22 Temmuz 2023, Cumartesi - 15:52

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Prof. Dr. Aziz Sancar Ankara Üniversitesi’ne geliyor

Tarih: 12 Mayıs 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 495

Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, Ankara Üniversitesi’ne konuk olacak. Sancar’a, Ankara Üniversitesi tarafından düzenlenen törende “Üstün Bilim İnsanı Beratı” takdim edilecek.

Nobel Ödüllü bilim insanı, Prof. Dr. Aziz Sancar, Ankara Üniversitesi’ne (A.Ü.) konuk oluyor. Törende 2015 Nobel Kimya ödülü sahibi Prof. Dr. Sancar’a, A.Ü. tarafından “Üstün Bilim İnsanı Beratı” takdim edilecek. Berat töreni, A.Ü. Rektörlüğü Tandoğan Kampüsü’nde bulunan Senato Salonu’nda 18 Mayıs Çarşamba günü 11.30’da yapılacak.

A.Ü. Devlet Konservatuarı müzik dinletisi ile başlayacak programda Prof. Dr. Aziz Sancar’ın özgeçmişi A.Ü. Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Akbulut tarafından sunulacak. Törende A.Ü Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş tarafından Sancar’a, “Üstün Bilim İnsanı Beratı” takdim edilecek. Konuşmaların ardından Prof. Dr. Aziz Sancar adına çınar ağacı dikilecek ve ağacın bulunduğu alana “Aziz Sancar Bilim Meydanı” ismi verilecek.

aziz sancar ıc

Sancar’ın ilk durağı Hacettepe Üniversitesi olacak

Prof. Dr. Aziz Sancar, 17 Mayıs Salı günü Hacettepe Üniversitesi’nde araştırmacı ve akademisyenlere konferans verecek. Sancar ayrıca Hacettepe Üniversitesi’nde yaptırılan büstünün açılış törenine katılacak.

Sancar’ın Ankara’daki bir başka durağı da Bilkent Üniversitesi olacak. Sancar, Bilkent Üniversitesi’nde, 18 Mayıs Çarşamba günü Türkiye’nin dört bir yanından lise ve üniversite öğrencilerinin davet edildiği “Nobel Konferansı”na katılacak. Bilkent Üniversitesi’ndeki törenin ardından Sancar, 19 Mayıs Perşembe günü sertifika ve madalyasının sergileneceği Anıtkabir’de düzenlenecek törene katılacak.

Prof. Dr. Aziz Sancar Kimdir?

Prof. Dr. Aziz Sancar 1946’da Mardin’de dünyaya geldi, 1963 yılında girdiği İstanbul Tıp Fakültesini 1971 yılında bitirdi ve eğitim için ABD’ye gitti. Amerika Birleşik Devletleri North Carolina-Chapel Hill’de North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde 1997 yılından beri görev yapan Prof. Dr. Sancar, yazdığı 300’e yakın bilimsel makale ve bu makalelere yapılan 12 binden fazla atıfla, bilimsel araştırmada büyük bir başarıya imza attı.

İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen Sancar, buraya kabul edilen üç Türk’ten biri oldu. Kanser tedavisinde “ritmik saat” buluşuna imza atarak dünya çapında üne kavuşan Sancar, “DNA tamiri” ve “hücre döngüsü kontrol noktası” gibi konularda yaptığı çalışmalarla da adını duyurdu. Prof. Dr. Sancar, hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazandı.

Aziz Sancar, Nobel Kimya Ödülü’nü İsveç Kralı 16’ıncı Gustaf’ın elinden almıştı.

Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel Kimya Ödülü’nü İsveç Kralı 16’ıncı Gustaf’ın elinden almıştı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/11337
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Prof. Dr. Aziz Sancar Ankara Üniversitesi’ne geliyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat