24 Temmuz 2023, Pazartesi - 22:43

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Prof. Dr. Doğan: “Depresyon ancak tıbbın içinde ele alınabilir”

Tarih: 21 Mart 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 90

Günümüzdeki depresyon algısı hakkında, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldırım B. Doğan, “depresyon tıbbın içerisinde ele alınır. Bedensel, ruhsal, çevresel tümleşik olarak ancak anlaşılabilir” dedi.

Doç. Dr. Deniz Sezgin Emüler tarafından verilen Sağlık İletişimi Uygulamaları dersi kapsamında Prof. Dr. Doğan, “Ya Depresyonda Değilsen?” etkinliğine konuk oldu. MTÖ Sinema Salonu’nda saat 11.00’de gerçekleşen etkinlikte konuşan Doğan, depresyon hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı. Doç. Dr. Sezgin Emüler, söyleşi öncesi teşekkür konuşması yaptıktan sonra sözü Prof. Dr. Doğan’a bıraktı.

Sunumuna internette yaygın olan depresyon ölçüm testleri ile başlayan Doğan, etkinliğe katılanlara 21 soruluk bir test yaptı. Bu testlerin doğru teşhisi engelleyen ve toplumdaki depresyon algısını olumsuz yönde etkileyen testler olduğunu dile getiren Doğan, “Depresyon teşhisi ancak klinik psikologlarca konulabilir” ifadesini kullandı. Depresyonun ciddi bir hastalık olduğunu söyleyen Doğan, “Depresyon tıbbın içerisinde ele alınır. Bedensel, ruhsal, çevresel tümleşik olarak ancak anlaşılabilir. Hastalık yükü, kalp hastalıklarından sonra gelir. İş gücünden kayıp ve bireyin topluma katılamaması gibi problemler yaşanır” dedi. Konuşmasında depresyon tedavisinin maliyetinin yüksek olduğundan bahseden Doğan, sözü ilaç şirketlerine getirdi.

“Depresyonun çeşitlenmesinin arkasında ilaçların satılma amacı vardır”

Tıbba yön veren aklın hekimlerden ilaç şirketlerine geçtiği bir sürecin yaşandığını dile getiren Doğan, hekimin rolünün ötelendiğini de sözlerine ekledi. Depresyon çeşitleri hakkındaki artışa ilişkin ise “Hekimin ilaç yazabilmesi için bir tanı gerekir. Bir molekül bir kutuya girerse ilaç olur. İlaç şirketleri bünyesinde birçok molekül bulundurmaktadır. Depresyonun bu kadar çeşitlenmesinin arkasında bu moleküllerden elde edilen ilaçların satılma amacı vardır” ifadelerini kullandı.

“Depresyonu olmayan depresyonlular, aynı şeye bakıp aynı şeyi görürler”

Son olarak “benlik” ve “kendilik” kavramından bahseden Prof. Dr. Doğan, var olmanın tek yolunun kendin olabilmek olduğunu belirtti. Depresyon nedeniyle her iki kavramın da zarar gördüğünü söyledikten sonra günümüzdeki gençlerin moda olarak depresyon ilaçları tüketen bir nesne haline geldiğini belirten Doğan, “depresyonu olmayan depresyonlular, aynı şeye bakıp aynı şeyi görürler ve kendiliklerinden vazgeçerler” sözleriyle konuşmasını bitirdi. Birkaç katılımcı görüşünün ardından etkinlik sona erdi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/22209
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Prof. Dr. Doğan: “Depresyon ancak tıbbın içinde ele alınabilir”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat