 ay önce annesinin üstüne çektiği krediyle açmış. Bu nedenden borçlu ve işlettiği çay ocağından gelen gelir sayesinde borçlarını kapatmaya çalışıyor. Yusuf Şahin maddi imkânı olsa şehirden göç etmeyi istiyor ama borçlardan dolayı Malatya’dan ayrılamıyor.

“Unutulduk”

Televizyonlarda deprem gündeminin artık olmaması ve depremin ardından hızlı bir şekilde seçim gündemine geçilmesi Şahin’e unutulmuş hissi veriyor. Yusuf Şahin “Unutulduk. Halkımız ve partiler seçime odaklanmış” diyor. Şahin, depremin ardından bölgede iktidar partilerini görmediğini söylüyor. Kendisini milliyetçi biri olarak tanımlayan Şahin, depremin oy verdiği partiyi de değiştirdiğini anlatıyor.

Belediye’den alınan iznin bitmesine daha iki gün olmasına rağmen zabıta çadırı yerinden kaldırttı

Şahin çiftinin yanından ayrıldıktan yaklaşık altı saat sonra tekrar çay ocağının yanından geçiyoruz. Çadırın yerinden kaldırılmış. Esra Şahin, enkazın karşındaki oturuyor. Belediye’den alınan iznin bitmesine daha iki gün olmasına rağmen zabıta ekipleri çadırı yerinden kaldırmış.

Enkaz pisliği arasında esnaf çadırı

Ankara’ya döndükten sonra Esra Şahin’le telefondan tekrar görüştük. Molozlar toplanmış. Çadırı enkazın eski bulunduğu yere taşımışlar. Sulama işlemi yapılmadan enkaz toplandığı için etraf kir, toz içindeymiş. Şahin çifti Büyükşehir Belediyesi’ne bu durumu iletmiş ve burayı temizlemeye gelmelerini istemiş. Belediye gelmiş ancak Esra Şahin’in dediğine göre bölgeye su serpip gitmişler ve eski haline kıyasla pek bir şey değişmemiş. Şahin çifti, Belediye’ye çadırlarının enkazın pisliği arasında durmasındansa kaldırıma alalım demişler ama Belediye buna izin vermemiş. Şimdi kaldırımda masaları ve sandalyeleri duruyor, çadırlarıysa enkaz kaldırıldığı alanda.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/34863
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Parktaki çadırını “çimlere zarar veriyor” diyerek kaldırıp enkaz bölgesine taşıttılar

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat