4 Mayıs 2024, Cumartesi - 10:30

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Ankara Üniversitesi’nde yönetmelik değişti

Tarih: 29 Eylül 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 1.543

Ankara Üniversitesi’nde “Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği” değişti. Ankara Üniversitesi Öğrenci ve Bilişim Koordinatörü Prof. Dr. Ayşen Apaydın, yeni yönetmeliğin öğrencileri çalışmaya teşvik edeceğini söyledi.

Ankara Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği, 8 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yayınlanan yönetmelik, pek çok değişikliği de beraberinde getirdi. Ankara Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı, bu yeni yönetmeliği tüm öğrencilere doğru bir şekilde anlatabilmek için çeşitli videolar çekti. Uzman Hatice Kurt, işaret dili uzmanı Oya Tanyeri ve İLEF Film Atölyesinin katkılarıyla hazırlanan bu videolarda, engelli öğrenciler de düşünüldü. Yönetmelikteki değişiklikleri, videoları çekme amaçlarını, yaz okulunu, bütünleme sınavlarını, öğrenci işleri bilgi sistemini ve kayıt sırasında yaşanan sorunları Ankara Üniversitesi Öğrenci ve Bilişim Koordinatörü Prof. Dr. Ayşen Apaydın’la konuştuk.

Yeni eğitim öğretim yönetmeliğiyle pek çok değişiklik yapıldığını biliyoruz. Yönetmelikte en temelde neler değişti?

Yaptığımız değişikliklerle eğitim öğretim yönetmeliği baştan sona yenilendi diyebiliriz. Özellikle öğrencilerimizin ders seçme kriterlerini çok iyi değerlendirdik. Önceki yönetmeliğe göre başarısız öğrenciye biz kredi toplamının yüzde on kadar fazla kredi veriyorduk. Örneğin 30 saat ise 33 saat veriyorduk. Son sınıf öğrencilerine 39 saat ders seçme hakkı tanıyorduk. Sonra bir baktık ki 39 saat ders alan bir öğrencimiz neredeyse yirmi, yirmi dört ders almış. Elimizdeki istatistikler de gösterdi ki biz bu başarısız öğrencilere daha fazla ders yükledikçe başarı oranı daha da düşmüş. Diğer yandan not ortalaması yüksek olan öğrenciler de fazla ders alamıyordu. Çalışkan öğrenciye de bir cezalandırma oluyordu. O zaman biz de şöyle düşündük; başarılı öğrenciye daha fazla ders alması için imkan tanıyalım, başarısız öğrencilerde alttan kalan derslerini temizlesin. Zaten derslerini geçtikçe ortalaması 2 ve üzerine çıktığında daha fazla ders alabilsin.

Eskiden öğrenciler saat hesabıyla ders seçebiliyordu. Yeni yönetmelikle AKTS hesabına göre seçecekler değil mi?

Bu yeni yönetmelikle birlikte artık öğrenciler saatle değil AKTS toplamına göre derslerini seçebilecekler. Böylece 1.99’un altında olan öğrenci 30 AKTS, 2.00 – 2.99 arasındaki öğrenci 40 AKTS’ye kadar, öğrenci 3.00 ortalama üzerinde olursa 45 AKTS’ye kadar ders seçebilecek. Bologna süreciyle birlikte zaten 240 AKTS’yi tamamlayan öğrencilerimiz mezun olabiliyor. Bu yönetmelikle birinci sınıfta 30 AKTS ile başlayan bir öğrenci ortalamasını yüksek tutarsa bu sistemde üç buçuk yılda bile okulu bitirme şansına sahip olacak.

‘Çalışmaya teşvik ediyor’

Fakat öğrenciler bu yeni yönetmeliğin planlanmadan yapıldığını ve okulu bitirmenin daha da zorlaştığını söylüyorlar. Ne dersiniz?

Biz bu yeni yönetmelikle öğrencilerimizin mağdur olmaması için farklı olasılıkları denedik ve gerekli testlerimizi yaptık. Bu değişiklikler planlanmadan hemen yapılan değişiklikler değil. Belli bir süreçte üzerinde iyice düşünerek test ederek yapıyoruz. Farklı senaryoları denediğimizde bir öğrenci öğrencilik hayatı içinde bir kere bile ortalamasını 2’nin altına düşürse bile okulunu normal sürede bitirebiliyor. Yeni eğitim öğretim yönetmeliği öğrencilerimizi çalışmaya teşvik ediyor. Mezun olmayı zorlaştırmak şöyle dursun, çalışkan öğrencilerimizin erken bitirebilme şansı söz konusu.

Yeni yönetmelikle birlikte not sisteminde de değişiklikler yapıldı. Final sınavları için de eşik değer getirildi. Nedir bu eşik değer?

Yeni yönetmelikle birlikte final sınavlarına eşik değer getirildi. Finalde 50 puan alamayan ara sınavı ne olursa olsun dersi geçemeyecek. Bu kararı almamızda hocalarımızın eleştirileri çok etkili oldu. Eski sistemde final notu çok düşük olan öğrenciler bile geçebiliyordu. Yine DD notuyla çok düşük puanlarla geçenler oluyordu. Bu sebeple yeni sistemde DD notunu da kaldırdık. Harf notlarında sadeliğe gittik çünkü eski sistemde herkesin kafası karışıyordu. Yeni not sisteminde her şey çok net oldu.

Çağlar Yanık

Fotoğraf: Çağlar Yanık

Başka ne gibi değişiklikler oldu yönetmelikte?

Yeni yönetmelikte özel öğrencilerle ilgili tanımlamalar getirdik. Bazı tanımlamalar da yoktu. Onları tamamladık. Daha önceden bütünlemeyle ilgili Senato’nun almış olduğu bir karar vardı. Onu yönetmeliğe koyduk. Buna göre bütünlemeler kademeli olarak kalkacak. Örneğin bu yıl 100 kodlu derslerin bütünlemesi yapılmayacak. Geçiş dönemi olduğundan son sınıf öğrencilerimiz mağdur olabilirler diye yönetmeliğe geçici bir madde ekledik. Son sınıf öğrencilerimiz bu yıl güz ve bahar dönemlerinde 39 saat üzerinden ders seçebilecekler. Hatta Öğrenci Konseyimize gelen yoğun talepler sonucu senatoda bu maddenin 2019-2020 yılına kadar geçerli olması için bir karar aldık. Yazın yönetmelikle ilgili değişiklikleri öğrencilerimize daha iyi anlatmak için videolar çektik. Bu videoların çekiminde engelli öğrencilerimizi de düşündük. Tüm öğrencilerimiz bu videolar yoluyla yeni yönetmeliğimizi daha iyi anlayabilirler.

Nasıl çıktı video çekme fikri. Biraz süreci anlatır mısınız?

Daha önceki yıllarda da sunumlar yoluyla yönetmeliklerimizi öğrencilerimize aktarmaya çalışıyorduk. Ancak okulumuzda engelli öğrencilerimiz de var ve bu sunular onların kullanımına pek uygun değildi. Diğer öğrencilerimiz için de biraz uzundu. Bunu öğrenciye kısa sürede nasıl anlatabiliriz diye düşündük. Bu yıl geçen yıllarda yaptığımız işlerin dışında daha profesyonel bir iş yapalım diye karar verdik. Bu süreçte sağ olsunlar İLEF’ten Hatice Kurt hocamız, İLEF Film Atölyemiz ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığında çalışan işaret dili tercümanı Oya Tanyeri bize çok yardımcı oldular. Güzel bir iş çıktığını düşünüyorum ortaya. Uzman Hatice Kurt hocamız seslendirdi, İLEF Film Atölyesi kurguladı, Tercüman Oya Tanyeri işaret diliyle anlattı. Geçen yıl hizmete giren mobil öğrenci işleri bilgi sistemimiz engelli öğrencilerimizin de kullanımına uygun. Ancak interaktif ders seçme işleminde böyle bir olanağımız yok. Bu süreci anlatan bir video da çektik. Gelecek yıllarda bu projemizi daha profesyonel boyutlara da taşımayı planlıyoruz. Öğrenci işlerini, öğrenci işleri bilgi sistemini ve öğrencilerimizi eğitici videolar üzerinde çalışacağız.

Uzman Hatice Kurt - Tercüman Oya Tanyeri

Uzman Hatice Kurt – Tercüman Oya Tanyeri

Yeni yönetmeliğin mağdurları olduğunu düşünüyor musunuz?

Öğrencilerimizin çoğu bu yeni yönetmelikle çok rahat şekilde derslerini seçtiler. 1.99 ortalamanın altındaki öğrencilerimizden tepkiler geldi. Öğrenci Konseyimiz bana bu itirazları iletti. Şu an bana gelen on, on beş tane şikayet var. Onların da çoğunun sorununu dinliyoruz. Çözüm üretmeye çalışıyoruz. Geniş çaplı bir mağduriyet olduğunu düşünmüyorum. Gerekli önlemleri alıyoruz.

Bu yeni yönetmeliğe bütünlemeleri kaldıran Senato kararını da eklediğinizi söylediniz. Bütünleme sınavları neden kaldırıldı?

Bütünleme sınavları akademik takvimi çok sıkıştıran bir şey. Finallerden sonra hemen bütünleme, ardından ek sınavlar… Yaz okulunu, bütünlemeli sistemde açmak çok zor oluyor zaten. Bütünleme sınavları bitmeden Yaz okulunu başlatmak zorunda kalıyoruz. Bu da birtakım sorunlara yol açıyor. Geçen sene 7 hafta olması gereken yaz okulu süresini beş haftaya indirmek zorunda kaldık. Öğrencilerimiz tabii daha yoğun ders aldılar, zorlandılar. Ayrıca hocalarımızdan da bütünlemenin çok da başarılı olmadığı yönünde eleştiriler aldık. Maalesef bütünlemede çok fazla başarı yok. İstatistikler de bunu gösteriyor. Kısacası hem akademik takvim sıkışıklığı, hem öğrenciler için faydasının az olması dolayısıyla bütünlemeler kaldırıldı.

‘Yaz okulu karara bağlı’

Peki yaz okulu açılacak mı?

Yaz okulu kesin var. Çünkü YÖK, üniversitelerden bütünleme yoksa yaz okulu istiyor. Ancak yaz okulu hocaların ve fakültelerin kararına bağlı. Eğer ki fakültenizde yaz okulu açılmadıysa üniversite senatosunun ya da fakültelerin belirlediği okullarda yaz okuluna başvurabilirsiniz. Başka üniversitelerden yaz okulunda ders alma konusunda geçmişte birtakım karışıklıklar vardı. Ancak bu sorunların çoğunu çözdük. Öğrencilerimiz eğer kendi fakültelerinde yaz okulu açılmazsa fakültelerinin belirlediği okullardan yaz okulu dersi alabilirler.

Özellikle öğrenciler interaktif kayıt sırasında öğrenci işleri bilgi sisteminden çok şikayet ediyor. Öğrenci işleri bilgi sisteminin son durumu nedir? Düzgün bir şekilde çalışıyor mu?

Öğrenci işleri bilgi sisteminde 2004 yılından beri artık sorun minimum düzeyde. Yaşanan sorunlar genelde sistemin kendinden değil, müfredatlar doğru tanımlanmadığından kaynaklanıyor. Müfredat değişiklikleri, AKTS, ders kodlarının değişimi vs. bunların çok iyi tanımlanması gerekiyor. Bu iş, fakültelerdeki öğrenci işleri bölümden gelen bilgiye göre yapıyor, Bunun için de bölümlerin ders müfredatlarını doğru tanımlamaları gerekiyor. Tanımlamalar doğru olsa kesinlikle öğrenci işleri bilgi sisteminde bir sorun çıkmaz. Çıksa da biz bunu hemen çözeriz.

Öğrenciler, öğrenci işleri bilgi sistemiyle ilgili bir sorun yaşadığında ne yapmalı?

Bir sorun yaşadıklarında öğrencilerimiz mutlaka Yardım Masası’na yazsın. Yardım Masası’na yazdıklarını tek tek inceliyoruz, Bunları dekan, dekan yardımcıları da görebiliyor. Sistemsel bir sorun varsa biz buradan hemen müdahale ediyoruz. Öğrencilerimiz Yardım masası’na, öğrenci işlerimizin eposta adreslerine sorunlarını gönderebilirler. Telefonla veya öğrenci işleri daire başkanlığına gelerek de sorunlarını çözebilirler. Ancak öyle daha uzun sürüyor işler. Yardım Masası ve epostayla sorun çözmeyi daha çok tercih ediyoruz. Daha hızlı müdahale edebiliyoruz. İnteraktif kayıtlar başlamadan tüm olası durumları gösteren bir listemiz var. Hepsini öncesinde test ediyoruz. Eğer düzgün tanımlanmamış bir şey yoksa öğrenci çok rahat dersini seçebiliyor.

‘Tek sisteme geçeceğiz’

Öğrenci işleri bilgi sisteminin kolay kullanılabilir olduğunu düşünüyor musunuz?

Bu sistem kullanıcı dostu bir sistem değil çünkü biz geldiğimizde başka bir firmanın tasarladığı bir sistemi aldık. İnanılmaz kötü bir sistemdi, adeta kucağımıza bir ateş topu bırakılmıştı. Veriler eksik aktarılmıştı. Neredeyse 290 bin veri düzelttik. 2014’ten beri artık kendi yazılımcılarımız çalışıyor. Onlar sistemimizi daha da güzel bir hale getirdi. Birden çok sistem veri kaybına neden oluyordu. Çalışmalarımızla sistemleri iki taneye indirmeyi başardık. Yeni projemizle tek sisteme de geçeceğiz.

Yeni bir sistem tasarladığınızı söylediniz. Bu sistem kullanıcı dostu olacak mı?

Bir kaç yıldır örnek bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bu kullanıcı dostu bir sistem olacak. Henüz çalışmaları bitirmedik ancak sürekli demoları yayınlanacak. Tüm öğretim üyesi, personel, öğrencilerimizi de bu işin içine dahil edip, daha kusursuz, kullanıcı dostu bir sistem yaratmayı planlıyoruz.

Başka projeleriniz var mı?

Burada kısmi zamanlı öğrencileimizle bir istatistik ekibi de kurmayı düşünüyoruz. Bu kurumsallaşmamız için çok önemli. Bu şekilde her türlü istatistiği görebileceğiz. Ayrıca internet sayfamızla ilgili bir çalışma var. Öğrencilerimize duyuruları daha iyi sunmak için çalışıyoruz.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/15219
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ankara Üniversitesi’nde yönetmelik değişti

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar Konferansı, çalıştaylarla tamamlandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansı’nın ikinci gününde gazetecilerin, akademisyenlerin ve hukukçuların katıldığı çalıştaylar yapıldı.

Kapat