15 Temmuz 2023, Cumartesi - 15:16

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Prof. Dr. İlhan Tekeli, yaşamından mekânın nasıl geçtiğini anlattı

Tarih: 15 Kasım 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 263

Şehir planlamacılığının duayeni, sosyolog Prof. Dr. İlhan Tekeli, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde çocukluğundan başlayıp günümüze uzanan süreçte mekân kavrayışını anlattı.

Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü tarafından düzenlenen “Çağdaş Felsefe Sorunları” başlıklı konferanslar dizisinin ilkine Prof. Dr. İlhan Tekeli konuk oldu. Perşembe günü Farabi Salonu’nda gerçekleştirilen konferansın açılışını Yrd. Doç. Dr. Ömer Faik Anlı yaptı. Konferansta Tekeli, “Yaşamımdan Mekân Nasıl Geçti?” başlıklı konuşmasıyla akademisyenler ve öğrencilerle buluştu.

Konuşmasında geçmişten bugüne zaman ve mekân kavrayışının dönüşümünden söz eden Tekeli, “Zamanın ve mekânın eş önemde olduğu bir sosyal bilim nasıl yapılabilir?” sorusunu tartışarak zamana ve mekâna eşit önem veren bir yaklaşımı savunduğunu, tarih ve coğrafyayı da bütünsellik içinde ele aldığını ifade etti. Konuşmasında “İlişkisel Mekân” kavramından söz eden Tekeli, “Mekânın varlığını sadece nesnelerin göreli konumuna göre değil, hem o nesneler arasında hem de canlılar arasındaki ilişkiye göre kuruyorum” dedi. Tekeli, kent belleğini yok etmeye yönelik dönüşüm politikalarının yanlışlığına da dikkat çekti.

Konferansın sonunda öğrencilerin ve akademisyenlerin sorularını yanıtlayan Tekeli’ye Felsefe Bölümü adına teşekkür plaketi Yrd. Doç. Dr. Senem Kurtar tarafından verildi.

“Çağdaş Felsefe Sorunları” başlıklı konferanslar dizisi önümüzdeki günlerde de yeni konuklarıyla devam edecek.

İlhan Tekeli kimdir?

Prof. Dr. İlhan Tekeli, yaşamından mekânın nasıl geçtiğini anlattı (3)

Prof. Dr. İlhan Tekeli

İlhan Tekeli 1937 yılında İzmir’de doğdu. Şehir ve bölge plancısı, sosyologdur. İlk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1964’te Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde Şehir ve Bölge Planlamacılığı alanında; 1966’da Pennsylvania Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı.

1968’de İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Şehir Planlama konusunda doktora yaptı. 1970’ten bu yana Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde öğretim üyesi olan Tekeli, yurtdışındaki çeşitli üniversitelerde konuk profesör olarak ders verdi, birçok belediyede ve kuruluşta danışma kurulu üyeliği de yaptı.

Tarih Vakfı’nın kurucusu ve başkanı olmasının yanı sıra, “World Academy for Local Government and Democracy”de (Yerel Yönetim ve Demokrasi için Dünya Akademisi) İcra Heyeti’nin kurucusu ve üyesi oldu. Değişik dillerde elliden fazla kitabı, dört yüzden fazla makalesi ve konferans tebliği bulunan Tekeli, sosyal bilimler alanında birçok ödül kazandı. 1964’ten bu yana Tekeli’nin; şehir ve bölge planlamacılığı, planlama teorisi, makro coğrafya, göç coğrafyası ve politik davranış, Türkiye’deki yerel yönetimlerin teorisi ve tarihi, kentleşme ve kentsel politika, ekonomi politikası, Türkiye’nin ekonomi tarihi, kent ve toplum tarihi gibi alanlarda yayımlanmış pek çok eseri bulunuyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/8908
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Prof. Dr. İlhan Tekeli, yaşamından mekânın nasıl geçtiğini anlattı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat