25 Temmuz 2023, Salı - 03:46

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Perseid göktaşı yağmuru Ankara Üniversitesi Gözlemevinde izlenecek

Tarih: 11 Ağustos 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 575

Halk arasında yıldız kayması olarak bilinen göktaşı yağmurunun en yoğun hali Perseid göktaşı yağmuru, 12 – 13 Ağustos tarihlerinde Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesinde izlenebilecek.

Halk arasında yıldız kayması olarak bilinen göktaşı yağmurunun en yoğun hali Perseid göktaşı yağmuru, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesinden izlenebilecek. Ankara Üniversitelilerin ve tüm gökbilimi meraklılarının izleyebileceği bu görsel şölen sırasında uzman astronomlar da rasathanede olacak ve katılımcılara konuyla ilgili bilgi verecek. Etkinlik sırasında ayrıca Satürn ve güneş sisteminde yer alan uzay cisimleri de rasathanedeki teleskopla incelenebilecek. Perseid Göktaşı Yağmurları Özel Etkinliği, 12 Ağustos Çarşamba ve 13 Ağustos Perşembe günü 20.30 – 00.00 saatleri arasında yapılacak.

Perseid göktaşı yağmurları, 1992 yılında Dünyanın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının kalıntılarından oluşuyor. Bu göktaşı yağmurları, dünyanın güneşin etrafında dönüşü sırasında kozmik toz bulutuna rastlaması sonucu her yıl aynı dönemde gözlemleniyor. Temmuz sonu ve ağustos başında gözlemlenen yıldız kaymalarının en yoğun halinin adı da Perseid. Bu yıl uygun koşullarda, havanın da açık olmasıyla beraber, saatte 50’ye yakın göktaşının kayacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl bu tarihlerde dolunay olduğu için göktaşı yağmuru gözlemlenememişti. Daha önceki yıllarda ise çoğunlukla saatte 100’ün üzerinde göktaşının kaydığı kaydedilmişti. Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından artakalan göktaşlarının sayısı yıllar geçtikçe azalıyor.

Perseid göktaşı yağmuru Ankara Üniversitesi Gözlemevinde izlenecek

Kreiken Rasathanesinin açıklamasında, rasathanenin konumu dolayısıyla havanın soğuk olacağı belirtiliyor ve katılımcılar, etkinliğe hazırlıklı olarak gelmeleri yönünde uyarılıyor. Açıklamada, havanın kapalı olması durumunda teleskop ile gözlemin yapılmadığı başka bir programın uygulanacağı da kaydediliyor. Etkinlikğe Ankara Üniversitesi personeli, yakınları ve öğrencileri ücretsiz katılabilirken, diğer katılımcılardan giriş için 5 TL, öğrencilerden de 2,5 TL isteniyor.

Detaylı bilgi için Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesinin resmi web sitesi http://rasathane.ankara.edu.tr ziyaret edilebilir.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/7513
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Perseid göktaşı yağmuru Ankara Üniversitesi Gözlemevinde izlenecek

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat