24 Temmuz 2023, Pazartesi - 08:57

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Peru Devlet televizyonu ilk kez ‘Quechua’ dilinde yayın yaptı

Tarih: 22 Aralık 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 86

Peru devlet televizyonu TV Peru, ilk kez Quechua dilinde haber programı yapmaya başladı. Uzun yıllardır televizyon ve radyolarda kullanılmayan Quechua antik dilini Amerika kıtasında konuşan 8 milyon yerli yaşıyor.

Peru devlet televizyonu TV Peru, ilk kez Quechua antik dilinde haber programı yapmaya başladı. Nuqanchik (BİZ), isimli haber programı hafta içi her gün 05:30’da yayınlanacak. Programın yapımcı, sunucu ve gazeteci ekibi yerli çalışanlardan oluşuyor. Pazartesi günkü ilk yayında eş- sunucu Marisol Mena “Biz bu girişimi görmek için uzun süre mücadele ettik ve şimdi Quechua kardeşlerimize televizyon ve radyodan haber yayınlıyoruz” dedi.

8 milyon yerli konuşuyor

Peru, Ekvador, Bolivya, Kolombiya, Arjantin ve Şili bölgelerinde 8 milyon yerli Quechua dilini konuşuyor. Yerlilerden 4 milyonu ise Peru’da yaşıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar 10 milyon Peru vatandaşının Quechua dilini anlayabildiğini ortaya koyuyor. Ancak Amerika kıtasında en çok konuşulan yerel dillerden biri olan Quechua antik dilini, aileler çocukları toplumdan dışlanır korkusuyla öğretmiyor. Bu durum dili konuşanların sayısını her geçen gün azaltıyor.

Quechua dili dışlandı

1975’te Peru’nun resmi dillerinden biri haline gelen Quechua bir süre sonra toplum tarafından reddedildi. İspanyolca konuşmayı benimseyen çoğunluk, Quechua konuşanlar üzerinde sosyal baskı yarattı. Quechua diline, Peru televizyon ve radyolarında nadiren rastlanıyor.

Quechua konuşan yerliler ülkenin fakir kesimini oluşturuyor. Özellikle eğitim, sağlık gibi pek çok konuda uzun yıllardır çözülemeyen sorunları bulunan kesime, bu adımla ülkede devam eden sosyal sorunların da “iyi iletişimle” çözüleceği düşünülüyor. Ayrıca iki dilli eğitim için de çalışmalar sürüyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/13433
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Peru Devlet televizyonu ilk kez ‘Quechua’ dilinde yayın yaptı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat