24 Temmuz 2023, Pazartesi - 13:56

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Politwoops 1.1 milyon tweetlik arşivini açtı

Tarih: 21 Eylül 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 91

Geçtiğimiz günlerde Twitter, siyasilerin sildikleri tweetlerini yayınlayan Politwoops’un API’ye erişimini engellemişti. Engelin kalkmaması üzerine Politwoops, 16 Eylül’de 1.1 milyon tweetlik arşivini internete yükledi.

Twitter’ın Politwoops’un API’ye olan erişimi kaldırmasının ardından Açık Devlet Vakfı (Open State Foundation), Politwoops’un elindeki silinmiş tweet arşivin tamamını internete yükledi.

Yayınlanan arşivde, 35 ülkeden 10 bin 404 siyasetçiden, 5 yılda toplanmış 1 milyon 106 bin 187 silinmiş tweet bulunuyor. Proje ABD, Arjantin, Mısır, Türkiye ve Yunanistan gibi ülkelerdeki politikacıların silinmiş tweetlerini arşivlemek için 2010 yılında kurulmuştu.

Açık Devlet Vakfı’nın başkanı Arjan El Fassed konu hakkında yaptığı açıklamada “Sosyal ağlar, bilgiye ulaşmadaki haklar ve uluslararası şeffaflık kuralları konusunda sorumluluk almalılar. Politikacılar, sosyal ağları kendi görüşlerini yaymak için kullandıklarında, ifadelerinin incelenmesine davet çıkarmaktadırlar” dedi.

Twitter’a tepki büyüyor, imza sayısı artıyor

Twitter’da siyasiler tarafından atıldıktan sonra silinen tweetleri arşivleyen Politwoops, sorumluluk ve şeffaflık ilkeleri doğrultusunda 2010 yılında üretildi. Politwoops, Hollanda’dan Açık Devlet Vakfı (Open State Foundation), Amerika’dan Günışığı Vakfı (Sunlight Foundation) ile 32 ülkeden bireylerin ve örgütlerin emekleri ile yaratıldı. Türkiye ve 29 ülkede hizmet veren Politwoops, siyasetçileri izliyor, tweetlerinin kaydını tutuyor ve bunları yayınlıyordu. Politwoops hizmeti; medya tarafından da takip ediliyor, politik yolsuzluk ve aldatmacaların ifşası için kullanılıyordu.

Mayıs 2015’te, Twitter keyfi olarak Amerika’daki Günışığı Vakfı’nın API’ye (Application Programming Interface-Uygulama Programlama Arayüzü) erişimini engellemişti. Ağustos’un 21’ine gelindiğinde Twitter bu sefer Açık Devlet Vakfı’nın da arayüze olan erişimi kaldırıldı. Bunun üzerine Türkiye ve Dünya’daki birçok STÖ ortak bir açıklama yayınlamıştı. Açıklamaya imza atan STÖ’ler arasında Access, Alternatif Bilişim, OpenMedia, World Wide Web Foundation, European Federation of Journalists, Derechos Digitales ve EDRi (European Digital Rights) gibi önemli isimler de var. Basın açıklamasına imza atan STÖ’lerin güncel listesi ise şöyle:

Access, Alternatif Bilişim (Türkiye), American Civil Liberties Union, Art 34-bis (İtalya), Asociacion por los Derechos Civiles (Arjantin), Asuntos del Sur, Bits of Freedom (Hollanda), Blueprint for Free Speech (Avustralya), Centro de Derechos Humanos Agustín Pro Juarez (Meksika), Civio Foundation (İspanya), Clean Air Action Group (Macaristan), Derechos Digitales (Latin Amerika), Electronic Frontier Foundation, Electronic Frontiers Australia, EDRi, European Federation of Journalists, Fight for the Future, Fondation Sciences Citoyennes (Fransa), Foundation for Media Alternatives (Filipinler), Free Press, Fundación Ciudadana Civio (İspanya), GovTrack.us, Hiperderecho (Peru), Human Rights Watch, IDEA (İsviçre), Innova Política Latam, International Modern Media Institute (İzlanda), Internet Democracy Project (Hindistan), IPANDETEC (Panama), Iraqi Network for Social Media, Jinbonet (Kore), Nederlandse Vereniging van Journalisten (Hollanda), Open Knowledge Foundation (Avustralya), OpenMedia (Kanada), Open State Foundation, Paradigm Initiative (Nijerya), Korsan Parti (Türkiye), La Quadrature du Net (Fransa), Red en Defensa de los Derechos Digitales (Meksika), Savvy Systems Design (ABD), Sunlight Foundation (ABD), Sursiendo. Comunicación y Cultura Digital (Meksika), Support for Information Technology Center (Mısır), Unwanted Witness (Uganda), Usuarios Digitales (Ekvador), Vrijschrift (Hollanda) ve Web Foundation.

Açılan arşiv

Virgülle ayrılmış değerler (comma-separated values – CSV) formatında toplanmış bütün tweetleri içeren 2 gb boyutunki dosya https://archive.org/details/politwoops_20150916 adresinden direkt olarak veya torrent aracılığıyla indirilebilir.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/7992
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Politwoops 1.1 milyon tweetlik arşivini açtı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat