1 Ağustos 2023, Salı - 21:50

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

“Hocaların Hocası”, İstanbul’a üniversitelerden uğurlandı

Tarih: 28 Temmuz 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 122

Tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliğinden dolayı yaşamını yitiren, “hocaların hocası” olarak bilinen Prof. Dr. Halil İnalcık, Ankara’dan düzenlenen törenlerle uğurlandı.

Dünyanın sayılı bilim insanları arasında yer alan Prof. Dr. Halil İnalcık  100 yaşında hayata veda etti. Tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitiren, “hocaların hocası”, Ankara’da düzenlenen iki törenle İstanbul’a uğurlandı. İnalcık için ilk tören sabah saatlerinde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi’nde yapıldı. Bilkent Üniversitesi’nde de ikinci bir tören düzenlendi. İnalcık’ın mezun olduğu Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi’nin Farabi Salonu’ndaki törene, İnalcık’ın kızı Günhan İnalcık, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Türkiye Bilim Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu katıldı.

PROF. DR HALIL INALCIK CENAZE

Fotoğraflar: Şeyma Paşayiğit

İkinci durak Bilkent

İnalcık için ikinci tören ise Bilkent Üniversitesi’nde düzenlendi. Törene, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan, Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, MHP İstanbul milletvekili Ekmelettin İhsanoğlu, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek katıldı.

Rektör Atalar törende, İnalcık’ın birçok öğrenciyi yetiştirdiğini, öğrencilerin de onu örnek alması gerektiğini ifade etti. İnalcık’la olan anılarını paylaşan Atalar, “Türkiye ona çok şey borçlu” dedi. Atalar’dan sonra sözü alan Tarih Bölümü Başkanı Mehmet Kalpaklı, İnalcık hakkında “Eşsiz yorumları tarih bilimini yeniden kurmuştur, bilinen tarihi Halil Hoca değiştirmiştir” ifadelerini kullandı.

‘O yazardı biz okumaya yetişemezdik’

İnalcık’ın en eski öğrencisi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Özer Ergenç, “Hocayla ilgili söylenecek her söz yetersiz kalır. Bilimde evrensel bir dil yakaladı. Dünyanın en ünlü bilim insanlarından en ünlü tarihçilerinden oldu” sözlerini kullandı. Ergenç, 1961’den beri İnalcık’ın yanında olduğunu aktardı. İnalcık’ın öğrencisi doktora öğrencisi Sena Yürek, İnalcık’ı öğrenci gözüyle anlattı. Yürek, “Kuşaktan kuşağa bizim hocamızdı. O yazardı biz okumaya yetişemezdik” dedi.

 

Fotoğraf: Şeyma Paşayiğit

 

Bilkent’teki Doğramacızade Ali Paşa Camisi’nde öğle namazının ardından yapılan törene de, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İnalcık’ın öğrencileri ile birlikte çok sayıda yurttaş katıldı.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/11902
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Hocaların Hocası”, İstanbul’a üniversitelerden uğurlandı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat